Pijntje hier, pijntje daar. Wie kent het niet? Ah komt wel goed toch! Even doorbijten… Voor ons paard zorgen we vaak beter dan voor ons zelf maar je bent zo sterk als je zwakste schakel. Zit jij vast, hoe ga je dan goed op je paard zitten? Zo werd ik ook weer even met de neus op de feiten gedrukt. Mijn core moet sterker! In de Fair Play blog van deze week lees je waarom we vooral onszelf niet moeten vergeten!
Net als bij paarden is ons hele lijf met elkaar verbonden, als daar schakels blokkeren dan loop je vast. Bij ons paard worden meestal direct de supplementen uit de hoge hoed getoverd, samen met de fysio, dierenarts, zadelmaker en masseur. Wat voelt dat goed als je je paard weer van de beste zorg hebt voorzien.
Maar wat als je zelf eigenlijk best vast in je rug en schouders zit en dan op je paard gaat zitten? Dan begin je weer van voor af aan, want zit jij vast dan rij je je paard ook vast. Zorg jij ook liever voor je paard dan voor jezelf? Doe het dan ook voor je paard en natuurlijk om een betere ruiter te worden. Werk aan je eigen lijf!
Zelf probeer ik de hele dag door bewust te zijn van mijn houding. Tussendoor op de Flexchair en braaf elke ochtend de Zonnegroet en oefeningen van de Sportfysio. Maar dat bleek niet genoeg, althans voor wat ik van mezelf verwacht tijdens het rijden..
Twee jaar geleden heb ik een flinke schouderblessure opgelopen die na revalidatie best weer goed functioneert. Dacht ik.. Tijdens het flink los masseren met een Mylomassage bleek namelijk dat ik mijn hele Trapezius vast had zitten door daar mijn schouder mee te compenseren. Weekje later tijdens een bezoekje aan de Sportarts -omdat mijn knie maar bleef zeuren- werd weer pijnlijk duidelijk dat het niet eens echt aan mijn knie ligt maar dat mijn rompstabiliteit gewoon te slap is voor wat ik wil. Lenig zat maar te weinig controle en die holle onderrug helpt trouwens ook niet mee. Lang verhaal kort; je romp is te vergelijken met een zak aardappelen en je bekken met een mandje. Is dat mandje te slap dan hangt het gewicht in je knieën of enkels en krijg je problemen. Net als bij het paard moet je je bovenlijn dus op de goede manier belasten om je benen te ontlasten.
Hup! Aan de slag ermee dus! En meteen merk ik resultaat. Niet alleen aan de spierpijn, maar in mijn rijden en aan mijn paard. Doordat ik weer bewuster en beter zit kan hij zijn bovenlijn beter gebruiken en beweegt hij ook meteen weer beter. Goede motivatie dit! Beter rijden én mijn paard heel houden want dat is een ding waar mijn Sportarts én Dierenarts het allebei over eens zijn “Bovenlijn belasten, benen ontlasten!
Wat doe jij om fit te blijven?
2 reacties
Anita Smits · 30 januari 2019 op 12:12
Ben nu wel heel benieuwd hoe hij daar mee aan de slag bent gegaan.
solvej · 12 februari 2019 op 22:07
Hoi Anita, binnenkort komt een blog met allemaal oefeningen die je thuis kunt doen! Hou de site in de gaten 😉 Liefs Solvej