Foto: Equine Art Photography & Coaching

Nu we alleen online wedstrijd kunnen rijden is het een ideale tijd om je rijden eens goed onder de loep te nemen. Het is een mooi moment om thuis door te trainen om de puntjes op de i te zetten of juist om je proef te laten beoordelen door een online jury die je normaal niet snel tegenkomt in je eigen regio. Maar ook als je geen wedstrijden rijdt is het altijd goed om bewust te checken hoe sterk je basis eigenlijk is.

Soms wordt gedacht dat de basis ‘gewoon’ stappen, draven, galopperen is. Misschien wat overgangetjes en nageeflijkheid maar dan houdt het ook op. De basis gaat echter veel dieper en breder dan dat en loopt als een rode draad door de hele opleiding heen. Vraag succesvolle toptrainers waar hun training vooral uit bestaat en het antwoord zal doorgaans zijn dat het vooral om het verbeteren van de basis gaat. Bij een jonge of onervaren combinatie oppervlakkiger dan bij een Grand Prix combinatie maar het blijft om de basis gaan.

Wat is dressuur eigenlijk?

Dressuur is al in de Griekse Oudheid bedacht, paarden werden gegymnastiseerd om snel en wendbaar te zijn in de veldslagen. Door de jaren heen hebben we steeds meer geleerd over verschillende trainingsmethodes. Over de manier waarop een paard leert en hoe we ze het beste gezond houden. We zijn nooit uitgeleerd maar de basis blijft veelal hetzelfde. De Grieken wilden hun paarden al soepel, lenig, vlug en verzameld en dat willen wij nog steeds.

De basis van het rijden is dan ook het zo goed mogelijk voor elkaar krijgen van die dressuur, we doen dat met behulp van de punten uit de Skala van Africhting.

En dan niet alleen op de volte of rechte lijn in het losrijden maar tijdens alle oefeningen en met behulp van alle oefeningen zodat je uiteindelijk “durchlässigkeit” en evenwicht krijgt. Dat is een gevoel dat je moet voelen om het echt te begrijpen. Het laat zich niet letterlijk vertalen of omschrijven. Voor mij persoonlijk voelt het als zweven op een wolkje. Je kunt als ruiter gemakkelijk zitten omdat je paard zichzelf loslaat door zijn lichaam en de kracht heeft om zichzelf in balans te dragen in de voorwaartse drang. Alle passen voelen gecontroleerd en worden dansend afgemaakt, je paard volgt je hand en hulpen in elke richting zonder weerstand als een elastiek die soepel meeveert. Het is het mooiste en meest motiverende gevoel dat er is in het rijden en ik ben sterk van mening dat dat altijd het streven zou moeten zijn.

Streef ernaar om de punten van de Skala der Africhting zo goed mogelijk te beheersen. Niet alleen omdat je proef daarop beoordeeld wordt maar omdat het een eerlijke manier van trainen is waarbij je je paard gezond en gelukkig kunt houden. Daar heb je nu mooi alle tijd voor!
En ten slotte, verdiep je in de manier waarop een paard het beste jouw hulpen kan begrijpen. Vraag je af waarom je “nee” als antwoord krijgt, heb je de vraag wel goed gesteld?

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.