Ik vroeg aan mijn zoontje of hij misschien een idee had voor mijn blog. Meteen zei hij “Je zou kunnen schrijven dat paarden unieke dieren zijn en goed behandeld moeten worden!” Hoeveel wijsheid van een manneke van 8, wij zijn immers verantwoordelijk voor onze dieren en dus schrijf ik in de Fair Play blog van deze week over een preventieve checkup en het herkennen van signalen vóór blessures ontstaan.

“Jij kan dingen die ik niet kan en ik kan dingen die jij niet kunt.”

Dat geldt voor alles en voor iedereen, we doen wat binnen ons vermogen ligt en meer kun je niet doen. De meeste ruiters zijn niet óók dierenarts en dat maakt het soms moeilijk om de eerste signalen van een blessure of ziekte te herkennen. Een dierenarts heeft een getraind oog doordat hij dag in en dag uit bezig is met het beter maken van dieren en dus veel tegenkomt op dat gebied. Vooral een dierenarts die ervaren is in het behandelen van sportpaarden ziet als het goed is al snel wat er aan de hand is of wat er beter kan om het paard optimaal fit te houden want niet alles ligt aan de ruiter en kan met rijden opgelost worden.

Toch dokteren veel ruiters er graag zelf op los. Nadat al je stalgenoten hun mening hebben gegeven (vaak gebasseerd op een ervaring van het paard van de overbuurvrouw haar tante) is Google your best friend en anders kun je het altijd nog op Bokt vragen 😉 Het probleem is echter dat wanneer je googled op hoofdpijn je schijnbaar doodgaat aan een hersentumor en dat blijkt voor paarden niet anders te zijn.

Het is heel logisch om met je auto naar de garage te gaan voor een APK en de grote beurt maar bij ons paard hebben we te vaak zelf de wijsheid in pacht. Toch is het verstandiger om het dokteren aan de dokter over te laten. Niet voor niks laten professionele ruiters hun paarden regelmatig preventief nakijken en zonodig behandelen. Voorkomen is echt beter dan genezen!

Er zijn wel wat signalen waarbij het verstandig is een goede dierenarts die ervaring heeft met sportpaarden te laten komen om een (preventieve) checkup te laten doen:

Ineens lui

Veel mensen denken dan logischerwijs dat hij gewoon geen zin heeft, misschien meer krachtvoer of een supplement nodig heeft. En natuurlijk kan dat, misschien werd het werk hem wel even teveel of heeft het rantsoen een kritische blik nodig maar het kan ook duiden op een (beginnende) blessure in een van de pezen, spieren of gewrichten. Wanneer een paard pijn heeft kan hij zich in gaan houden vóór de kreupelheid zichtbaar wordt.

Scheef lopen

De achterbenen duwen de voorbenen voorwaarts maar als een paard pijn heeft en daardoor de bewegingsafloop niet goed gaat kan hij ervoor kiezen om scheef te gaan lopen. Het ligt dus niet altijd aan de scheve ruiter!

Zwellingen en warmte

Een zwelling of lokaal duidelijk warmere plek is een indicatie dat er ergens vocht ophoopt wat door een ontsteking kan zijn ontstaan. Een paard hoeft niet persé kreupel te lopen bij een beginnende blessure. Houdt zwellingen altijd goed in de gaten, tast de benen elke keer voor en na het rijden even af en wanneer je daar afwijkingen in ontdekt is het verstandig een preventieve check te laten doen.

Geeuwen

Het ziet er zo leuk uit maar geeuwen kan ook betekenen dat je paard maagpijn heeft. Is je paard ook gevoelig op de singel of kieskeurig met eten dan is het zeker verstandig zijn maag eens na te laten kijken.

Verzet

Een paard dat in verzet gaat heeft daar vrijwel altijd een goede reden voor. Of hij begrijpt je niet of hij heeft ergens last van. Als je paard regelmatig verzet vertoont kun je beter eerst alle medische problemen uitsluiten en vervolgens goed nadenken of de training wel begrepen en haalbaar is voor je paard.

Stress

Een paard dat kijkeriger wordt en gestresst lijkt voelt zich niet goed in zijn vel en het komt meer dan eens voor dat die stress ontstaat door pijn. Ga dat na voor je hem een aansteller noemt en harder aanpakt!

Uitstraling

Een paard wat zijn neusvleugels opgetrokken houdt, veel met zijn staart zwiept, strakke oren en/of veel spanning vasthoudt in zijn lijf geeft signalen van pijn of ongemak. Doe daar altijd iets mee! Ga na wat beter kan of laat hem even nakijken.

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere signalen, daarom kan ik niet vaak genoeg benadrukken om naast mooie spullen ook te investeren in een regelmatige checkup. Even rot voor de portemonnee maar je bespaart ook weer veel euro’s en tranen die je steekt in een paard dat tijdens het rijden tegen hetzelfde probleem aan blijft lopen of zelfs langdurig met hoge kosten moet revalideren omdat het al uit de hand is gelopen.

Dus Kenji, bedankt voor de wijze raad! We moeten goed zorgen voor deze unieke dieren!

Liefs Solvej 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.