Deze zomer hoeven we niet meer naar Spanje, in ieder geval niet voor het weer. En volgende week doet de zon er nog een schepje bovenop! Waar moet je goed op letten als je paarden hebt? Je leest het in de Fair Play blog van deze week!
Er wordt natuurlijk al heel veel over geschreven dus het lijkt overbodig maar toch is nog niet iedereen zich bewust van de gevolgen voor je paard met deze warme en droge periode.
Veel suiker in het gras!
Door de droogte groeit het gras niet meer. In eerste instantie lijkt dat niet zo’n probleem zolang er voldoende ruwvoer ter beschikking is. Wat wel degelijk een probleem kan opleveren is dat kort gras vaak meer suikers bevat dan lang, uitgebloeid gras en dat dit versterkt wordt door de droogte.
De zon zorgt voor fotosynthese, hierdoor zet de plant ’s avonds suikers om in vezels en groeit het ’s nachts. Maar nu het zo extreem droog én warm is kan de plant niet meer groeien want daar is natuurlijk water voor nodig en dat is er niet. Doordat het gras niet meer groeit (en ook nog kort gegraast wordt door de paarden) hoopt de suiker zich op terwijl het gras tegelijkertijd minder voedingsstoffen en vezels bevat.
Vooral merries met een veulen of jonge paarden in de groei hebben die eiwitten heel hard nodig, voor hen is het dus extra belangrijk er voor te zorgen dat ze goed aanvullend voer hebben om het tekort aan eiwitten weer aan te vullen.
Paarden die gevoelig zijn voor teveel suiker (hoefbevangenheid, spierproblemen, paarden met overgewicht) kunnen nu het beste ’s middags op de wei. Terwijl bij normale omstandigheden het gras tussen 5u en 10u ’s ochtends het minste suiker bevat is dat nu in de middaguren.
Zweet!
Paarden voelen zich comfortabel bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden Wanneer het warmer wordt dan 25° is het belangrijk om rekening te houden met de warmte.
Een paard kan over zijn hele lijf zweten en raakt daarmee al veel warmte kwijt (65%, de rest vooral via zijn longen) maar verliest dus ook veel vocht en elektrolyten. Zorg dat er constant voldoende vers water ter beschikking is, na de arbeid liefst op kamertemperatuur want van ineens teveel koud water drinken kan je paard koliek krijgen. Elektrolyten zijn onmisbare mineralen voor je paard, het is dus verstandig elektrolyten bij te voeren wanneer je paard veel gezweet heeft.
Hittestress!
Het is heel belangrijk op te letten dat je paard niet oververhit. Wanneer het lichaam van het paard een temperatuur van 40° of meer bereikt ontstaat hittestress. Bij meer dan 42°C treedt zuurstofgebrek op met schade aan lever, hart, nieren en hersenen. Het paard kan dan stuipen vertonen, in coma raken en tenslotte sterven. Ook wanneer het niet in deze ernstige mate voorkomt kan het ernstige gevolgen hebben voor het lijf en dus de prestaties van je paard.
Werk niet te hard met je paard en rij liever erg vroeg of juist heel laat. Spoel je paard na het rijden met koud water af, stap een beetje en spoel hem daarna eventueel nog eens af. Haal elke keer het overtollige water weg, water isoleert en zorgt er anders juist voor dat je paard de warmte niet kwijt raakt. Leg geen dekens op en laat je paard niet drogen in de zon.
Transport!
Ook vervoeren van je paard is bij extreme warmte een risico. Net zoals je geen honden of kinderen achterlaat in een auto doe je dat nu ook niet met je paard in de trailer. De temperatuur stijgt al snel 10 graden extra in de trailer! Vermijd tijden waarop je risico loopt in de file te belanden, neem genoeg ruwvoer en water mee voor onderweg (denk aan autopech of bij een lange rit) en zorg dat raampjes en zeil open zijn voor goede ventilatie.
Is je paard toch ernstig oververhit geraakt? Blijf dan actief koelen met koud water, laat je paard kleine beetjes drinken. Plaats eventueel een ventilator en schakel altijd een dierenarts in!
0 reacties