Ik denk dat veruit de meeste problemen in het rijden ontstaan doordat een paard niet volledig rechtop in balans loopt. Een paard wat niet in balans loopt kan zijn lijf niet goed gebruiken en dus krijg je verzet, een stugge kant, een onprettige aanleuning en te weinig controle over het tempo. Als je aan de balans van je paard blijft sleutelen wordt het rijden steeds simpeler en leuker, ook in de moeilijkere oefeningen, dan heb je altijd een oplossing om op terug te vallen.
Als hersensteuntje probeer ik me vaak voor te stellen hoe een paard zou lopen als hij net als een mens alleen zijn achterbenen zou gebruiken, zouden de schouders recht boven de heupen zijn, zou het hoofd rechtop zijn of zou hij dan helemaal krom lopen en met één oor naar de schouder hangen. Heel veel paarden zouden hartstikke krom lopen, met een holle rug, scheef hoofd en voorover hangende schouders. Doe dat maanden of soms jaren en je kunt je voorstellen dat dat voor veel lichamelijke problemen zorgt en het dan niet meer makkelijk op te lossen is. Het is dus belangrijk dat je vanaf het zadelmak maken tot het pensioen blijft werken aan die balans, dat scheelt een boel onnodig verzet, verdriet én geld aan dierenartskosten en therapeuten.
Kijk naar de manenkam
Natuurlijk moet je eigenlijk tussen de oren door naar voren kijken maar als je nog niet helemaal voelt of je paard in balans loopt, kijk dan eens naar de manenkam. Hangt die duidelijk naar één kant of is hij rechtop? Ook in de stelling en buiging moet de manenkam ‘gewoon’ rechtop blijven en de lijn volgen die je rijdt.
Oortjes waterpas
De puntjes van de oren moeten even hoog blijven, of je nu rechtuit gaat, een bocht maakt of een zijgang rijdt; de oren moeten steeds even hoog zijn. Stel je voor dat er een waterpas op zou liggen en het belletje steeds in de midden zou blijven.
Op twee teugels evenveel druk
Veel paarden hebben op één teugel meer druk dan op de andere. Die druk komt niet omdat je paard graag aan je rechterteugel trekt maar omdat hij niet weet hoe hij beter in balans kan lopen. Ga er vanuit dat je paard het ook prettiger vindt om zijn lichaam te ontspannen maar alleen beter uitgelegd moet krijgen hoe. Natuurlijk zijn er paarden die altijd de makkelijke weg zoeken maar dat is omdat ze niet weten dat in balans lopen nóg makkelijker voor ze is. Onze taak om ze dat te leren en dan wordt zelfs de meest ’tegendraadse’ werkwillig. Zoek zelf contact op de te losse teugel en ga niet touwtrekken aan de sterkere kant, dan voel je vanzelf wat er scheef in het lichaam is en dat moet je met je benen oplossen niet met je hand.
Zelf rechtop en rechtdoor blijven zitten
Op de plek waar wij in het zadel zitten is er in het lichaam van het paard amper ruimte om te buigen, het zijn de schouders, hals en lendenen waar de lengtebuiging wordt gemaakt. De ribben hebben te weinig ruimte om veel te buigen/draaien. Meebuigen in de bochten op een plek waar je paard niet draaien kan heeft dus niet veel zin, sterker nog meestal zit je je paard meer in de weg dan dat je helpt. Zithulpen geef je niet door je schouders en billen naast je paard te draaien. Met je zitbeenknobbels kun je door je bekken te kantelen hulpen geven en door je bovenbeen iets te openen/ontspannen kun je je paard uitnodigen meer los te laten. Met je hand kun je de richting aanwijzen en je kuiten doen het werk, die nodigen je paard uit om in de richting te lopen en buigen waar je naar toe wilt. Ga jij meer of eerder draaien dan je paard dan wordt het haast onmogelijk om rechtop in balans door de bocht of zijgang te lopen.
Stel je nog eens voor dat je paard alleen op zijn achterhoeven rechtop zou lopen, stel je voor dat je bij je paard op zijn rug zit terwijl hij rechtop loopt. Hoe zou je hem het makkelijkste rond kunnen sturen? Als je daarover nadenkt dan begrijp je dat naast je paard gaan draaien of hangen om één kant op te gaan hem niet zal helpen. Hij moet de bocht maken en jou meenemen, niet andersom.
Conclusie
Als je in balans zit, je paard zoveel mogelijk aan twee teugels en twee benen in de midden houdt door de druk te verdelen en met je benen in de richting te rijden waar je heen wilt dan zal hij veel makkelijker lopen. Als je paard ontdekt dat dat makkelijker is dan wilt hij vanzelf meer werken want ook een paard wilt fijn rijden zonder gedoe.
0 reacties