Eerlijk gezegd had ik er in mijn optimisme geen rekening meer mee gehouden maar we houden voorlopig nachtvorst. Met paarden niet altijd ideaal maar voor elk probleem is een oplossing! In de Fair Play blog van deze week heb ik allemaal tips verzameld om het winterleed een beetje te verzachten..

Met alleen een buitenbak ter beschikking moet je creatief zijn! Sneeuw? Geen probleem met winterbeslag of blote voeten! Natte sneeuw blijft vaak plakken aan de hoefijzers en doordat het paard de sneeuw elke pas aandrukt ontstaan er gevaarlijke ijsklonters. Trucjes als Vaseline onder de hoef smeren houden in de praktijk meestal toch niet lang. Een sneeuwbeslag (eventueel met kleine stollen) is een super oplossing. Door het rubberen ringetje valt de sneeuw er steeds onderuit en kan dus niet gaan ophopen en klonteren.

Bevroren waterbakken op de wei? Op internet zijn veel verschillende trucjes te vinden. Bij lichte vorst zouden appels in de waterbak goed helpen. Het lukt de paarden niet om de appels eruit te halen en het houdt het water in beweging. Tot matige vorst helpt een metalen kruik met kokend water erin ook goed en bij strenge vorst is het een kwestie van ijs breken vrees ik 😉

Geef paarden met een slechte conditie of verlaagde weerstand extra ruwvoer in de winter. Bij paarden die zonder deken op de wei staan is het belangrijk om regelmatig te voelen hoe hij onder zijn dikke vacht aanvoelt. Door de dikke vacht ziet een paard soms ronder uit dan hij is en bij erg koud weer kost het een paard meer energie om warm te blijven. Voldoende ruwvoer helpt daarbij!

Wanneer je ervoor kiest om je paard te scheren, zorg dan voor een deken die past bij de temperatuur buiten. Houdt het weerbericht in de gaten en pas de deken aan, aan de temperatuur buiten. Normaal regelt je paard dat zelf met zijn wintervacht, als hij die niet meer heeft hoor jij dat te regelen voor je paard. Heeft je paard een dikke vacht, zorg er dan voor dat hij niet teveel zweet en je hem lang genoeg droogstapt na het rijden.

Zorg voor voldoende beweging! Een paard heeft minimaal 4uur beweging per dag nodig om gezond en gelukkig te blijven. Liefst zelfs meer dan dat en de beweging zoveel mogelijk verdeelt door de dag. Mijn Subtop paard staat zelfs het hele jaar door dag en nacht buiten omdat hij het vreselijk vindt om op stal te staan. Natuurlijk zijn er ook paarden wat het na een tijdje op de wei wel weer gezien hebben en ik besef ook heus dat er veel stallen zijn waar weidegang in de winter niet mogelijk is. Geef je paard in dat geval dan toch elke dag zo vaak mogelijk beweging, zelf zou je er ook niet gelukkig van worden als je niet van de wc af mocht 😉

Toen ik de spreuk “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel” voor de eerste keer las dacht ik dat die vast verzonnen was door iemand die geen paarden heeft. Maar zonder te overdrijven, met de thermokleding van Fair Play snap ik die uitspraak eindelijk! Het is écht zo, ondanks de vorst en de vele uren door weer en wind zweet ik soms gewoon al tijdens het vegen of poetsen. Iedereen die mij een beetje kent weet hoe bijzonder dat is 😉 Dus om je paard al die beweging te geven, met liters water te slepen en dat extra hooi rond te rijden een beetje fijner te maken, raad ik íedereen alle winterkleding van Fair Play aan!!!

En dan nu hopen dat het -ondanks de warme kleding- gewoon heel snel voorjaar wordt!

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.