Als je gaat opdrukken en je verliest kracht, helpt het dan als iemand je dwingt door te gaan? Als je je concentratie verliest, ben je dan beter gefocust als iemand boos op je wordt? Met dat in je achterhoofd, laat jij jouw paard vaak genoeg pauzeren? In de blog van deze week het nut van de “30 seconde pauze”.

Wanneer wij naar de sportschool gaan dan doen we dat omdat we daar iets mee willen bereiken. De spierpijn nemen we voor lief en een enkele masochist onder ons geniet er misschien zelfs van. Een paard snapt het idee daar niet van, die voelt zijn spieren branden en is er echt niet bewust van dat hem dat uiteindelijk misschien leniger, losser en sterker maakt. Een paard voelt iets onprettigs en wil daar zo snel mogelijk vanaf. Paarden willen wel graag werken maar dan omdat het ze direct iets oplevert, over de lange termijn denkt een paard niet na. Daar kun je handig gebruik van maken of heel veel kapot mee maken.

Weerstand

Iets nieuws of iets moeilijks zal vrijwel altijd iets van weerstand opleveren, bij het ene paard meer dan bij het andere afhankelijk van gezondheid, karakter (of hormonen 😉 ). Die weerstand komt doordat ze niet begrijpen wat wij willen en spieren voelen branden die nog niet gewend zijn aan die beweging. Zoals ik al zei heeft het paard geen idee van ons einddoel dus bij iets nieuws of iets moeilijks ontstaat vooral een negatief gevoel, ondanks dat je paard er misschien wel beter van wordt. Weerstand wilt dus ook niet persé zeggen dat je iets slechts doet. Je moet jezelf alleen wel altijd af blijven vragen of die weerstand komt omdat je paard het nog niet begrijpt of omdat je zelf iets verkeerds vraagt of omdat je paard iets mankeert. Ga er in ieder geval altijd vanuit dat je paard niet tegen je is en of het nu aan het paard of aan ons ligt, wij kiezen ervoor, wij zijn bewust van wat we van plan zijn dus de oplossing ligt altijd bij ons!

Goed is goed!

Hoe groter de verandering, hoe meer weerstand. Introduceer nieuwe oefeningen dan ook altijd in kleine stapjes, dan kan je paard het beter verwerken, zowel lichamelijk als mentaal. Ga niet direct voor het eindresultaat maar hak het in stukjes, laat je paard bij een goede reactie even ontspannen door aan een lange teugel te stappen tijdens de ’30 seconde pauze’. Als dat moeilijke waar hij zelf het nut nog niet van in ziet hem iets positiefs oplevert zal hij veel sneller gemotiveerd raken om die oefening voor jou uit te voeren.

Daarbij verzuren spieren snel als ze iets moeten doen wat ze niet gewend zijn, als je paard de nieuwe oefening linkt met pijn zal hij alleen maar meer weerstand bieden. Als hij zich losser en beter voelt door de oefening dan krijgt hij innerlijke motivatie om die oefening uit te voeren. Rijdt je oefeningen dus ook zoals ze bedoeld zijn, om je paard te gymnastiseren en niet omdat ze op zondag een punt opleveren. Als je paard begrijpt hoe hij zijn lichaam moet gebruiken en zich daarin ontspant zal hij meestal gaan proesten, doorrijden is dan helemaal niet nodig in het aanleren, hem belonen met ontspanning levert veel meer op. Langer volhouden komt wel, goed is goed! Als je zelf gaat hardlopen of fitnessen begrijp je waarom je met een schema op moet bouwen en forceren zinloos is.

Zorg voor afwisseling!

Door op tijd de ’30 seconde pauze’ te geven ga je meer in blokjes trainen waardoor je ook meer afwisseling in je rijden kunt gaan brengen. Leer jezelf aan door na elke korte pauze even de andere kant op te rijden, een andere gang te kiezen of een andere oefening te doen. Een afwisselende training zorgt ervoor dat je paard al zijn spieren beter leert gebruiken en ook zin blijft houden in het werk.

Natuurlijk is het soms nodig om wat langer door te werken op bepaalde dingen, maar mijn ervaring is dat dat vooral voor de ruiter is, omdat de ruiter een bepaald gevoel nog niet beheerst of nog niet snel genoeg kan schakelen tussen de verschillende hulpen. Werk er in ieder geval naar toe dat je veel kunt gaan afwisselen, denk als een springruiter, die blijft ook niet een uur lang dezelfde oxer springen.

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.