Dat mijn blog van vorige week stof zou doen opwaaien had ik wel bedacht maar zoveel stof zag ik echt niet aankomen. Bijna 2500x werd hij gedeeld op Social Media… Wat mij vooral opviel is dat hij op zo ontzettend veel verschillende manieren wordt geïnterpreteerd. Even kreeg ik zelfs wat twijfels maar al snel kwam het besef dat het misschien wel goed is dat de discussie oplaait want het viral gaan van iets op Social Media was precies de inspiratie van mijn blog. In de Fair Play blog van deze week een toelichting op “Als vriendelijk rijden onvriendelijk wordt“.

Bij ons thuis houden we van uitdrukkingen..

“Duizend mensen, duizend meningen.” 

“Vele wegen naar Rome.” 

En zo bleek! Er kwamen zoveel uiteenlopende reacties dat maar weer blijkt dat er niet één waarheid bestaat maar iedereen zijn eigen waarheid ervaart. Je pikt eruit wat jou persoonlijk aanspreekt, of dat nu in positieve of in negatieve zin is. Er kwamen heel veel leuke reacties maar ook reacties waar ik gewoon een knoop van in m’n maag kreeg en misschien ligt dat aan mijn eigen gevoeligheid of aan het feit dat dingen anders werden begrepen dan ik ze bedoeld had. Heel even kreeg ik er zelfs een beetje spijt van dat ik mijn blog online had gezet maar al snel kwam het besef dat het misschien juist goed is. Op persoonlijk vlak leer ik er weer van maar misschien kan ik daarmee ook nog een keer benadrukken hoe heftig Social Media kan zijn. Dat zelfde Social Media waar regelmatig ruiters (het zijn net mensen) met naam en toenaam compleet met de grond gelijk worden gemaakt. Is dat niet een vorm van pesten? En ja ik hoor het mensen al zeggen “Ik kom gewoon voor het paard op”.

En dan kom ik precies bij mijn punt, zoals ik mijn blog bedoeld had. Schreeuwen tegen het topje van de ijsberg dat ze het helemaal verkeerd doen terwijl ze succes hebben met wat ze doen gaat echt niks veranderen. Het maakt onze sport alleen ongezelliger en zwakker naar de buitenwereld, die toch al niet begrijpt wat we met die stinkende paarden moeten. Wat wél helpt als je iets wilt veranderen is het goede voorbeeld geven, of in ieder geval proberen. Door het met je eigen paard zo goed mogelijk te doen, door de best mogelijke zorg en begeleiding aan je dier te geven. Hoe jij denkt dat dat moet mag je zelf invullen. Of dat nu met een clicker, een leadrope of een stang en trens is kan ik niet voor je invullen. Als je paard het maar wél begrijpt! En daar kwam mijn blog vandaan.

Duidelijk betekent niet harder aanpakken, de zweep erover en ze eens flink aan hun kop rammelen. Duidelijk betekent goed met je paard communiceren op een manier dat hij begrijpt wat jij bedoelt. En ja ik weet óók dat dat subtiel kan en niet hard hoeft en als het wel hard moet dat bijna(!) altijd door een eerdere ruiterfout komt. Ik probeerde alleen uit te leggen waarom extremer trainen tot extremer resultaat kan leiden, zowel succesvol onder ruiters die bewust zijn van wat ze doen en de lichaamscontrole hebben om ermee om te kunnen gaan en extreem slecht onder alle ruiters die alleen dénken dat ze dat kunnen.

En nee zoals ik al in eerdere blogs heb geschreven ben ik ook niet heilig, maak ik ook fouten en misschien wel meer dan ik goed doe, verlies heus mijn engelengeduld wel eens en ben ook niet altijd consequent al probeer ik het nog zo hard. Ook ik heb wel eens commentaar op andere ruiters en ben het niet met iedereen eens maar kruip dan op je paard en probeer na te streven waar je voor staat om te kunnen laten zien hoe jij denkt dat het ook kan in plaats van achter je toetsenbord verbitterd andere ruiters voor rotte vis uit te maken. Wat bereik je ermee? De mensen die het met je eens zijn doen vrolijk mee en voor de mensen die je probeert te bereiken werkt het averechts!

Dus nee, het was geen vrijbrief voor harde aanpak. Het was gewoon een stuk tekst van één van die duizenden mensen met een mening en morgen pluk ik mijn paarden lekker uit de wei en probeer weer een beetje dichter bij mijn ideaalbeeld te komen op een voor hun zo duidelijk mogelijke manier!

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

1 reactie

Brigitte Bastian · 7 november 2018 op 08:26

Goed geschreven meid.
Helaas is het zo dat wanneer amazones blijven scoren terwijl ze enkel in de ring correct zijn tegen hun paarden, hun wangedrag beloond wordt en er weinig zal veranderen. Enorm triest dus.

Op het moment dat je iets schrijft weet je dat je ook voer geeft aan mensen die je onderuit willen trekken. Sta hier boven het zegt zoveel MEER over hun.. Blijf vooral jezelf en laat los .

Je gaat super met je paarden omen bent erg geduldig en eerlijk tegenover de dieren . Had ieder dier maar zo’n baas!

Wederom een goed stuk. Blijf dicht bij jezelf en accepteer dat er altijd mensen zijn die te weinig hersens hebben om dingen te kunnen begrijpen. Je kan nooit voor iedereen een goed stuk schrijven. Wees trots op hoe je bent en dat er veel mensen zijn die jou respecteren. Gewoon omdat je een eerlijke spontane meid bent met een mooie passie❤

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.