Je hoeft geen heel getalenteerd paard te hebben om toch fijn en goed te kunnen rijden. Consequent zijn is veel belangrijker! Duidelijke vragen stellen, antwoord verwachten en het goede antwoord bevestigen. In de blog van deze week hoe je een goed gesprek met je paard kunt voeren.

Als iemand je steeds dezelfde vraag blijft stellen wordt je knettergek, toch doen veel ruiters dat wel bij hun paard. Heel veel ruiters zie je elke pas drijven of de teugels strak vast houden want “Als ik dat niet doe, dan stopt ‘ie ermee!” Maar als jij niet duidelijk bent in je vraagstelling hoe moet je paard dan weten wat hij moet doen?

Vrijwel elk (gezond) jong paard is soepel en energiek. Als een paard sterk, stijf of lui in het werk wordt dan ligt dat bijna altijd aan ons zelf. Vaak ontstaat dat door verkeerde communicatie. Paardrijden is eigenlijk in gesprek gaan met je paard maar voor een goed gesprek is het wel belangrijk dat je dezelfde taal spreekt. Er vanuit gaande dat wij als mens de slimste van de twee zijn moeten wij onze taal aanpassen aan die van ons paard.

Teveel tegelijk

Teveel signalen tegelijk zijn heel verwarrend voor een paard. Mijn leerlingen hebben hem al meer dan eens gehoord; Tegen de hond zeg je ook geen zit, poot, lig, blijf tegelijk! Geef één hulp en pas bij de goede reactie de volgende. Maak eerst het zit af, dan poot, dan lig en dan pas blijf. Als je op ‘zit’ al geen reactie krijgt kom je aan de rest dus niet eens toe. 100x Zit roepen is dan niet zinvol, maar dingen door elkaar heen gaan roepen nog minder. Zo is dat bij een paard niet anders. Krijg je geen snelle, goede reactie op je hulpen dan wordt het niks.

Zo duidelijk als het moet, zo zacht als het kan

Als je met lichte, vriendelijke hulpen wilt rijden moet er dus wel een goede reactie komen en dat is een kwestie van consequent zijn. Heb je harde hulpen nodig voor je reactie krijgt dan heb je het zelf al te ver uit de hand laten lopen, dan heeft je paard al geleerd zich af te sluiten voor jouw hulpen.

Tijdens het zadelmak maken bijvoorbeeld leer je een paard in rap tempo constant nieuwe dingen aan, je geeft een hulp en krijgt een reactie. Bij sommige paarden is dat direct de goede reactie maar andere doen het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld op de voorwaartse beenhulp, sommige paarden vluchten naar voor maar er zijn ook paarden die juist afremmen om van dat gevoel af te komen. De kunst is om die hulp te maken en op het moment dat er een goede reactie komt de hulp weg te halen. Zo stel je een vraag, je paard geeft antwoord en jij bevestigt dat het antwoord juist is. Als je paard de vraag niet goed beantwoord stel je de vraag duidelijker, bijvoorbeeld met een grotere hulp als hij te weinig onder de indruk is of gecombineerd met een stemhulp als hij het niet begrijpt. Beloon je op het verkeerde moment of helemaal niet dan snapt je paard jouw vraag niet meer en raakt gefrustreerd in verzet of luistert gewoon helemaal niet meer. Op dat punt heb je steeds een grovere hulp nodig voor je reactie krijgt, het paard krijgt dan vaak de schuld terwijl wij eigenlijk al veel eerder fouten hebben gemaakt in onze manier van vraag en antwoord.

Om ruiterfouten te corrigeren moet je dus duidelijkere taal gaan spreken en leren ontzettend consequent te zijn. Dat voelt voor sommige ruiters misschien als streng maar een paard heeft er veel meer aan als je duidelijk bent in wat wel en wat niet de bedoeling is dan wanneer je daar wisselend in bent. Om te voorkomen dat je met grote of harde hulpen moet gaan rijden is het dus het belangrijkste om één hulp tegelijk te maken en heel consequent in je vraag, antwoord en bevestiging te zijn. Hoe handiger je wordt en hoe meer de basis bij je paard bevestigd is hoe meer vragen je achter elkaar kunt gaan stellen, tot die tijd hou je het simpel!

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.