Het is de week van de werkstress. We kennen het allemaal wel, stress door te hoge druk en te weinig ontspanning. Hoe zit dat in het rijden? Is er in jouw training balans tussen aanspanning en ontspanning? Is er nog ruimte voor lol met je knol? In de Fair Play blog van deze week lees je meer over de druk verdelen.

No shit Sherlock! Relax…

Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om te ontdekken dat ontspanning belangrijk is, noodzakelijk zelfs! Toch kan het zijn dat je in al je fanatisme vergeet om ook wat luchtigheid te creëren, een beetje lol met je knol! Hoe je dat doet verschilt natuurlijk per combinatie. Onze “Leeuw” zoals we hem noemen, doe je er echt geen plezier mee om een ‘ontspannen’ bosritje mee te maken terwijl ons andere paard Nearco het fantastisch vindt om lekker gas te geven in de heide.

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Het ene paard houdt van structuur, weet graag waar die aan toe is en ontspant al door even voorwaarts neerwaarts te lopen of een rondje verlichte zit galopperen in de bak terwijl het andere paard juist snakt naar afwisseling in het werk, een sprongetje maken of naar het bos. Op welke manier je ook probeert te ontspannen tijdens het rijden, als je het maar doet! Een paard heeft geen flauw benul van jouw persoonlijke doelstellingen, met die belangrijke wedstrijd op de agenda heeft hij echt niks te maken daar kiezen wij voor. En dat geeft ook niks, er zijn zelfs paarden die helemaal opleven in de ring, zolang je ook maar de druk eraf haalt zodra je merkt dat het nodig is.

 

Less is more!

Meer doen is zelden de oplossing. Als je merkt dat je niet het resultaat krijgt wat je voor ogen had kan het natuurlijk altijd zo zijn dat je toch niet zo hard je best hebt gedaan als je van plan was maar meestal leidt meer doen niet naar meer resultaat. Meer schoppen of harder trekken motiveert je paard écht niet om ineens wel die schouderbinnenwaarts te lopen. Haal 90% van de druk eraf en laat die 10% duidelijk en nuttig zijn. Wat je doet moet jouw paard ook begrijpen en aankunnen. Een paard snapt er niks van als je in al je fanatisme 4 hulpen tegelijk geeft. Relax! Haal de druk van de ketel en geef alleen aan wat je wél wilt.

Laat het los!

Veel ruiters zijn bang om los te laten want “Als ik nu ontspan houdt ‘ie er weer mee op!”. Ontspan toch maar als je reactie krijgt! Als je paard moet kiezen tussen zichzelf uitsloven of zichzelf besparen voor dezelfde beloning (of eigenlijk gebrek aan beloning) dan weet ‘ie het wel hoor. Daarbij leert je paard niet begrijpen wat je bedoelt en dat is een gemiste kans. Het is toch fijner rijden op een paard dat begrijpt wat je wilt en zijn best daarvoor doet omdat hij gemotiveerd is geraakt door de beloning dan rijden op een paard waar je niet op kunt ontspannen omdat hij het dan niet meer doet. Jij werkt toch ook liever voor loon in plaats van gedwongen te worden om in jouw ogen zinloos werk te doen?

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Paardrijden is leuk!

Daarom ben je ooit begonnen. Vergeet dat stukje nooit! Tuurlijk gaat het met ups and downs maar de rode draad moet wel plezier zijn. Na een drukke dag kunnen ontspannen om de werkdruk eraf te halen. Als je dat gevoel ook steeds aan je paard blijft geven dan heb je daar alleen maar meer plezier van en blijft het ook leuk! Van een keertje gekkigheid met je paard vergeet hij echt niet hoe hij moet wijken en als het daarna echt niet meer lekker gaat moet je jezelf misschien eens afvragen hoe goed je basis eigenlijk bevestigd is.

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.