Een paard zonder activiteit is eigenlijk niet fijn te rijden maar wanneer is een paard actief en wanneer loperig? In de Fair Play blog van deze week geef ik je tips om te controleren of je paard loperig of actief is.

Om het verschil tussen activiteit en loperigheid uit te leggen geef ik als voorbeeld graag de Piaffe. Super veel activiteit, liefst zo min mogelijk van de plek. En omdat ik van visualiseren hou leg ik dat gevoel wel eens uit als iemand op een Chopper. Lekker ontspannen in het zadel, handen mooi naar voren en met dat gas spelen voor het stoplicht zonder daadwerkelijk van de plek te komen. En als het stoplicht dan op groen springt bepaal jij hoeveel en hoe hard je naar voren rijdt. Die energie is de activiteit. Natuurlijk heeft de ene motor (of paard) meer vermogen dan de ander maar het gas en de rem moeten altijd even soepel en direct werken.

Een paar leuke oefeningen:

Overgangen achterwaarts

Het leuke van achterwaarts (zie hier voor tips daarover) is dat het een oefening is waarbij je heel veel informatie krijgt over het lichaamsgebruik. Je merkt in de manier van achterwaarts gaan bij een paard hoe los door het lijf hij is, hoe het met de balans gesteld is, of het zijn bekken goed kantelt en de gewrichten in de achterhand goed kan buigen en belasten maar ook hoe het met de activiteit en gehoorzaamheid zit.

Enfin, overgangen kun je ook achterwaarts maken. Zet je paard eens halt – 3 passen achterwaarts – halt – 2 passen achterwaarts – halt – 1 pas achterwaarts – halt. Vervolgens bijvoorbeeld 5 passen achterwaarts en vertrek naar stap vanuit de achterwaartse beweging (dus zonder halt), na 2 stappassen weer halt.

Als het goed is gaat dat heel soepel, anders is het niet goed 😉 Herhaal het maar eens een aantal keer tot het soepeler gaat, op die manier krijg je controle, beter lichaamsgebruik en de energie tussen je been en hand (gas en rem). Maak je niet druk als je paard zich er in eerste instantie uit wilt drukken, blijf rustig werken aan wat je wel wilt in plaats van je druk te maken om wat mis gaat. Het wordt vanzelf beter door het te doen.

Overgangen 

Is je paard de eerste pas na de overgang direct voorwaarts of duurt het een poosje? Tel eens de passen tot je het gevoel hebt dat je zonder te blijven drijven kunt rijden. Als dat meer dan 1 is dan is je paard al niet actief genoeg. Toch kan hij het gevoel geven direct naar voor te zijn maar is dat dan loperigheid of activiteit? Luister naar de aanleuning van je paard, “plakt” je paard aan je vingers waardoor de teugels net elastieken zijn of is het contact meer een touwtje (te los, te strak, los/vast). Alles boven een halve kilo is eigenlijk teveel druk maar helemaal nul willen we ook niet (natuurlijk tijdens een ophouding of het ontspannen van je hand varieert dit gewicht). Als de aanleuning constant een prettige 500gram aan twee teugels blijft en je paard volgt je hand zonder langzamer of harder te gaan, dan is het goed! Zo niet dan is je paard wellicht niet actief genoeg, ook al wilt hij misschien wel vooruit.

Filmen

Laat je eens filmen tijdens het rijden en bekijk het dan terug in slowmotion. Beweegt het paard zijn benen vooral richting hoofd of vooral richting staart? Je wilt de beweging het liefst zoveel mogelijk richting hoofd. Treedt hij met zijn achterhoeven over de afdruk van zijn voorhoef of blijft hij erachter? Ben ook kritisch over je eigen houding, moet je erg hard werken of neemt het paard jou mee in zijn beweging?

Polonaise 

Hoe het boven de rivieren zit weet ik niet maar wij Limburgers houden wel van een goede polonaise op z’n tijd. Met rijden kun je ook aan dat gevoel denken. Loopt jouw voorganger lekker in het ritme van de muziek door of houdt hij de boel op? Misschien hou je hem wel niet bij! Met rijden is je paard je voorganger, hij moet voor jou uit lopen maar in een tempo en ritme waarbij je geen moeite hoeft te doen om hem bij te houden.

Heel veel succes met oefenen!!!

Liefs Solvej 

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.