Veel ruiters kennen het wel.. Het is winter en de paarden zijn net als het weer allemaal een stuk frisser. Waar moet je in de winter extra goed op letten en hoe ga je met al die overtollige energie om? In de Fair Play blog van deze week geef ik jullie tips om met je frisse paard veilig en wel de winter door te komen!

Veel paarden komen in de winter minder of zelfs niet op de wei. Dat betekent dat paarden soms wel 23 uur op stal staan, het is dus logisch dat die paarden in de winter hun energie moeilijk kwijt komen. Als ze dan hun stal uit mogen zijn ze soms te enthousiast. Ook kan lang stilstaan maag- en darmproblemen veroorzaken, zoals maagzweren of koliek.

Het belangrijkste is om je paard toch zoveel mogelijk beweging te geven. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan een keer extra naar stal om je paard wat te laten stappen aan de hand of even in de rijbak of paddock los te zetten. Ik begrijp dat dat voor veel mensen met een drukke agenda niet haalbaar is. Pas dan in ieder geval het krachtvoer aan en zorg dat je paard voldoende ruwvoer heeft om zijn maag- en darmstelstel maar ook zijn gemoedstoestand gezond te houden.

Als je paard erg fris is probeer dan in het rijden die overtollige energie te gebruiken. Ga niet wachten tot je paard ontspant maar zet hem aan het werk. Blijf vanuit je been rijden, ook als hij onder je uit wilt lopen. Rij vanuit je been naar voren tot je paard de hand aan neemt en laat hem daarop nageven tot de energie tussen je been en je hand in blijft. In welke gang maakt niet uit, desnoods ga je wat eerder galoperen.

Let in de winter wel extra goed op blessures, zelf ben je bij koud weer waarschijnlijk ook wat stijver. Je paard heeft daar nog meer last van als hij lang op stal heeft gestaan. Spieren hebben meer tijd nodig om op te warmen en het gewrichtsvloeistof tussen de gewrichten is stroperiger. Een goede warming up is dus bij koud weer extra belangrijk.

Dat is soms moeilijk als ze teveel energie hebben. Als rustig warm stappen niet lukt, is het verstandig om de warming up aan de longeerlijn te doen. Probeer ook daar je paard niet te laten rennen maar tempocontrole te houden, eventueel door in het begin de cirkel niet te groot te maken. Ook als je er niet op zit is een goede warming up belangrijk.

Stap minimaal 10 minuten en benut die tijd ook echt met wendingen en eventueel zijgangen om de spieren en gewrichten goed los te werken en op te warmen. Aan de longeerlijn kun je al beginnen met de cirkel te verkleinen en te vergroten en overgangen te maken.

Alle tips op een rijtje:

1. Voldoende beweging! Hoe meer weidegang hoe beter. Als dat geen optie is probeer dan je paard toch meerdere keren per dag uit zijn box te halen voor beweging.

2. Aangepast voer! Het kan zijn dat je paard in de winter minder krachtvoer nodig heeft. Pas het schema aan, aan de energiebehoefte.

3. Veel ruwvoer! Als je paard al op de wei komt dan staat er waarschijnlijk minder gras. Komt je paard helemaal niet op de wei dan is ruwvoer extra belangrijk. Dat helpt meteen ook tegen maag- en darmklachten en verveling.

4. Goede warming-up! Spieren en gewrichten zijn stijver door de kou en minder beweging. Gun je paard de tijd om goed op te warmen om blessures te voorkomen.

5. Eventueel longeren! Voor je eigen veiligheid is het verstandig om de warming up van je paard aan de longeerlijn te doen als hij erg wakker of gespannen is.

6. Blijf rijden aan je paard! Ga niet wachten tot je paard ontspant. Als je niet leidt wordt je geleid. Zet je paard aan het werk om tot ontspanning te komen.

7. Warme kleding 😉 Klik!

 

Wie kan deze tips goed gebruiken? Of heb jij zelf nog leuke tips? Ik hoor het graag!

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.