De kerst is net achter de rug en het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Hoe mooi vuurwerk ook kan zijn, voor veel dieren is vuurwerk erg spannend en zeker voor paarden die van nature vluchtdieren zijn. In deze Fair Play blog vertel ik jullie hoe wij op stal Oud op Nieuw door komen en geef ik jullie allerlei tips om het voor de paarden net wat prettiger te maken!
Van alle kanten wordt bij ons vuurwerk afgestoken en al onze stallen zijn buiten, er is dus echt geen ontkomen aan. Gelukkig is onze ervaring dat de meeste paarden zich er niet al te druk om maken en volgens mij komt dat mede doordat ze al eerder beginnen met vuurwerk afsteken dan de afgesproken tijden. Ondanks dat het helaas voor veel honden een ander verhaal is wennen de paarden er op die manier wel al wat aan. Wanneer al dat geknal en geflits in één keer los barst dan is het zo onverwacht dat ik denk dat veel meer paarden er last van zouden hebben. Probeer als ruiter in ieder geval kalm te blijven. Net doen alsof je gek bent is onze lijfspreuk 😉
We hebben een gevarieerd gezelschap op stal, een aantal jonge paarden, een aantal gepensioneerde senioren en alles daar tussenin. Opvallend is dat de enige twee die zich altijd erg druk maken, mijn sensibele 9 jarige is en een van de oma’tjes van stal.
We veranderen op Oudjaarsdag zo min mogelijk aan het ritme want juist dat veroorzaakt vaak stress. Een deel van de paarden staan dag en nacht op de wei en een deel alleen overdag en daar veranderen we tijdens de jaarwisseling ook niks aan. De paarden op de wei staan op veilige afstand van het vuurwerk en zouden onnodig gestresst worden als ze ineens in een stal moesten staan. Andersom, de paarden die gewend zijn ’s nachts op stal te staan gaan we nu natuurlijk ook niet op de wei zetten. Alle paarden gaan overdag wel gewoon op de wei en worden net zo gewerkt als anders. Ze krijgen elke voerbeurt ruimschoots hooi maar nu iets extra om ze bezig te houden. Sommige paarden kijken het liefst nieuwsgierig naar buiten terwijl anderen juist extra gulzig gaan eten.
Het grootste verschil is dat de lichten en de radio nu aanblijven, de radio staat harder dan normaal om het gerommel te overstemmen en de lichten blijven aan waardoor de flitsen minder opvallen. Mijn sensibele paard moet ik helaas wel verdoven, zelfs met verdoving raakt hij zó van slag dat hij zichzelf een blessure bezorgt als ik hem niet vast blijf houden tot alles voorbij is. Ik begin daar overdag al mee en bouw het op tot middernacht.
We gaan regelmatig controleren bij de paarden hoe het met ze gaat en vanaf een uur of 11 ’s avonds blijven we buiten op stal. Vanaf die tijd splitsen we op, mijn vader bij het oma’tje, ik hou mijn paard vast, mijn moeder schippert tussen de rest en mijn vriend kijkt met ons zoontje ondertussen naar het vuurwerk 😉 Rond een uur of 2 is alles weer rustig en kan de radio en het licht uit. Op naar een nieuw jaar!
Alle tips op een rijtje:
1. Zorg dat je paard voldoede ruwvoer heeft. Stress kan paarden maagpijn bezorgen, door te kauwen maakt je paard speeksel aan wat het maagzuur neutraliseert. Natuurlijk heeft je paard ook meteen wat afleiding.
2. Hou de lichten aan. Vuurwerk is alleen maar mooi in het donker anders zie je er niet veel van. Dat is dus ook juist de bedoeling in dit geval. Hoe meer licht hoe minder je paard van de flitsen ziet.
3. Radio aan. Het ene paard vind de knallen erger, de ander het geknetter of gefluit. Door de radio hard aan te zetten vallen die geluiden minder op.
4. Luiken open of dicht. Het ene paard blijft rustiger als hij kan zien waar alles vandaan komt, de ander wordt rustiger als de luiken dicht zijn. Een kwestie van proberen.
5. Watten in. Om de geluiden wat doffer te maken kun je een oornetje vol met watten stoppen en die aan het halster vastmaken.
6. Bij je paard blijven. Veel paarden worden rustig als de persoon die ze vertrouwen bij ze blijft. Zo staan ze er niet alleen voor.
7. Verdoving. In heel extreme gevallen kun je met je dierenarts overleggen of hij een verdoving voor je paard heeft. Belangrijk is dat het een middel is die niet alleen verlammend op de spieren werkt maar juist kalmerend.
Hopelijk komen alle paarden weer goed door Oud op Nieuw heen en kunnen jullie onbezorgd genieten van het vuurwerk.
Hoe dan ook wens ik jullie een heel gelukkig, gezond en sportief 2018!!!
0 reacties