1. Afgelopen zondag waren mijn paard Ivano -beter bekend als De Leeuw- en ik uitgekozen om deel te nemen aan een grondwerk clinic van Henriëtte Smits. De Leeuw is een van de gevoeligste paarden die ik ken. Inmiddels loopt hij bijna ZZ-Zwaar en mede dankzij veel grondwerk is dat mogelijk. In de Fair Play blog van deze week schrijf ik samen met Henriëtte waarom grondwerk niet zweverig is maar juist heel nuttig!

Henriëtte, kun jij jezelf kort voorstellen?

Ik ben Henriëtte Smits. Naast KWPN en PAVO Cup jurylid ben ik Docent Instructeur & Assessor bij de KNHS en werk ik twee dagen als vakdocent Paardenhouderij Sport.

Zelf train ik bij (bondscoach) Rien van der Schaft en ben ik op wedstrijd met twee paarden actief, waarvan een in het Z2 en een 4 jarige in het L. 

Daarnaast fok ik met twee merries uit de lijn van Dolly en Fromeinstam. Een 2 jarige v. Dreamboy uit de bekende Madorijke lijn wordt op dit moment klaargemaakt voor de merrie keuring. 

Van alle markten thuis dus!

Zelf heb ik nooit eerder les gehad in grondwerk. Maar mijn vader hamerde er altijd op hoe belangrijk het is om naar je paard te luisteren; het knabbelen, de hals ontspannen of bijvoorbeeld zuchten, kreunen of proesten. Door goed naar mijn paarden te kijken en op gevoel te werken heb ik veel geleerd over de lichaamstaal en het gedrag van een paard.

In de wedstrijdsport is grondwerk toch nog steeds een ondergesneeuwd kindje. Veel mensen nemen het niet serieus, vinden het onzin en zweverig.

Hoe ben jij in aanraking gekomen met grondwerk?

Ik ben bij Tristan Tucker begonnen en kom daar nog steeds. Zijn manier van opvoeden, opleiden van paarden interesseert me.

Het anders naar het paard leren kijken; Waar is het paard bang van? Waarom loopt hij de trailer niet in? Het los maken van het paard zijn lichaam, kijken naar de beweging.

Echt vanuit het paard trainen dus. Wij gaan er in onze training ook altijd vanuit dat een paard het van nature altijd goed wilt doen en dat je verder moet kijken wanneer je een probleem hebt. Ons doel is ook altijd in eerste instantie om het paard goed in zijn vel te krijgen, daarna volgt het doel van de ruiter vanzelf.

Wat is jouw doel met grondwerk?

Er zijn veel liefhebbers van paarden. Maar er zijn meer ‘mensen met paarden’ dan echte ‘paardenmensen’.

Mijn doel is om mensen bewuster om te leren gaan met hun paard. Het gedrag, de beweging en het paard echt leren begrijpen. 

Welke problemen kom jij in de praktijk het meeste tegen?

Dat de ruiters het paard niet begrijpen. Vaak hoor je dan; hij doet het niet, hij is lastig, hij heeft geen zin!

Dat merk ik zelf inderdaad ook met lesgeven of als ik een paard met een probleem in training krijg, dat het vooral mis gaat in de communiatie. Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde. Een gezond en gelukkig paard waar je plezier mee hebt. Als er dan iets mis gaat en je begrijpt niet waarom dan is dat natuurlijk heel frustrerend.

Wat vind jij de grootste voordelen aan grondwerk?

Voordelen zijn dat men meer controle kan krijgen over het paard. Over de voor en achterbenen. Onder het zadel zijn de teugels de voorbenen van het paard en de achterbenen gaan vanuit de beenhulp van de ruiter. 

Grondwerk is een hele goede manier om de paarden losser in het lichaam te krijgen én houden. En natuurlijk een leuke afwisseling. 

Mijn volgende vraag was eigenlijk waarom het juist voor fanatieke ruiters of ruiters die op wedstrijd gaan heel nuttig is. Eigenlijk heb je daar net al antwoord op gegeven. 

Ik ben wel van mening dat het grondwerk niet zweverig moet zijn. Ook ik train bij Rien om mijn paard en mezelf te verbeteren.
Grondwerk is een hulpmiddel waarbij de ruiter leert naar het paard te kijken. Zowel exterieurmatig als naar de beweging.

Tristan draagt natuurlijk ook al enorm bij om grondwerk in een moderner jasje te steken.

Persoonlijk vind ik het mooi om te zien hoe je met grondwerk een paard echt ziet veranderen. Zowel in de omgang als onder het zadel. Je kunt de lengtebuiging en balans verbeteren. Een paard leniger maken en ook mentaal meer zelfvertrouwen geven waardoor hij beter met spanning om kan gaan. Dat vond ik ook leuk om te zien bij mijn paard tijdens jouw clinic. Hij leert kiezen tussen vluchten en ontspannen en ontdekt zélf dat ontspanning hem meer oplevert. Dat is toch geweldig!

Kun jij nog een mooie ervaring noemen?

Pas had ik nog een bijzondere ervaring met het paard van een lesklant. Haar paard wilde niet rechtsom lopen. Ze vroeg of ik eens wilde kijken.
Ik heb een week grondwerk gedaan en vervolgens heeft ze het paard weer mee naar huis genomen. Twee dagen daarna kreeg ik een bericht wat ik wel niet had gedaan, haar paard liep veel beter ook rechtsom!

Dat is dankbaar werk!

Mijn ervaring is dat het proberen te communiceren met een paard in zijn eigen taal, ervoor zorgt dat we elkaar beter begrijpen. We komen allebei op dezelfde frequentie in plaats van de één op AM en de ander op FM.

Ik vergelijk het zelf wel eens met schoolboeken. Als je een proefwerk moet maken zonder de stof te begrijpen wordt het heel moeilijk. En als ik voor mezelf mag spreken.. Wiskunde was niet mijn sterkste vak. Van al die begrippen als Tangens, Sinus en Cosinus snapte ik niet veel, doordat ik het niet begreep vond ik het ook echt niet leuk. Pas als je gaat begrijpen hoe het werkt dan kun je het gaan toepassen. Als het dan wél lukt wordt het vanzelf leuker!

Volgens mij is dat bij paarden niet anders. Hoe meer je leert over het hoe en waarom van een paard, hoe gemotiveerder je wordt. Je wilt steeds meer.

Wat vind jij zelf het mooiste aan grondwerk?

Dat ik nog bewuster naar het gedrag en de beweging van mijn paarden ben gaan kijken! Ook met de veulens ben ik veel bezig; benen optillen, vast zetten, trailer laden, de veulens betasten en borstelen. Als ze dan 3 jaar zijn scheelt dat een hoop met inrijden. Ze vertrouwen me.

En ik denk dat die laatste zin het mooiste is! Ze vertrouwen je! 

Hopelijk zijn jullie ook geïnspireerd en gemotiveerd om als fijne afwisseling en hele nuttige aanvulling aan de slag te gaan met grondwerk!

Liefs Solvej (en Henriëtte natuurlijk!)


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.