Foto: Kimberly Duchateau Photography

Vorige week schreef ik in het eerste deel van deze reeks al dat het zadelmak maken aan de hand begint. In de Fair Play blog van deze week leg ik dan ook uit hoe wij het ‘groene’ paard leren om te ontspannen op aanraking en druk. Met tips voor poetsen en hoeven optillen. Een belangrijke stap naar braaf zadelmak!

Zoals ik vorige week al schreef, krijgen wij paarden vaak zo groen als gras regelrecht uit de opfok en persoonlijk heb ik dat ook liever dan verwend uit de hand. In eerste instantie kost het meer tijd om het paard vertrouwen te geven maar wanneer dat vertrouwen er eenmaal is dan werkt het veel sneller dan een paard dat in die belangrijke periode van karaktervorming heeft geleerd geen vertrouwen of respect voor mensen te hebben.

Nadat de paarden gemakkelijk meelopen aan de hand begin ik met aanrakingen. Wij hebben daar een stok voor gemaakt met een opgevulde handschoen zodat we op veilige afstand kunnen aanraken. Bij alles wat nieuw is laat ik de paarden eerst snuffelen, met hun neus en mond ontdekken ze nieuwe dingen en ik vind het erg belangrijk om niet direct naar de hals te ‘grijpen’ Als ze gesnuffeld hebben begin ik bij de hals en elke keer als er een positieve reactie komt op de aanraking (teken van ontspanning; proesten, knabbelen, hals laten zakken, ontspannen spieren) dan haal ik de hand weg. Zo ga ik het hele lijf af, belangrijk is dat je je paard tussendoor de tijd gunt om alles te verwerken en er over na te denken en zeker in het begin snel tevreden te zijn. Later bouw je dat op naar meer en langere stukken.

Gaat het goed met de hand dan gebruik ik een zachte borstel waar ik het hele lijf rustig met langzame en voorspelbare bewegingen mee poets. Vaak helpt het om ze te kalmeren met een rustige en lage stem. Ook hier gun ik ze tussendoor regelmatig de tijd om de boel te verwerken en ga ik niet te lang door. Liever een aantal keer kort dan één keer heel lang.

Als dat goed gaat en ze kunnen ontspannen vastgebonden staan (nooit te kort vastbinden!) dan begin ik met hoeven optillen. Dat doe ik bij de achterbenen door een zacht halstertouw om het achterbeen te doen en in de kootholte te laten glijden. Gecombineerd met mijn stem (voetje/hoefje) zet ik druk op het touw naar voren toe en die druk hou ik eraan tot het paard ontspant. Dan laat ik de hoef weer naar de grond zakken en vervolgens herhaal ik het een aantal keer. Door het touw kun je op veilige afstand staan (met je hoofd uit de buurt van de benen) en kan het paard niet zomaar zijn been wegtrekken. Ontspanning/druk weg betekent beloning. Als je paard de hoef uit je hand trekt en daarmee de druk weghaalt wordt hij dus ongewild beloond voor zijn reactie. Het touw zorgt ervoor dat je heel gericht bij ontspanning de druk weg kunt halen en dus juist beloont voor de rust en acceptatie.

PAS OP!

De liesstreek, oren en benen zijn plekken waar de meeste paarden gevoelig zijn en dus snel vluchtend of verdedigend kunnen reageren. Sta altijd dicht bij je paard, als je dichtbij staat en je wordt geraakt door een been dan komt de klap het minst hard aan. Bij de schouder is de meest veilige plek. Ben je zelf onzeker of niet snel genoeg in het herkennen van lichaamstaal oefen dit dan nooit bij een jong of onervaren paard! Je maakt dingen altijd sneller stuk dan heel.

Volgende week schrijf ik over de eerste keren wassen en leren ontspannen met behulp van enge objecten!

Liefs Solvej 

Categorieën: Blogs

1 reactie

Zadelmak maken (deel 3: wassen en enge objecten) – Solvej.eu · 10 oktober 2018 op 14:19

[…] de eerste twee delen schreef ik over het meelopen en aanraken van het ‘groene’ paard. Deze week […]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.