Foto: Kimberly Duchateau Photography

Zonder dat we het in de gaten hebben remmen we ons paard heel vaak onnodig af, soms zelfs als we gas geven. Teugels die per ongeluk gebruikt worden als handvatten, of we werken terug met de hand omdat we het gevoel hebben dat het nodig is of het is er gewoon ingeslopen. Hoe dan ook, in de Fair Play blog van deze week alle remmen los!

We willen allemaal een los paard dat op de pinkjes te rijden is, tenminste daar ga ik even vanuit want als we zouden willen touwtrekken konden we ook naar de kermis. Het is dan wel een beetje vreemd dat er nog steeds door zoveel ruiters met teveel weerstand wordt gereden. Anders hoefde de KNHS zich geen zorgen te maken over een neusriem-regel. Want de mond van een paard met een zachte elastische aanleuning hoeft niet dichtgesnoerd te worden.

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Nu zijn mijn paarden nooit stug in de verbinding dus gelukkig doe ik ook veel goed maar toch betrap ik mezelf er ook soms op dat ik per ongeluk te weinig elastisch ben in mijn onderarm, dat ik in feite dus aan het remmen ben zonder dat ik wil remmen. Ook als ik lesgeef of om me heen kijk zie ik het vaak gebeuren, een terugwerkende hand. Op zich ook heel logisch want met onze handen zijn we het handigst 😉 Onze handen gebruiken we van nature om dingen mee op te lossen, zodra we op ons paard zitten is dat dus zeker niet anders.

Toch moeten we wel heel goed beseffen dat we met onze handen de mondhoeken van ons paard vast hebben en niet alleen dat, maar dat we ook een stuk metaal laten scharen over tong en op de lagen van de mond. Bitloos is dat niet anders, dan bewerken we de gevoelige aangezichtszenuwen van ons paard. Men zegt niet voor niks, een bit is zo scherp als de hand van de ruiter. Je hebt dan ook niet veel inlevingsvermogen nodig om te kunnen bedenken dat het prettiger is voor jou en je paard als je met een zachte hand kunt rijden. Om dat te bereiken willen en moeten we van achter naar voor rijden. Waarom houden we dan nog steeds zoveel tegen? Waarom wordt er dan nog steeds massaal van voor naar achter gereden? Wordt er door instructeurs nog te weinig op gelet? Vinden we het niet belangrijk genoeg? Merken we het niet?

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Probeer eens op te letten of je je handhulpen kunt maken zonder te remmen, zonder tegen te houden. Alleen remmen als je wilt remmen en dan ook duidelijk zodat je paard weet waar en hoeveel je terug wilt en niet maar door blijft drammen omdat je zelf (heel vaak) onduidelijk bent geweest daarin. Ho is gewoon ho, dan kun je ook weer snel zacht zijn daarna! Als je meer nageeflijkheid wilt, meer stelling, wilt sturen of verzamelen controleer dan eens heel bewust of je dat doet met een (halve) ophouding of dat je per ongeluk zo lang vasthoudt dat het remmen wordt. Want als je remt dan mag je je paard niet kwalijk nemen dat hij niet goed reageert! Als ik jou vraag te gaan zitten en je vervolgens een schop onder je kont geef omdat ik bedoelde dat je moest gaan staan dan ga je de volgende keer echt niet gemotiveerd aan de slag met me. En zolang ik op de computer de M in blijf tikken, hoe hard ik dat ook doe, dan komt er nooit een L. Maak dus nageeflijk zonder te remmen, stuur zonder te remmen, verzamel zonder tegen te houden. Dan weet je paard ook wanneer hij wél moet remmen en als ruiter voel je vanzelf wat je in je zit- en beenhulpen nog tekort komt.

Tenslotte remmen we ook vaak af met onze houding, door onze rug en bovenbenen te strak te houden knijpen we in de rug van ons paard en werken op die manier de beweging tegen, het ene paard wordt juist loperig daardoor en het andere wordt traag. Probeer eens heel bewust je lijf meer te ontspannen en de rem er zo ook echt af te halen, ook bij het loperige paard. Gun je paard de ontspanning om zijn lijf goed te kunnen gebruiken. En die ontspanning bereik je door ontspanning en duidelijke hulpen, niet door alles strakker te maken. Wordt je paard loperig dan ga je langzamer zitten, je bepaalt zelf hoe snel je opstaat in het lichtrijden. Reageert je paard niet op een rustigere, diepere zit dan rem je; kort, duidelijk en weer zacht. Onthoud altijd dat als je paard op de eerste hulp niet reageert dat hij dan ook op de 30e hulp niet gaat reageren tenzij jij duidelijker bent!

Liefs Solvej




0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.