Maar laat dat simpel rijden toch best moeilijk zijn.. We willen zo graag zoveel dat we het zelf vaak onnodig moeilijk maken. Verzuipen in al onze theoretische kennis en willen dat ook allemaal direct voor elkaar hebben waardoor het paard er geen snars meer van snapt en we vaak nóg moeilijker gaan doen. In de Fair Play blog van deze week een paar stevige reminders om het simpel te houden.
Als jij het niet weet, hoe moet je paard het dan weten?
Een paard heeft niet de hersenen van een mens, feit. Een paard heeft niet het vermogen om ingewikkelde theorieën en strategieën te bedenken, laat staan die van ons te begrijpen. In het rijden laten we ons paard graag uitvoeren wat wij bedenken, dan is het wel zo handig als dat paard ook begrijpt wat wij willen. Mijn ervaring is dat het daar vaak al mis gaat. Teveel ruiters zijn zich niet genoeg bewust van wat ze eigenlijk willen. Als jij het niet weet hoe moet je paard het dan weten?
Schreeuwen in het Chinees!
En als je al weet wat je wilt, ben je dan in staat dat ook uit te leggen aan een paard? Een dier dat veel meer reageert vanuit zijn oerinstinct dan wij?
Als iemand in het Chinees iets aan jou uitlegt, hoe groot is dan de kans dat je hem snapt? Heeft het dan zin als hij harder gaat schreeuwen of misschien zelfs aan je gaat trekken en schoppen omdat je niet op de goede manier reageert? Wat is jouw reactie dan? Verstijven, vluchten of terug vechten?
Krijg je met rijden niet de juiste reactie van je paard dan is de kans heel groot dat jij die Chinees bent. Nu begrijp je misschien ook waarom het zo belangrijk is dat je hulpen voor je paard gemakkelijk te begrijpen zijn.
Afstandbediening
Vergelijk het maar een beetje met de afstandbediening. Duw jij op Nederland 1, RTL4 en de volumeknop tegelijk dan kan hij maar één ding uitvoeren, het signaal dat als eerste duidelijk door kwam.
Hoe langer je rijdt en hoe meer rijtechnische kennis je krijgt hoe meer je wilt. Je voelt steeds meer gebeuren en je wilt dat ook allemaal voor elkaar hebben. Je merkt dat je paard niet in jouw tempo loopt, te weinig nageeflijk is, de buiging lukt niet echt en hij is ook best sterk op die linkerteugel. Je weet hoe je die dingen op wilt lossen en fanatiek ga je ermee aan de slag want je bent handig genoeg geworden om al die vier dingen tegelijk aan te pakken.
Helaas is je paard qua rijtechnische kennis en hersencapaciteit niet verder ontwikkelt en snapt er geen snars meer van. Hij heeft geleerd op een prikkel te reageren maar krijgt er nu wel 10 tegelijk en op welke moet hij nu reageren? Hij voelt druk op het bit, een zithulp en been tegelijk en vraagt zich af “Wat wilt mijn ruiter nou???” Ondertussen baal jij dat hij niet reageert en schopt en trekt wat harder want je hebt geleerd dat je paard wel luisteren moet! Jij bent toch zeker de baas! Je paard raakt gestresst en gefrustreerd en probeert met blokkeren, vluchten of verzet aan te geven dat hij er echt niks mee kan, dat geschreeuw in het Chinees.
Één signaal tegelijk
Adem in, adem uit… Even terug naar de basis. Je paard vind die druk van dat stuk metaal in zijn mond en tegen zijn buik maar vervelend en dus heeft hij er alles voor over om die druk niet te voelen en voor een ruiter is het ook veel fijner zonder al die overbodige druk en spanning. 90% van de tijd wil je eigenlijk zo simpel en ontspannen mogelijk zitten, dat is ons streven en al moeilijk zat. In die andere 10% zeg je alleen wat je wilt, je paard voert uit. Klinkt te mooi voor woorden maar is echt mogelijk.
Ga uit van die 90% en geef je paard het voordeel van de twijfel, vertrouw erop dat hij het wél wilt doen als jij maar duidelijk bent en hem ook beloont voor goede reacties. Jij wilt toch ook liever werken voor een beloning dan onder dwang?
Geef écht maar één hulp tegelijk. Besef dat ook al voel je vier dingen misgaan, je paard er maar één tegelijk uit kan voeren. Pak het probleem dat jou het grootst lijkt eruit en los dat op, elke keer als je paard een goede reactie geeft moedig je hem aan om dat vaker te doen door te ontspannen. Wacht dus niet tot het perfect is met belonen maar ben in het begin sneller tevreden, veel paarden zijn zo blij met die rust en ontspanning dat ze het vanzelf vaker en meer gaan doen. Wanneer je dat belangrijkste probleem hebt opgelost zijn die andere drie meestal vanzelf al verdwenen want het één hangt altijd samen met het ander.
Geef elkaar een goed gevoel!
Als ruiter verwacht je dat je paard elke keer zijn best doet en het liefst ook altijd hetzelfde reageert. Je wilt dat hij je een goed gevoel geeft zodat je tevreden naar huis kunt na het rijden. Maar hoe vaak geef jij jouw paard een goed gevoel over zichzelf en zijn reactie op jouw hulpen?
In het begin zul je voor je gevoel misschien wel 4000x moeten herhalen in je hulp en je ontspanning, dan doe je dat ook. Ga steeds uit van reactie is ontspanning. Geen reactie is een communicatiefout. Ben jij altijd consequent en duidelijk dan raken je paard en jij die slechte gewoontes vanzelf kwijt en wordt het echt simpeler en fijner rijden!
0 reacties