Opnieuw staat de paardensport onder vuur. Dit keer door een organisatie die het zegt op te willen nemen voor de dieren. Jammer genoeg slaan ze de plank nu zo vreselijk mis op een manier die ik persoonlijk erg gevaarlijk vind. Niet zo zeer voor mij als paardensporter want ik weet dat ik naar eer en geweten alles eraan doe om het binnen mijn bereik zo goed mogelijk te doen. Maar van mens tot mens, deze manier van stemmingmakerij lijkt verdacht veel op de heksenjacht in de geschiedenis. Gebaseerd op fabels worden groepen mensen stuk voor stuk op de digitale brandstapel gegooid, gevolgd door onwetende mensen die zich laten beïnvloeden door toetsenbord-verzinsels. Is laster niet strafbaar?
Met een foto die de meeste paardensporters zelf óók weersinwekkend zullen vinden wordt via een gesponsord facebook bericht de aandacht getrokken. Slimme marketing! Wanneer je op de link klikt en als niet-paardenmens deze tekst leest schrik je je kapot. De magie die paardensport uitstraalt wordt bruut verstoord door een opsomming aan verschrikkelijke fabels en een rapport met vreselijke foto’s die gelukkig uitzondering zijn, uit het buitenland komen en door officials ook zijn adgestraft! Verder is alles gebaseerd op buitenlandse onderzoeken (waar dus weer heel andere dingen gaande zijn) van 10, bijna 20 jaar oud en zelfs een onderzoek uit 1834!!! Tanden en kiezen die gevijld en getrokken worden om het bit in de mond passend te maken – terwijl een paard helemaal geen tanden of kiezen heeft op de plek waar het bit ligt. Het (functieloze) Wolfstandje waar het dan om zou gaan wordt lang niet altijd getrokken, veel paarden krijgen ze niet eens en als ze getrokken worden is dat om ongemak voor het paard op te lossen wanneer hij tegen een zenuw ligt. Vergelijkbaar met de verstandskiezen bij mensen. 83% Van de paarden zou (ernstige) verwondingen door het bit hebben tot bloedens toe en verder laat het artikel mensen geloven dat ruiters eigenlijk constant met hun volle gewicht aan het bit trekken.
Wanneer je zelf -net als de bedenker van dat artikel- geen verstand hebt van wat er werkelijk aan de hand is in de paardensport dan kan ik me oprecht voorstellen dat mensen massaal walgen van ons en deze petitie tekenen en delen en dat is het gevaar van nu!
Elke gek kan verschrikkelijke verhalen verzinnen en ze op een profesioneel opgezette website zetten waardoor ze als zoete koek geslikt worden want; het stond op internet dus het moet wel waarheid zijn!
Zelf ben ik er een groot voorstander van om bewust met je dieren om te gaan, zo goed mogelijk managen, verzorgen en zo bewust mogelijk africhten. Niet alleen uit liefde voor het paard maar ook omdat een paard alleen goed kan presteren als het zich optimaal voelt, net als menselijke (top)sporters. Hoe beter alles eromheen verzorgt is, hoe beter de prestaties.
Maar ik steek ook mijn kop niet in het zand en weet dat er nog veel winst te behalen is. Zelf leer ik elke dag nog bij en mede met mijn blog probeer ik mensen te inspireren om goed naar zichzelf te kijken. Wat kan er beter? Natuurlijk zijn er misstanden en die moeten aangepakt worden. Maar is dat niet met alles? Maken al die hypocriete moraalridders niet ook gebruik van smartphones en laptops die gemaakt zijn door kinderarbeid? Hoeveel van de mensen die zo’n petitie tekenen hebben huisdieren of gebruiken andere dierlijke producten?
De grootste ziekte van deze tijd is bemoeizucht. Doordat onze wereld zoveel groter is geworden met het internet en het heel gemakkelijk is om te oordelen en veroordelen achter een scherm heeft Jan en alleman het gevoel overal een mening over te moeten hebben en die dan ook luid van het toetsenbord af te schreeuwen.
Maar voor je mensen op een digitale vuurstapel gooit moet je mening wel gefundeerd zijn op feiten!
En wil je dingen verbeteren ga dan in gesprek, ga niet op geruchten af, zoals het spreekwoord al zegt:
“Een dove heeft gehoord, hoe een stomme heeft verteld hoe een blinde zag dat een lamme heeft gelopen”
En wat kunnen wij doen hiertegen? Ik hoop dat we gebruik maken van de positieve kant van internet, laat zien hoe het er ook aan toe gaat. Laat de liefde voor onze dieren dan ook maar van de schermen spatten. Laat mensen zonder paarden zien dat we niet de beulen zijn maar juist keihard ons best doen om zo goed mogelijk voor onze dieren te zorgen. Make love, not war!
1 reactie
Frantina · 28 januari 2020 op 21:13
Ik ben het met je eens. Ik hoop alleen dat dit goed afloopt… Want ik zie/hoor ook mensen uit ‘de paardensport’ die het wel een ‘normale’ foto vinden. Want: ‘het paard heeft zijn oren naar voren, dus het paard is blij’, zo kan ik nog véél meer voorbeelden noemen. Helaas is ook binnen de paardensport de kennis (nog) niet altijd zo groot.