Powervrouwen, gepassioneerd, wilskracht, doorzettingsvermogen, analyserend, coachend, een tikkeltje eigenwijs en samen verbonden door de liefde voor paarden. Zo kun je ons het beste omschrijven.
Solvej: Nancy de Kreij leerde ik kennen door onze gezamenlijke liefde voor paarden en sinds twee jaar train ik Nancy samen met haar paard Amrah. In die twee jaar heb ik Nancy leren kennen als een ontzettend sterke vrouw die weet wat ze wilt en daar ook echt alles voor wilt doen. Een ontzettende doorzetter en heel leergierig. Niet alleen met haar paard maar ook in haar beroep tandartsassistente bij de Amalia Kliniek. Waar ze als duizendpoot alles aanpakt en volledig terecht werd bekroond met de titel ‘Tandartsassistente van het jaar’.
Nancy: Solvej Rob is dressuuramazone en instructrice, ze traint en corrigeert paarden en runt haar eigen SBB erkend leerbedrijf. Solvej begeleidt de combinatie paard en ruiter naar een hoger niveau door wederzijds begrip, consequent zijn en harmonie te vormen. Regelmatig kunnen we in de les sparren over hoe je iemand kan begeleiden en motiveren om toch dat stapje meer te zetten, om de lat hoger te leggen. Ook al is ons vak heel verschillend, toch doen we veel dingen hetzelfde. Iedere les weer voel je de passie die Solvej leeft voor haar vak. Na jarenlang stil staan is er sinds de begeleiding van Solvej alleen maar vooruitgang!
Solvej: “De juiste communicatie, op het juiste moment is ontzettend belangrijk.”
Solvej: In ons werk krijgen we dagelijks te maken met veel verschillende situaties, karakters en emoties, zowel van de patiënten, de tandartsen, de ruiters als van de paarden. Nancy en ik herkenden zoveel in elkaars ervaringen dat we besloten onze krachten te bundelen en deze “Out of the box blog” te schrijven.
Een bekende uitspraak is dat paarden net kleine kinderen zijn. Paarden zijn puur en hebben geen dubbele agenda, het is zoals het is. Ze hebben elk hun eigen karakter en hun emoties zijn oprecht en afhankelijk van het moment. Paarden hebben vanuit hun instinct geleerd om hun omgeving in de gaten te houden en de lichaamstaal van de dieren om hun heen te lezen. Ooit was dat belangrijk om te kunnen overleven als vluchtdier. Mensen hebben echter veel aangeleerd gedrag waardoor de lichaamstaal van een mens vaak niet betrouwbaar is voor een paard. Wanneer er in de communicatie iets mis gaat, kunnen er vervelende of zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. De juiste communicatie, op het juiste moment is dus ontzettend belangrijk.
Dat is iets wat Nancy natuurlijk heel erg herkent in haar vak, de communicatie met de tandarts en de patiënt is van wezenlijk belang.
Nancy: Een paard is een zeer gevoelig dier, die het gevoel van de ruiter enorm spiegelt. Ben je gespannen dan merk je dat direct aan het paard terug. Onbewust doen mensen dit ook, is de tandarts gespannen dan voel je die onrust als patiënt of assistente ook en zul je zelf ook onrustig worden.
Angst heeft bijna iedereen bij de tandarts bijvoorbeeld door een trauma of een vervelende ervaring. Ook op het paard komt angst soms voor en de oefeningen die ik daar geleerd heb, kan ik gebruiken in de praktijk bij patiënten met angst of een leerling met faalangst. Ademhalingsoefeningen spelen hier een belangrijke rol in, maar ook bewustwording over je lichaam. Voel je je voeten nog? Zijn je schouders ontspannen? Hoe voelt je onderrug, hol of bol?
Solvej: Om iets van elkaar te kunnen leren is er respect nodig. Als je te weinig respect hebt voor de ander neem je daar niks van aan en houdt het leerproces op. Als ruiter moet je respect hebben voor je paard want zonder paard ben je geen ruiter. Maar het paard moet ook respect hebben voor de ruiter, anders kom je niet verder in de training of wordt het zelfs gevaarlijk. En als trainer moet je respect hebben voor je leerling en als leerling voor je trainer om samen te kunnen ontwikkelen.
Respect verdien je door open, eerlijk en consequent te zijn. Als je niet waarmaakt wat je zegt wordt je al snel niet meer serieus genomen. Het is dus ontzettend belangrijk dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt met respect voor de ander. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en ontstaat er vertrouwen en vanuit vertrouwen ontstaat plezier. Uiteindelijk is dat de reden waarom we zijn gaan doen wat we doen!
Nancy: “Want uiteindelijk willen we allemaal aandacht, respect en waardering.”
Nancy: Vroeger moesten onze paarden voor ons werken, tegenwoordig werken wij voor onze paarden. In de tandheelkunde werkte de tandartsassistente voor de tandarts. Tegenwoordig kan een tandarts niet meer zonder assistent en is het respect en de waardering voor de assistente enorm veranderd.
Een paard is een groot en imposant dier waarbij iets afdwingen niet werkt. Misschien wel voor even maar een dier en mens hebben wederzijds respect nodig om zich prettig te voelen. Pas als je je prettig voelt ben je bereidt dat stapje verder te gaan. Dan kom je in een positieve spiraal. Je voelt je goed dus wilt meer doen, daardoor krijg je meer waardering waardoor je nog beter je best gaat doen en je je nog prettiger voelt. Want uiteindelijk willen we allemaal aandacht, respect en waardering. Of het nu gaat om een patiënt, assistente, tandarts of een dier.
Nancy begeleidt patiënt & tandarts en Solvej begeleidt ruiter & paard maar het doel is hetzelfde; samenwerken, plezier en verbeteren!
2 reacties
nancy de kreij · 2 mei 2017 op 20:28
Ultieme vorm van samenwerken 👌 met paard of zonder paard blijven we ons doel volgen.
solvej · 18 oktober 2017 op 08:01
💪💪💪