Nog een paar dagen en we mogen weer in alle vroegte naar de andere kant van de provincie reizen voor de Limburgse Kampioenschappen. En zoals het spreekwoord luidt, een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blog vertel ik jullie dan ook graag hoe ik me voorbereid tijdens het wedstrijdseizoen. Hebben jullie nog leuke tips die je wilt delen, ik ben benieuwd!


Wedstrijdplanning


Allereerst kijk ik aan het begin van een seizoen welke wedstrijden ik het liefst wil starten met de paarden. Welke selecties zijn er, hoe is de bodem en de organisatie? Ik probeer bewust niet vaker dan twee keer per maand te starten zodat ik mijn paarden tussendoor ook de rust kan bieden om te herstellen en ik niet te proefgericht hoef te blijven trainen. Vervolgens maak ik daar een schema van en noteer dat in mijn agenda.


Niveau


Zoals ik eerder al eens schreef in een blog voor Pumps en Paarden vind ik het belangrijk om thuis minimaal één niveau hoger te kunnen trainen als op wedstrijd en dus kijk ik thuis goed naar wat het paard aan kan voordat ik kies in welke klasse we gaan starten. Ga ik een klasse hoger of wacht ik nog even? Wat is mijn korte termijn en mijn lange termijn doel met dat paard, dat in combinatie met waar hij staat in de training geeft de doorslag. Al mag hij best een beetje in het niveau groeien gedurende het seizoen, ik wil wel alle onderdelen gemakkelijk uit kunnen voeren.


Training


 In mijn training ben ik vooral bezig met het constant proberen te perfectioneren van de basis. Balans, ritme, activiteit, gedragenheid en souplesse staan altijd centraal. Bij de jonge paarden natuurlijk spelenderwijs maar ook daar wil ik dat ze het meteen correct aanleren. Elke week maak ik een nieuw trainingsschema voor de paarden op stal. Daarbij kijk ik steeds naar hoe ze zich voelen, hoe fit ze zijn en hoe intensief ze gewerkt hebben om te bepalen hoe vaak en hoe de trainingen eruit zien.  Ook neem ik de paarden regelmatig een keer mee ergens op locatie en leer ze met spannende situaties omgaan zo worden ze niet in het diepe gegooid wanneer ze de eerste keer mee op wedstrijd gaan.


Vóór de wedstrijd


Als ze constant lopen in de training en mee mogen op wedstrijd pas ik in de week voor de wedstrijd het schema eventueel een beetje aan. Ik zorg dat ik de proeven altijd uit mijn hoofd ken door ze thuis op papier te tekenen en te visualiseren. In de week voor de wedstrijd rij ik de lijnen uit de proef een keer vaker of rij ik een aantal lijnen achter elkaar om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Zo ontdek ik de moeilijkheden of aandachtspunten uit de proef en ben ik beter voorbereid. Ik wissel intensieve trainingen altijd af met hersteltrainingen of een rustdag. Sommige paarden zijn het fijnste na een intensieve training, andere juist na een rustige training of zelfs een rustdag. Als de training constant is thuis dan kun je dat wel al een beetje inschatten. Bij een paard dat fijner is na een intensieve training pas ik het schema die week zo aan zodat hij in het begin of midden van de week toch voldoende rust krijgt en de dag voor de wedstrijd zijn trainingspiek heeft. Bij een paard dat fijner is na rust zorg ik dat de trainingspiek juist in het begin van de week is en bouw ik de training richting wedstrijd wat af.


Tijdschema


Meestal staan de voorlopige startlijsten een week vóór de wedstrijd online. Dan bedenk ik al een globaal tijdschema voor die dag. Op stal moeten de paarden natuurlijk ook gewoon verzorgd worden dus een goede samenwerking en organisatie is erg belangrijk. Zodra de definitieve lijsten online komen maak ik ook het tijdschema definitief. Ik begin bij mijn starttijd, schrijf op hoe laat ik op de wedstrijd aanwezig wil zijn, hoe laat ik wil vertrekken etc. en werk zo terug in de tijd zodat ik precies weet hoe laat alles klaar moet zijn op stal en hoe laat ik dus moet beginnen om zonder haast of stress te moeten vertrekken.


Dag vóór de wedstrijd


Na elke training en dus ook wedstrijd zorg ik ervoor dat alles direct schoon gemaakt en opgeruimd is. Heel fijn is het dus dat ik niet veel werk meer heb aan het poetsen van mijn spullen en alles meteen kan inruimen. De dag voor de wedstrijd zet ik alles al zoveel mogelijk vertrek-klaar. Dat scheelt weer een boel stress en onnodige (in)spanning op de wedstrijddag zelf.


Op de wedstrijddag


Als we erg vroeg moeten gaan krijgen de paarden al eerder voer en gaan de braafste van stal op de wei. Zelf goed eten en voldoende water mee. En omdat alles al klaar staat hoef ik dan alleen nog te wassen, vlechten en vertrekken! Ruim voldoende tijd uitrekken voor alles en je stinkende best doen 😉


De dag na de wedstrijd


Na een wedstrijd krijgen de paarden altijd een dag of twee om te herstellen, zeker voor jonge paarden is het toch heel wat om te verwerken allemaal. Dus een dagje lekker voorwaarts neerwaarts of lekker alleen maar spelen op de wei vind ik erg belangrijk. Dat is dus ook allemaal in het trainingsschema verwerkt.


Materiaal!


En last but -absoluut- not least is goed materiaal natuurlijk suuuuper belangrijk. Goed passend harnachement voor je paard en comfortabele kleding voor jezelf. Niks vervelender dan wedstrijdkleding die niet lekker zit, daarom ben ik ook zo ontzettend blij met de kleding van Fair Play.
Vooral het wedstrijdshirt Cecile 2.0 .
Super elastisch en heel mooi afgewerkt met een patroon van kant en bling bling! ­Bijna zonde om te verstoppen onder een wedstrijdjasje maar gelukkig mag je met de nieuwe regels van de KNHS nu zelf bepalen wanneer je in zomertenue start. Een goed excuus om te shoppen dacht ik zo 😉

Liefs, Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.