Spanning los je niet op met spanning. Als je tegen iemand met angst voor spinnen schreeuwt dat hij niet bang moet zijn en hem vervolgens al schoppend en trekkend een spinnennest in duwt maak je de angst niet alleen nog groter maar verliest hij ook zijn vertrouwen in je. Beter kun je iemand leren zelfvertrouwen te krijgen en om met zijn angst om te gaan. Bij paarden is dat niet anders!

Er zijn zeker paarden die je door die enge hoek kunt schoppen, die uiteindelijk banger voor jou zijn dan voor die hoek met enge bakkabouter, maar vanuit spanning krijg je zelden ontspanning. Hij gaat dan wel door die hoek maar niet omdat hij het vertrouwt. Die dwang zal altijd ten koste van de harmonie gaan.

Op het moment heb ik weer een aantal jonge paarden onder m’n hoede en het is zo mooi om te zien hoe elk paard van nature op z’n eigen manier met problemen omgaat. De een vlucht, de ander begint te vechten en weer een ander bevriest maar stuk voor stuk leren ze door het grondwerk al vrij snel hoe ze zelf de situatie onder controle krijgen. Het maakt me echt elke keer weer gelukkig als een paard zelf heeft ontdekt dat hij kan ontspannen en dat dat de enige oplossing is om over zijn angst heen te komen.
Als hij heeft geleerd hoe hij zichzelf en de situatie onder controle kan houden maakt het ook niet meer zoveel uit wáár hij bang voor is, hij heeft immers een oplossing. Of het nu een jas over de bakrand, een tractor of wapperend plastic is, als hij weet hoe hij ermee om moet gaan dan kan hij zichzelf herpakken en heeft hij zijn ruiter niet meer nodig om dapper te zijn.

Angst bij paarden vergelijk ik wel eens met paniekaanvallen bij mensen. Heel veel mensen hebben last van angsten, ook al wordt er maar weinig over gesproken. Tegen iemand met een paniekaanval zeggen dat ‘ie zich niet aan moet stellen lost meestal niks op. Hem leren de innerlijke rust terug te vinden met (ontspannings)oefeningen wel. Grondwerk loont! Ontspanning loont! En beide worden vaak onderschat, beide kosten veel energie en tijd om goed bevestigd voor elkaar te krijgen. Maar ook veel handigheid en kunde en ze zijn net zo belangrijk voor de training van je paard als het fysieke gedeelte. Investeer in de mentale kracht van je paard en je krijgt er zoveel (rij)plezier voor terug!

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.