Foto: Kimberly Duchateau Photography

  1. In de eerste twee delen schreef ik over het meelopen en aanraken van het ‘groene’ paard. Deze week schrijf ik in de Fair Play blog over de volgende stap, het leren ontspannen in plaats van instinctief reageren. Ik leg uit hoe je met behulp van enge objecten en dagelijkse handelingen je paard kunt leren met spanning om te gaan.

Door alles wat we met ons paard doen leren we ons paard iets, zowel positieve als negatieve ervaringen. Daarom is het zo belangrijk om pas met een jong paard te gaan werken als je zelf goed weet waar je mee bezig bent. Elke ondoordachte handeling kan je paard zijn vertrouwen schaden of iets negatiefs leren.

In de dagelijkse dingen ben ik dus al heel bewust van wat ik de paarden wil leren, vandaar ook dat ik zo uitgebreid in ga op al het werk aan de hand. Onze ervaring is namelijk dat na die goede voorbereiding vrijwel elk paard braaf zadelmak gemaakt kan worden. Ook de beruchte afstammelingen 😉

Wassen 

Nadat aanraken goed lukt begin ik met het ontspannen kunnen wassen van het paard. Zoals we met alles doen haal ik de druk weg bij een ontspannen of goede reactie. Ik begin met de benen en trek me er niks van aan als het paard onrustig begint te dansen of naar het water trapt, pas op het moment dat het paard rustig stil blijft staan en een teken van ontspanning geef haal ik de slang weg en geef hem even de tijd om alles te verwerken. Zo herhaal ik dat en breid ik het uit tot het hele wassen ontspannen kan. Op die manier leer je het paard dat hij door zichzelf te beheersen en te ontspannen zichzelf en de situatie onder controle krijgt en dat vluchten, vechten of vriezen geen zin heeft. Dat lijkt niks met rijden te maken te hebben maar niks is minder waar. Ook in het rijden willen we de goede reactie op druk (been, zit, hand, spanning) en door ons paard in alle kleine dagelijkse dingen te leren die reactie te geven is dat met rijden een logische volgende stap.

Objecten

Na de “stok-hand” is de volgende stap om met enge objecten te gaan oefenen zoals een zweep, zweep met plastic zakje, stok met vlag, zeil, bakje met stenen etc.. We beginnen bij het minst enge object want we willen het paard vertrouwen geven en niet onnodig bang maken. Met alles werk ik in dezelfde volgorde;

1. Laten ruiken

2. Rustig de hals aanraken en verder over het lijf aaien met het object

3. Bij een teken van ontspanning het object weghalen en het paard even de indrukken laten verwerken

4. Herhalen en op een ontspannen moment stoppen

Foto: Kimberly Duchateau Photography

In het begin ben ik altijd blij met kleine stapjes. Zorg dat je stopt op een goed en ontspannen moment en drijf het niet direct tot het uiterste. Een goed gevoel eraan overhouden is het belangrijkste! Morgen is weer een dag.

Als het paard de aanrakingen accepteert ga ik steeds een stap verder met wapperen, zwaaien en engere voorwerpen. Onder het paard, tussen de benen, over het paard en ook in beweging maar dat vereist wel enige handigheid. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je op een veilige plek staat en zelf rust uitstraalt. Je kan niet van je paard verwacht en dat hij ontspant als je zelf niet bewust van je lichaamstaal bent.

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Dit moet goed bevestigd zijn tot het paard geleerd heeft te onstpannen in plaats van de vluchten, vechten of vriezen. Daarna begin ik met het opstappen, maar daar volgende week meer over!

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

1 reactie

Zadelmak maken (deel 4: Veilig opstappen) – Solvej.eu · 16 oktober 2018 op 22:12

[…] het opstappen moet het paard volledig gewend zijn aan het grondwerk met vreemde voorwerpen zoals ik vorige week al beschreef, zo heeft het paard al geleerd om goed met spanning en nieuwe indrukken om te gaan. […]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.