Je hoeft maar een nieuwsbericht over een Dressuurwedstrijd te openen op Social Media en de reacties eronder laten je stijl achterover slaan. Het maakt niet uit hoe hard je je best doet, je kunt het simpelweg niet goed doen volgens een groep extremisten achter toetsenbord. Als vegetarische paardenknuffelaar ben ik absoluut voor meer bewustwording, mede daarom schrijf ik mijn wekelijke blog maar slaan we niet een klein beetje door met plaatjes kijken en regeltjes-n**ken? In de Fair Play blog van deze week weer even met beide jodhpurs op de grond! 

Wat begon als vermaak tijdens onze lunchpauze begint nu wel wat irritant te worden. Geen enkele dressuurruiter die anno nu wedstrijden rijdt op een modern gefokt paard doet het nog goed, vroeger was alles beter en dat zal iedereen weten ook! Tenminste.. Als ik een groot deel van de reacties mag geloven. Volgens mij noemen ze dat internet-trollen op reguliere pagina’s. 

Soms kon ik me er ook nog wel een beetje in vinden, ik ben persoonlijk ook niet zomaar overal van gecharmeerd maar de manier van communiceren, nou ja elkaar afzeiken en de inhoud daarvan wordt steeds extremer. Vandaag tijdens mijn ontbijt las ik een nieuwsbericht waaronder geklaagd werd dat ‘het paard teveel op de achterhand liep’ tijdens een foto van een galopsprong. Hoe dan? Huh? Toen was ik het even kwijt want in andere nieuwsberichten werd er steeds geklaagd dat de modern gefokte en gereden paarden steeds veel te veel op de voorhand liepen. Overigens constant gebaseerd op een foto die dan weer vergeleken wordt met een foto van een andere amazone. Voor de lol ben ik dus ook eens plaatjes gaan kijken op Google en van de amazones die als perfecte voorbeeld werden genoemd had ik binnen één klik wel tien foute foto-momenten.

En daar gaat het mis volgens mij! Niet alleen in de reacties onder paardensport berichten maar met alles. We gaan terug naar begin 20e eeuw waarin alles al snel schandalig was en iedereen zat te gluren naar de buren, wachtend tot ze elkaar op een misstap konden betrappen. Alleen nu gebeurt dat veilig -en liefst anoniem- van achter een schermpje. 

Wat ik me dan weleens afvraag. Zou je dat ongezouten commentaar ook geven als je die ruiter in real life tegenkwam?

Om een bepaald niveau te behalen moet je toch echt open staan voor kritiek anders kom je er niet, ik geloof dus ook dat veel van de ruiters die op Social Media afgebrand worden best open staan voor een goed gesprek met een kopje koffie erbij. Maar dan wel goed onderbouwd en met respect voor elkaar. 

Hoe zou jij er namelijk mee omgaan als een willekeurige vreemdeling jou tijdens het werk aanspreekt en zegt dat je het helemaal verkeerd doet, met een handboek zwaait en er dan ook nog een paar vreemdelingen bij haalt om je uit te schelden. Ze noemen je allemaal een prutser want zij doen het helemaal anders -op de énige goede manier!- en vinden al jouw werk vreselijk maar kunnen meestal niet voordoen hoe het beter moet… Zou je dan geïnspireerd en gemotiveerd je werk helemaal anders gaan doen? Mwoah, vast niet. 

Met de kerstgedachte in ons achterhoofd, motiveer en inspireer elkaar! Laat zien hoe het beter kan en blijf ook realistisch. Hoe onafhankelijk in balans zijn jij en je paard? Ben jij verder helemaal vrij van zonden en fouten? En zou je zelf iets kunnen met je eigen commentaar als een volslagen vreemde dat tegen je zou zeggen? Meer dan ons best kunnen we niet doen toch, we zijn tenslotte allemaal verre van perfect en het is een nobel streven om de wereld te proberen verbeteren maar begin dan wel bij jezelf.

Liefs Solvej en fijne feestdagen!!!

Categorieën: Blogs

2 reacties

Jacqueline Geeroms-Schurkens · 19 december 2018 op 09:45

Goed zo !! Solvej !!!!!!!…

Jeannette Haazen · 20 december 2018 op 07:49

En zo is het maar net ! Keer voor je eigen deur dan heb je genoeg te keren !

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.