Regelmatig hoor ik een leerling zeggen “Ja, als je het zo zegt is het eigenlijk ook heel logisch”. Als een paard begrijpt wat wij van hem verlangen dan is de kans groot dat hij ook het goede antwoord geeft op je vraag. In de blog van deze week denken als een paard!

Als je dagelijks met verschillende paarden heel bewust aan het trainen bent dan worden veel dingen vanzelfsprekend die voor mensen met minder ervaring helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Op de maandagavond tijdens de training met mijn Boxer Juul word ik daar vaak weer even aan herinnerd. Dingen die voor de ervaren trainer vanzelfsprekend zijn, daar moet ik echt even bewust van gemaakt worden. Dingen die heel logisch zijn als je er een beetje over nadenkt. Honden en paarden trainen is natuurlijk niet helemaal te vergelijken maar toch heeft het ook heel veel raakvlakken.

Als voorbeeld; We moesten de hond laten apporteren en dat doen op een manier waarvan wij zelf dachten dat dat de juiste was. Een van de cursisten gooide het apporteerblok en op het moment dat de hond erachteraan wilde corrigeerde ze haar hond omdat ze wilde dat hij naast haar bleef zitten en wachtte op het commando. Op zich best logisch gedacht maar wel heel erg vanuit de gedachte van een mens. De hond denkt op dat moment namelijk geen drie stappen vooruit, die denkt “Hey, ik wil dat speeltje halen!” en na die ruk “Oh, ik mag het speeltje niet halen, dan doe ik dat ook maar niet.” Als je het zo bekijkt is het heel logisch dat de hond het vervolgens niet doet.

Dat was voor mij echt een ‘aha-momentje’ want dat is precies de vertaalslag die ik ook tussen ruiter en paard probeer te maken om ruiters en paarden elkaar beter te leren begrijpen. Uiteindelijk draait paardrijden immers vooral om communicatie en als die stroef gaat dan gaat het rijden ook stroef. Een paar veel voorkomende miscommunicaties tussen ruiter en paard:

Trekken

Ruiter denkt: “Ik hou mijn teugels maar stevig eraan want in die overgang komt hij altijd tegen de hand.”

Paard denkt: “Huh? Moet ik nu naar voor of terug? Ik zal wel naar voor moeten want mijn ruiter schopt harder maar dat lukt niet op deze manier dus ik trek terug aan die teugels, dan heb ik tenminste ruimte om te bewegen.”

Lui paard

Ruiter denkt: “Ik moet blijven drijven want anders gaat hij langzamer of stopt zelfs met lopen!”

Paard denkt: “Als ik naar voor ga schopt ze, als ik langzamer ga schopt ze, als ik in hetzelfde tempo loop dan schopt ze ook. Ik reageer maar gewoon niet meer want het is toch nooit goed en snap echt niet wat mijn ruiter van mij wilt.”

Scheef zitten

Ruiter denkt: “In de bocht moet ik goed naar binnen zitten want anders lukt de wending niet goed.”

Paard denkt: “Oei, wat gaat mijn ruiter scheef hangen, ik zal maar wat tegenhangen anders verlies ik mijn balans.”

Tegenhouden

Ruiter denkt: “Als ik hem ontspan gaat hij steeds harder dus ik kan gewoon niet ontspannen.”

Paard denkt: “Ik raak helemaal gestrest van dat getrek, als ik ervan weg probeer te rennen kom ik er misschien vanaf.”

Probeer te denken als een paard, leer niet alleen maar voelen wát er gebeurt maar ook waarom dat gebeurt en hoe je dat op kunt lossen op een manier dat je paard het begrijpt. Je paard heeft geen theoretische kennis over paardrijden, die kent alleen dat wat de ruiter hem geleerd heeft. Gaat er dus iets fout dan hebben wij het waarschijnlijk niet goed aangeleerd of opgelost.

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.