We streven allemaal hetzelfde na, plezier met ons paard. De manier waarop we dat doen verschilt per discipline en per persoon maar toch denken de meeste ruiters en trainers dan hun manier de enige goede is. In de Fair Play blog van deze week lees je waarom van elkaar afkijken en leren juist veel meer plezier en succes kan opleveren.
We vergeten soms dat we allemaal hetzelfde doel nastreven en natuurlijk is het veel makkelijker om te kijken naar wat een ander allemaal verkeerd doet in jouw ogen dan te kijken naar de dingen waar je eigenlijk iets van zou kunnen leren. Niets is namelijk zo beperkend voor je leerproces dan denken dat je de wijsheid al in pacht hebt.
Net als in het voetbal, supporters zijn zo gek van hun club dat de ander het altijd verkeerd doet en anders de scheidsrechter wel. Supporters maken elkaar het leven zuur, proberen te vernielen wat de ander heeft opgebouwd en haten elkaar zo erg dat dranghekken en de ME iedereen uit elkaar moet houden. Er wordt een ander niks gegund en iedereen vindt zijn club de enige goede. Tijdens een EK of WK verdwijnt dat gevoel voor heel even, “Zij” wordt “Wij”. Heel Nederland kleurt oranje en er heerst saamhorigheid. Dan zie je hoe mooi sport kan zijn!
Binnen de paardensport gebeurt hetzelfde, alleen dan stiekemer en met minder geweld (godzijdank!). “De Springruiters” vinden “de Dressuurruiters” maar aanstellers, de Dressuurruiters kijken weer neer op “de Recreatieruiters” etc. Maar ook onderling binnen de disciplines wordt vooral commentaar geleverd op en over elkaar, de meeste ruiters en trainers zijn er namelijk van overtuigd dat hun manier de (enige) goede is. Er zijn echter vele wegen naar Rome, omdat een bepaalde manier niet bij jou persoonlijk past wil dat niet zeggen dat het fout is. Het is helemaal niet verkeerd om een bepaalde koers te volgen, zeker niet als het je oplevert wat je wilt maar het is wel belangrijk om open te staan voor andere inzichten en te respecteren dat wat voor de één heel fijn is, voor de ander niet werkt.
We leven tegenwoordig in een tijdperk dat het heel makkelijk is om informatie te delen. Op die manier is het ook heel makkelijk om negatief te doen over een ander maar je kunt er ook je voordeel mee doen door van elkaar af te kijken en nieuwe dingen uit te proberen en te leren. Dat maakt de sport niet alleen een stuk gezelliger maar zo til je elkaar ook naar een hoger niveau, want uiteindelijk tijdens de Olympische spelen verandert “Zij” weer in “Wij”.
0 reacties