Terwijl ik na een drukke week met de paarden even een momentje voor mezelf heb lees ik de reacties onder een online nieuwsbericht over de helaas overleden merrie met de traan. Niet veel later over een actie tegen paarden in de Efteling. Boos, verdrietig en bang word ik van sommige reacties door niet paardenmensen en zelfs een enkeling die claimt zelf een ‘paardenmeisje’ te zijn. Nederland verstedelijkt, boerenverstand gaat verloren. In de blog van deze week deel ik mijn zorgen over de toekomst van onze levensstijl.

Terwijl er ontelbare liters kerosine in de lucht worden verbrand voor een klimaatcongres waar de boeren aan de schandpaal worden genageld lijken wij nu ook steeds meer aan de beurt. Je kunt het wegwuiven als internet-trollen met teveel vrije tijd maar feit blijft wel dat deze groep steeds groter en invloedrijker wordt en tegelijkertijd steeds minder besef lijkt te hebben van wat er in de praktijk gebeurt. Nog een internetgeneratie verder en kinderen denken dat melk uit de fabriek komt en zijn onze paarden alleen nog te bezichtigen in een dierentuin.

Zo’n vaart zal het hopelijk niet lopen maar als we niks doen gaat het wel die kant op. Steeds minder mensen groeien van huis uit op met dieren en daar gaat veel boerenverstand verloren. Het nuchtere nadenken en een dier benaderen vanuit zíjn beleefwereld in plaats van met de betuttelende ogen van de huidige generatie. Mensen denken de pijn in de ogen van een paard te lezen terwijl de kermispony in de jaren 80 de enige is geweest waar ze dichtbij durfden te komen.

Ja! Er moeten dingen blijven veranderen ten opzichte van dierenwelzijn maar ik denk dat er ook veel meer openheid moet komen over alle inzet van agrariërs en paardenhouders die het écht zo goed mogelijk voorhebben en alles proberen te doen voor hun dieren maar puur door de groeiende bureaucratie en geldzucht in deze maatschappij keihard tegen de muur worden gezet. Terwijl Jantje voor zijn scherm zijn plofkip verorbert is de agrariër het klokje rond aan het werken om zijn bedrijf boven water te houden. Is de paardenhouder blaren op zijn handen en voeten aan het werken om die dieren een zo goed mogelijk bestaan te geven in ruil voor dat ene uurtje sporten een paar keer per week.

Terwijl een veel te zware Grietje op een arm ezeltje kruipt op vakantie of met een zwaar gesedeerde krokodil poseert heeft de agrariër of paardenhouder vaak niet eens tijd of geld om op vakantie te gaan omdat die dieren áltijd verzorgd moeten worden. Die dieren bindt je namelijk niet aan een boom voor een weekje onderdak.

En terwijl de hond de hele dag thuis eenzaam ligt de wachten op zijn baasje die zich vervolgens direct achter zijn scherm verstopt om schande te spreken over agrariërs of paardensporters zijn wij nog lang niet thuis omdat onze dieren al onze aandacht vergen. Maar dat hypocriete krijgen we denk ik niet opgelost door boos te worden, te schelden of gaan vingerwijzen. Het wordt tijd voor een positieve golf uit onze hoek.

Tijd voor meer openheid, niet alleen van alle misstanden maar juist ook van alle zorg, energie, tijd en geld die we steken in de beste verzorging van onze dieren! Alle uren knuffelen, poetsen, mesten, hoefverzorging, harnachement, dierenarts, fysio, massage, voerbeleid, tandarts etc etc.. tegenover dat ene uurtje sporten ‘voor ons vermaak’. Laten we samen opstaan voor onze liefde voor dieren #wecare

Liefs Solvej


33 reacties

Anne-marieke · 17 april 2019 op 09:06

Mooi gesproken!! En precies wat je zegt het wordt steeds drukker in Nederland, kinderen groeien niet meer met dieren op, verstedelijking, Oostvaardersplassen project want dat is zo lekker natuurlijk! Doen we goed, maar Nederland heeft geen goed klimaat voor een subliem natuurlijk dierenwelzijn. Het maakt niet uit of het nu een kat hond paard of koe is je moet er voor zorgen, dieren kunnen in Nederland eigenlijk niet zonder een mens, en mensen kunnen niet zonder dieren daar worden we egoïstisch van….

Monique v Helmondt · 17 april 2019 op 09:38

Inderdaad zo gaat t nu, je hebt helemaal gelijk !
Mensen raken het dierengevoel helemaal kwijt.
Je schrijft t zo duidelijk !!
Heel goed verwoord zijn zo ook mijn gedachten !

Yvonne Buijs · 17 april 2019 op 10:19

Fijn geschreven!

Mandy85 · 17 april 2019 op 14:13

Helemaal mee eens, alleen ik vind dat het ook buiten de tijd die we erin steken in onze paarden, het ook steeds duurder wordt om een paard te kunnen houden. Het is niet normaal meer wat de paardensport kost en het stallen van onze geliefde viervoeter. Dat is ook niet meer voor iedereen weggelegd! En zo wordt de paardensport ook niet toegankelijk voor iedereen, die toch van paarden houdt. Over een tijdje is het een elite-sport en kun je alleen een paard houden als je een zeer goede baan hebt of van goede huizen afkomt.

  Tanja · 17 april 2019 op 18:06

  Het stallen van een paard wordt steeds duurder omdat nu eenmaal de kosten voor hooi stro en voer blijven stijgen. als je uitrekent wat er dan voor de stalhouder per maand over blijft, en je rekent dat om per uur inzet/werk, ja dan ben je eigenlijk gek als je nog stallen verhuurt.
  Ik ben zo`n gek omdat ik nu eenmaal paarden leuk vind, en het gezellig vind als er nog een paar mensen op het erf lopen die allemaal het beste voor hebben met hun paard.

   Anneloes · 21 april 2019 op 12:38

   Eens. Wij hebben liever geen vreemd volk op het terrein en wilden de stalhulp gewoon volwassen minimum loon kunnen betalen en het terrein netjes onderhouden (huurders slopen nu eenmaal meer dan jijzelf, los van het hogere gebruik). Dan kwamen we uit op een stalgeld van minimaal 600€/maand en dus hebben we besloten het gewoon maar voor onszelf te houden. Die 50€ die we dan per box missen aan uiteindelijke inkomsten is voor ons de prijs van extra woongenot.

  Anneloes · 21 april 2019 op 12:35

  Eigenlijk is er niets mis mee dat het eventueel een elite-sport wordt. Paarden goed verzorgen kost gewoon een hoop geld en op het moment wordt daar veel te vaak flink op bezuinigd. Wij hebben ze aan huis en zijn dan per paard al 120€/maand aan hooi kwijt, 40-50€/maand aan bodembedekking en 20€/maand aan bijvoer (mineralenbrok + luzernebrok + handje basismuesli). Dan is er nog geen onderhoud gedaan, nog geen mesthoop geleegd en is alle arbeid (minimaal 15 uur per maand per paard, uiteraard zonder rijden en verzorging. Er wordt een hand over het paard gehaald met binnen en buiten zetten) onbetaald. Als je dan leest dat er volpensions zijn waar ze maar 200-230€/maand vragen, dan weet je dat er op allerlei punten bezuinigd moet worden, want anders haal je niet eens de kosten eruit, laat staan dat je er ook nog een reëel (lees: minimaal minimumloon) salaris uit kan halen.

  Monique · 22 april 2019 op 09:08

  Paardensport is van vroeger uit al een ” elite sport” maar niet de strekking van dit verhaal lijkt mij!!

  Laura · 3 juni 2019 op 17:37

  Het was een elite sport en dat gaat het weer worden, inderdaad is het bijna niet meer op te brengen…. Heb mijn hele leven van de paardensport genoten, ben nu bijna 70 en rij mijn zelfgefokte paard Z2 maar met het beetje pensioen dat ook nog eens niet geïndexeerd wordt en alles wat maar duurder wordt is het steeds moeilijker aan het worden om 1 paard te bekostigen.. En ik wil het niet missen dus worden er keuzes gemaakt……

Karin · 17 april 2019 op 15:39

Ik ben opgegroeid met paarden en paard rijden, maar niet paardrijden voor de huidige paardensport. Het lijkt in Nederland dat paarden alleen maar voor de sport zijn! Het zijn die mensen die graag willen sporten en dan een paard inzetten ipv een fiets of scooter of zoiets. 99,99% van de gehouden paarden in de wereld worden voor vormen van recreatief rijden gebruikt, paarden staan in weides/paddocks en schuilstallen tegen hitte of koude. Maar het dwangmatige in Nederland dat je móet sporten in competitie, anders tel je niet mee in de paardenwereld, is totaal doorgedraaid. Voor de paarden is de constante stress van trainen, elk weekend wedstrijden en vervoer, echt helemaal niet goed. De jongeren leren nu niet meer dat een dier als een paard een buitendier is en van rust houdt en totaal anders mee omgegaan moet worden dan nu vaak gaat in de sport. Gewoon die dieren in de wei, paarden, koeien, varkens, schapen, kippen en laat ze eens dier zijn onder hun soortgenoten.

  Cokky Krijgsman · 18 april 2019 op 00:07

  Vind ik ook! Het moet eerst om
  het plezier en welzijn van het dier gaan. Dus voor je er aan begint jezelf afvragen: wat heb IK te BIEDEN. Maakt niet uit wat voor dier. Denk bijvoorbeeld aan konijnen die in veel te kleine hokken gehouden worden, soms in de volle zon. Paarden 23 uur op stal 😡. En zoals al genoemd honden de hele dag alleen thuis en die daarna even snel voor de deur hun behoefte mogen doen 😭

  Hobbyruiter · 18 april 2019 op 10:09

  Dit is nu precies wat in het artikel over wordt geschreven. Hoezo moet je in competitie wedstrijden rijden? . Hoezo kun je paarden niet meer als hobbydier houden? En lekker in de wei houden en af en toe met ze buiten rijden. Het is goed voor paarden om getraind te worden, het zijn lastdieren. Of weet men ook niet meer wat dat is….

  Janneke · 20 april 2019 op 08:51

  Oh oh zelf uit ervaring sprekend met een fanatieke dochter en haar 2 ponies eentje zelfs van 20 jaar die echt dolgelukkig word als hij weer mee op wedstrijd zijn rondje mag springen. Pony heeft 3 weken stil moeten staan door blessure dochter en word daar echt niet gelukkig van. Hij zal zo ongelukkig worden als hij niet meer mag gaan springen in de ring en de compititie is wat de mensen er zelf van maken. Maar dat rondje springen in vergelijking met wat ze lekker in de stal en weide mogen staan is echt een uitje voor onze ponies. En er is inderdaad zoveel veranderd aan het paardenwelzijn van deze tijd er word doorgaans alles aan gedaan om het paard in perfecte conditie te houden en prima gedacht aan het welzijn. Door krakers, masseurs, zadelpassers, veel betere voeding, tandartsen en goede veterinaire zorg. Dit is alleen maar beter aan het worden iedereen die namelijk de paardensport beoefend wil niets anders dan goeds voor zijn dieren is dit op hoog nivo of hobbymatig. Uitzonderingen natuurlijk altijd buiten gelaten.

Caroline · 17 april 2019 op 16:11

Het is heel mooi om het te willen vertellen, velen van ons, en zeker de agrarische sector , doen dat al. Maar waar verteld wordt, moet ook geluisterd worden. Daar zit hem nu heel vaak het probleem. Men heeft zich al, al dan niet geïnformeerd door internet, een mening gevormd en daar achter stelling genomen. De eigen mening wordt als de enig juiste beschouwd en naar de mensen die het zo ontzettend verkeerd doen volgens die mening, wordt niet geluisterd. Ende discussie, de oorlog is begonnen.

Cokky Krijgsman · 17 april 2019 op 17:20

Geweldig omschreven 👍

Jan bosvoet · 17 april 2019 op 18:48

Goeie tekst, wat je zegt over het laten zien van de tijd en verzorging etc. Aan de mens te brengen klopt. Maar aan “Fair play” valt nog wat te schaven. Door het aanhalen van een honden baasje, precies hetzelfde als wat mensen zeggen over de paarden. Idem dito met vakantie, fair is dat je zelf kiest voor een levenstijl. Probeer je argumenten niet uit dezelfde genre te halen die je eigenlijk probeert tegen te spreken. Dat maakr je eerlijke en leuk te lezen blog nog leuker!

  solvej · 17 april 2019 op 18:55

  Dankjewel voor je kritische noot! Precies dat was ook om duidelijk te maken dat vingerwijzen en hypocriete acties geen zin hebben. In eerdere blogs heb ik vaak aangegeven hoe ik denk dat welzijn verbeterd kan worden. Mensen prikkelen werkt beter in de praktijk. De discussie is (weer) aangewakkerd dus het begin is gemaakt 😉

Rik · 17 april 2019 op 19:00

Wat een onzin! Dat jij je de blaren op de handen werkt (wat ik betwijfel..), om dan een uurtje te kunnen genieten van je paard. En daarom zou jou paard geen rechten hebben?
Wat een bullshit stuk

  solvej · 17 april 2019 op 21:25

  Bedankt voor je positief opbouwende reactie Rik 😉 maar volgens mij is mijn boodschap anders aangekomen dan ik hem bedoelt heb verder voel ik me niet geroepen om me te verantwoorden over onze manier van omgaan met paarden.

  Aranka · 17 april 2019 op 22:59

  Idd, heb meerdere aan huis staan en aan het echte werk, uitmesten, ben ik maar een uurtje tijd kwijt. De rest alleen voor ‘leuke dingen.’ Paarden rijden en verzorgen en les geven doe ik voor mijn plezier, dus blaren op de handen werken kan ik het niet noemen 😉 Anders moet je in een andere branche werk gaan zoeken. Daarnaast je kunt wel degelijk zien aan de ogen van een paard of hij gelukkig is of niet.

   solvej · 18 april 2019 op 07:01

   Aranka,zeker kun je aan de ogen (en de hele mimiek) heel veel aflezen. Tijdens grondwerklessen wijs ik mijn leerlingen daar ook elke keer weer vol bewondering op. Maar daar gaat dit artikel niet over. Het gaat over Keesje op 3 hoog die nooit met paarden te maken heeft maar wél van achter zijn scherm de boventoon voert als het om welzijn van paarden gaat.

Diana · 17 april 2019 op 19:17

Jammer dat je mensen met paarden over een kam scheer met agrariers. Blijkbaar voel jij je daarmee verwant gelet dat je totaal in de ontkenning schiet en kop int zand steekt Terwijl je een goed thema te pakken had. Er is veel mis in de omgang met paarden, honden en huisdieren. Vaak onwetendheid. Dan nog de miljoenen varkens en kippen in de veeindustrie. Er is werk aan de winkel. Laten we allen in de spiegel kijken.

  solvej · 17 april 2019 op 21:28

  Fijn dat je het met me eens bent dat er veel moet veranderen, persoonlijk kies ik er daarom voor geen vlees te eten en doe ik mijn uiterste best voor mijn dieren. Maar ik kies er wel voor agrariërs absoluut niet over één kam te scheren want juist dat is het probleem dat ik aanhaal, het enorme zwart-wit denken en ongefundeerd oordelen.

Christel Slor · 17 april 2019 op 22:41

Hier in het hoge noorden zie ik nog voldoende nuchtere boeren verstand. Bijna iedereen hier leeft samen met 1, vaak meerdere huisdieren, paarden en pony’s of (klein)vee. Vlees komt van een geslacht dier, melk van de koe en eieren van de kip. Herken al van jaren geleden dat vooral kinderen uit de steden dit missen. Dieren en mensen welzijn vind ik heel erg belangrijk. Zoals het vroeger ging is niet altijd beter. Helaas is er veel leed bij mens en dier. Om hier bewust van te worden en te zorgen voor een betere wereld lijkt mij toch geen probleem.

  solvej · 18 april 2019 op 07:03

  Alsjeblieft meer bewustzijn ja en ook nog veel verandering! Maar niet door alles de noemer dierenmishandeling te geven. Dieren houden is niet natuurlijk en met zo weinig ruimte in Nederland wordt het dat ook niet (op in het hoge Noorden na misschien dan 😉 )

JanZ · 18 april 2019 op 00:41

Het is maar goed dat de meeste “paardenliefhebbers” geen benul hebben van hoe het tot zo’n 60 jaar geleden ging in de landbouw mbt paarden. Toen waren paarden een WERKtuig. Dan liepen ze soms dagen achtereen aan een ploeg te sleuren of zware wagens te trekken. En die paarden deden dat met plezier want als een paard ergens geen zin in heeft dan doet ie het gewoon niet. Een springpaard of een draver diet dat met plezier, dat zit in de natuur van die paarden. Je kunt dat zien aan de oren die naar voren gespitst zijn. JanEn nu jammeren al die “paardenliefhebbers” over de paarden in de Efteling. Wat een wereld leven wij in vandaag de dag.

chris van der spank · 18 april 2019 op 11:04

inderdaat goed geschreven maar ik denk dat het toch deze kant op gaat als je in nederland maar tis toch te gek dat een paar mafkezen het voor de rest verpesten en dan erbij ze weten vaak niet waar ze het over hebben nog nooit in de buurt van paarden geweest
en als een paard zegt ik doe het niet dan doetie het ook niet zelf al meerdere malen ondervonden en dat je ineens op de grond ligt en denkt hoe kan dat zat er net nog op

Saskia · 18 april 2019 op 14:58

Je haalt nogal wat in een ademteug samen aan….ja, veel mensen staan ver weg van de realiteit als het aankomt op het houden van grote grazers als koeien en paarden. Ja, men vindt alles snel zielig. Maar ook jij bagetalliseert er flink op los. Ik woon midden tussen boeren, werk in de natuur en heb paarden. Maar voor mij spreek je zeker niet. De boeren hier die ik ken hebben hun hoofd ver boven water en werken niet harder dan een aannemer of andere zelfstandigen. De kritiek op dierwelzijn wordt gevoedt door de misstanden die we allemaal kennen. Dus, dan krijg je tegenreacties. Daar slaan mensen dan weer vaak ver in door helaas, maar wasr rook is is vuur. Grappig om te lezen ook in een reactie dat de OVP erbij worden gehaald. Als er ergens dieren liepen die geen last hadden van mensen, was het daar wel. Ook de dood is iets wat ver van mensen hun bed af staat. Het waren vooral paardenmeisjes die tranen in de ogen kregen en heel veel boerinnen. Wat boerenverstand betekent niet meer dan zo goed mogelijk voor je beesten zorgen , anders verlies je inkomsten. Dat is de boeren emotie. Als je dus wilt opkomen voor een nuchtere kijk dieren….ik zou dat over boeren lekker weg laten en een beroep doen op mensen hun gezonde verstand. Dit verhaal komt nogal klagerig over by the way….

  solvej · 20 april 2019 op 08:00

  Bedankt voor je reactie Saskia.

  boe·ren·ver·stand (het; o) het gewone, gezonde verstand

  Daar doe ik dus ook een beroep op 😉
  Fijn dat de boeren in jouw omgeving allemaal hun schaapjes op het droge hebben. Helaas lukt dat niet alle boeren, juist veel kleinschaligere bedrijven hebben een faillissement aan moeten vragen de afgelopen jaren en nooit was het zelfmoordcijfer onder boeren zo hoog als tijdens de afgelopen jaren. Mede door de bureaucratie, wetgeving en prijzenoorlog gaat het dierenwelzijn achteruit niet doordat de boer zijn dieren geen goede verzorging gunt.

Linde · 19 april 2019 op 11:44

Ik ben het grotendeels eens met Saskia’s reactie. Je haalt boerenverstand aan alsof dat iets is waar we van kunnen leren? En je maakt ze tot een soort slachtoffer. Dat begrijp ik echt niet. De dieren in de veeindustrie hebben vaak vreselijke levens, en uiteindelijk gaat het daar alleen om de winst. moeten we daar een voorbeeld aan nemen?? Ik heb best respect voor het feit dat ze hard werken, maar de rest van NL werkt ook hard.
En natuurlijk mesten wij stallen en besteden we geld aan dierenartsen en tandartsen, maar om nou de paardenhouder in een slachtofferrol te plaatsen? Het is nog altijd een luxe. We hoéven geen paarden te nemen..
Ik ben het eens met het feit dat er iets moet veranderen, maar laten we dat juist zoeken in vernieuwing, science-based, en niet gebaseerd op ‘boerenverstand’ want sorry, daar wordt de paardenwereld écht niet beter van. Want zeg nou zelf, wil jij je paard aan een touwtje in een hoekje van de stal binden? Achterhaalde ‘boeren’ trainingstechnieken gebruiken? De paarden bietenpulp en mais voeren? Denk je dat de boeren fysio, tandarts, osteopaat, in zouden schakelen?
Ik snap écht niet dat echte paardenliefhebbers zo schoppen tegen de kritiek op de paardenwereld. Die kritiek is echt niet voor niets. Ga op zoek naar vernieuwende oplossingen en niet terug naar de ‘boerentijd’. In plaats van ons paardenhouders als slachtoffer op te stellen zouden we keihard moeten werken om alle kritieken ongegrond te maken!! Werk aan de winkel!

  solvej · 20 april 2019 op 07:55

  Bedankt voor je reactie Linde, je haalt nu echter twee dingen door elkaar en legt me woorden in de mond.

  Volgens de dikke van Dale:
  boe·ren·ver·stand (het; o) het gewone, gezonde verstand

  En precies dat was dus ook mijn punt. Geen slachtofferrol maar het ongefundeerd bekritiseren zonder boerenverstand;-)

Erik Arts · 19 april 2019 op 17:30

Homo sapien, is net als paarden, honden, schapen, geiten, et. etc. en dier en de homos sapien is de moderne mens. deze ontstond zo’n 160.000 jaar in zuid Afrika.
Wij komen dus allemaal uit het zelfde dierenrijk ! Alleen door de modernisering zijn we door geslgen !!!!
Wij dode dieren niet voor het overleven (eten) neeh, puur voor de fun ! (jagen) We gaan met véél te zwaar gewicht op een rug van een pony zitten, slaan met een zweep als ze niet willen luisteren.
We bouwen maar, en bouwen maar voor ONZE ruimtes, zodat WIJ kunnen leven. En de dieren in het wild???
De Oostvaardersplassen project want dat is zo lekker natuurlijk! Doen we goed. Dieren ZIJN NATUURLIJK, en doen natuurlijke dingen, DAARDOOR ZIJN DE OOSTVAARDERSPLASSEN TE KLEIN GEWORDEN EN ZIJN ER 1.800 REEËN EN HERTEN AFGESCHOTEN. WANT HET IS BEGRENST !!
In de Sint Stevenskerk in Nijmegen zijn er in het verleden meerder vogelnesten weg gehaald, omdat ze alles volpoepen. (Gelukkig zit er nog wel een Torenvalk in de toren? (uehhhh? Torenvalk in de toren? Die vogels leven toch in bomen?
JAHH, máár als we maar alles kappen, wegen en huizen plaatsen, waar moeten ze dan heen??

In de Ooijpolder lopen Koninkpaarden en gallowayrunderen, ze beheren de Uiterwaarden, de Ooijpolder. Ze doen deus goed werk, MAAR elk jaar worden ze nagekeken en als het er teveel zijn worden ze verplaatst of geslacht !!
Bij Arnhem in de bossen komen wilde zwijnen voor, dat is hartstikke mooi, net zoals dat de wolf terug komt in Nederland. MAAR………. ALS de vuilnis ophaaldag is, worden er soms vuilenszakken kapot gevreten door de zwijnen, waardoor ze een overlast zijn en mogelijk nog verder worden ingeperkt om voedsel te zoeken (of afgemaakt.)

MORAAL VAN MIJN VERHAAL !!
We zijn in veel dingen veel te ver doorgeslagen. Dit weekend is het Pasen, het paas-ei, het nieuwe leven.
Laten we dan daarom NIET met de vinger naar elkaar toe wijzen, naar de veehouderijen (met mega stallen, want ze mogen NIET meer vrij buiten lopen door de wetgeving (amoniak grens). Naar de natuurbeschermers die de agrarieres dwars zitten. Want we willen ALLEMAAL HETZELFDE. als we diep in onze hart kijken. Laten we elkaar aanvullen, tips geven en alles wat ademt in vrede laten bestaan. Zo hebben we een goed klimaat voor de nieuwe genaratie en kunnen we nog iets leren van de dieren. (Waar de melk vandaan komt 😉 OF de honing, want met de insecten gaat het óók niet goed.)

Fijn paasweekend toegewenst aan ALLE MENSEN EN DIEREN !

Joe pi · 20 april 2019 op 00:13

Wat een onzin. Even zonder emo opnieuw proberen. De paardenhouder met zijn blaren… Serieus? Als het zo lastig is kan hij altijd een andere hobby zoeken. E

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.