© KImberly Duchateau Photography 2017 || alle rechten voorbehouden.

“Paardrijden is haar werk?? Wat doet je vriendin dan de hele dag met die paarden? En jij maar werken!”

Mensen die niks met paarden hebben begrijpen er vaak niks van, maar ook binnen de paardensport zelf is er regelmatig nog weinig begrip voor een beroep in de paarden. Lees verder in de Fair Play blog van deze week!

Kreeg ik maar een euro voor elke keer dat ik een opmerking kreeg over mijn werk, dan kon ik gelijk wat minder uren werken op een dag. Meestal moet ik er wel om lachen, die verbaasde gezichten van mensen die zich er helemaal niks bij voor kunnen stellen. De hele dag wat paardjes poetsen en wat rondjes hobbelen. Soms rijdt hun dochter/nichtje of verre neef op de manege en dat is dan ook vaak het beeld wat ze erbij hebben. In hun gedachte zien ze me vast al staan in een roze rijbroek, twee vlechtjes in en een poster uit de penny boven m’n bed (met die Penny is het trouwens wel ooit begonnen). Het zal wel meevallen in werkelijkheid maar ik vind het wel een grappig idee!

Mijn vader vertelde een anekdote over een vriend die langs kwam op stal en zwaar beledigd was omdat hij tijdens het kletsen gewoon door bleef werken. Snap ik best want ja die beste man kwam speciaal langs, maar hoe zou hij gereageerd hebben als mijn vader hem op kantoor opgezocht had en hetzelfde had gedaan? Want in feite is onze stal gewoon ons kantoor en daar kun je ook niet zomaar gezellig gaan koffieleuten met vrienden, nou ja het kan wel maar dan wordt je toch al lange werkdag wel erg lang. Het werk moet toch af.. Wij kunnen niet zeggen, “Ach, dat voeren doen we morgen wel.. Het is 17u, ik ben naar huis!”

Wat ik persoonlijk wel wat jammer vind is als paarxensporters zelf weinig begrip lijken te hebben. Die weten doorgaans wel wat er allemaal bij komt kijken en dat het meer is dan een beetje paardjes poetsen.

Van die situaties waarbij je een paard verkoopt, al een uur bezig bent met het wassen, vlechten en tip-top klaar maken van het paard voor klanten en die mensen dan gewoon niet komen opdagen.. Het is nou niet bepaald dat we ons vervelen en niks beters met onze tijd weten zeg maar.

Of mensen die het nalaten om te betalen op een stal, je gaat toch ook niet naar de garage met je auto en neemt dan geen geld mee? Als liefhebber laat je dat paard ook niet in de steek want die kan er immers ook niks aan doen, maar ondertussen moet dat voer en de smid toch ergens van betaald worden. Gelukkig komt dit maar zelden voor en mag ik in mijn handjes klappen met super fijne klanten maar helaas gebeurt het wel en ook ons is het al eens overkomen.

Of ruiters die steen en been klagen over de organisatie op een clinic of wedstrijd maar zelf nog nooit een vrijwillige taak binnen de vereniging hebben uitgevoerd. Zonder die vrijwilligers zijn er simpelweg geen evenementen om over te kunnen klagen en het is een feit dat het steeds moeilijker is om een wedstrijd of evenement van de grond te krijgen. Hou die vrijwilligers in ere of laat zien dat je het zelf beter kunt!

En natuurlijk rijden de meeste ruiters voor hun hobby dus het is begrijpelijk dat je dan niet direct bewust bent van alle inspanning door de ‘beroeps’ die jouw hobby helpen realiseren. Werkdagen duren gemiddeld 12uur en vakantiedagen zijn vaak op maximaal 2 handen te tellen, werk je in de paardensport dan ga je gewoon door! In weer en wind en ook als je ziek bent of half mank loopt want sja die paarden moeten toch verzorgd worden en als we niet werken hebben we ook geen inkomen, die hypotheek of huur moet toch ergens van betaald worden.

Denk dus even na wanneer je een afspraak op het laatste moment af zegt omdat je een kater hebt van dat festival of toch liever een terrasje wilt pikken. Een te laat of niet geannuleerde afspraak bij de Fysio moet ook gewoon betaald worden en die komt niet vrijwillig op zondag naast de ring staan om te helpen 😉

En ten slotte zouden we geen “Hollanders” zijn als er niet geklaagd zou worden over hoge kosten. Soms komen mensen vragen voor een stal maar het mag niks kosten en liefst wel met alle service want ja daar betaal je immers voor! Het lijkt dan misschien wel alsof er veel uurloon binnenkomt maar reken het geld van bijvoorbeeld een pensionstalling maar eens uit naar netto loon en je zult je rot schrikken.. Het voer, hooi, stro, gas, water, licht, verzekeringen, onderhoud terrein, mestafvoer,  eventueel personeel, boekhouding en belasting moeten ook gewoon betaald worden. Wanneer je alles verrekend blijft er per paard nog zo’n 3 tot 5 euro per dag(!) over terwijl er heel wat werk in gaat zitten om alles goed geregeld en je klanten tevreden te houden. Vandaar dat ‘beroeps’ in de paardensport ook zoveel uren maken, anders is het niet rendabel genoeg. En dus ook als het -15° of +35° is, als het regent, stormt of de mussen van het dak vallen. Ook op tijdstippen dat je zelf nog of al lekker op de bank of in bed ligt.

Kortom je moet gewoon ontzettend gepassioneerd en een beetje gek zijn om het vol te houden. Aan beide eigenschappen meestal geen gebrek maar misschien wel leuk om af en toe bij stil te staan 😉

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.