Foto: Kimberly Duchateau Photography

Soms valt hij ineens, het kwartje! En dat geeft zó’n goed gevoel. Het gevoel dat iets lukt, dat je weer een “level” verder bent gekomen, je bent een betere ruiter geworden dan je gister was. Voor dat kwartje doen we heel veel. Elke dag onze paarden de beste verzorging geven, trainen trainen en nog eens trainen en als het dan eindelijk is gevallen kun je de wereld aan! Lees verder in de Fair Play blog van deze week over motivatie.

Deze week had ik er weer een paar, van die aha-momentjes met rijden. Heerlijk vind ik dat! Dan ben ik aan het rijden en opeens voel ik precies dat stukje waardoor alles net iets beter lukt.  Maar ook als ik les sta te geven en ik zie dat een leerling echt voelt en begrijpt wat ik uitleg en de hele combinatie daardoor fijner en met meer plezier door de baan gaat. Daar doen we het voor! Dat motiveert natuurlijk ook weer enorm om op zoek te gaan naar het volgende kwartje.

Het geluksgevoel als de puzzelstukjes op hun plek vallen komt door een stofje dat door je hersenen wordt vrijgemaakt. De motivatie die je krijgt door dat stofje, heet met een moeilijk woord intrinsieke motivatie. Dat is de motivatie die je van binnen voelt en ervoor zorgt dat je vaker dat gevoel wilt krijgen. Hoe meer van die geluksmomentjes hoe gemotiveerder je wordt. Eigenlijk wordt je een beetje verslaafd aan dat gevoel.

Je hebt ook extrinsieke motivatie. Dat is de motivatie die je krijgt voor een tastbare beloning (of straf voor het niet doen). Zoals salaris, een gewonnen prijs of complimentjes. Maar die beloning went na verloop van tijd en bij zwaardere of langere inspanning moet de beloning in verhouding staan om gemotiveerd te blijven.

Een voorbeeld om het verschil te begrijpen is een leerling die ijverig door studeert als de docent de klas uit gaat of een leerling die alleen zijn best doet als er iets tegenover staat (straf/beloning) waar hij het voor wilt doen.

Als ruiter herkennen we beide motivaties wel. Alleen is het belangrijk dat de extrinsieke motivatie niet gaat overheersen want dan kan het ten koste van het plezier en succes op de lange termijn gaan. Op korte termijn is die nuttig, bijvoorbeeld het willen winnen van een wedstrijd en daardoor een tandje extra bij zetten. Maar op de lange termijn is het zinvoller om gemotiveerd te raken door het geluksgevoel wat je krijgt als je groeit als ruiter en persoon in plaats van de bevestiging of beloning van buitenaf nodig te hebben.

“Iets willen werkt beter dan iets moeten”

De winter komt eraan en dat is meestal niet de meest motiverende periode van het jaar. We beschikken zelf alleen over een buitenbak en de dagen worden kouder en korter. Des te belangrijker is het dus om een goede intrinsieke motivatie te hebben.

Bij het opleiden van paarden kies je ook steeds tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Straffen en/of belonen is extrinsiek. Een paard zelf laten ontdekken dat iets prettiger voelt waardoor hij het een volgende keer zelf wilt doen is intrinsiek. Maar daarover in een volgende blog weer meer!

 

Testje!

Om erachter te komen of jij intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd bent kun je dit simpele testje doen (bron: Flow 05/2005):

Neem iets wat je wilt of moet doen in gedachten. Bijvoorbeeld paardrijden, wedstrijd rijden, de verzorging..

Beantwoord onderstaande vragen met een cijfer tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor ‘helemaal niet mee eens’ en 9 voor ‘helemaal mee eens’.
  1. Iemand anders wil dit van mij. Met andere woorden: ik moet dit doen.
  2. Als ik dit niet doe, zou ik me schamen, schuldig of angstig voelen.
  3. Ik denk dat dit een belangrijk doel is om na te streven.
  4. Ik voel me gestimuleerd door wat dit doel me gaat opleveren.

Tel nu de uitslag van van vraag 1 en 2 bij elkaar op.

Tel dan de uitslag van vraag 3 en 4 bij elkaar op.

Trek het totaal van 1 & 2 af van het totaal van 3  & 4.

De uitslag van de test

  • -16 t/m -11: enorm extrinsiek gemotiveerd
  • -10 t/m -4: behoorlijk extrinsiek gemotiveerd
  • + 4 t/m + 10: behoorlijk intrinsiek gemotiveerd
  • + 11 t/m + 16: enorm intrinsiek gemotiveerd.

Ik ben heel benieuwd naar jullie motivatie, jullie geluksmomentjes en natuurlijk de uitslag van de test! 

Liefs Solvej

 


2 reacties

Je paard motiveren! – Solvej.eu · 1 november 2017 op 06:47

[…] een vorige blog (klik hier) schreef ik al over de verschillende manieren waarop je als ruiter gemotiveerd kan zijn. In het […]

Wat is jouw motivatie? - Tandartsassistente van nu · 17 november 2017 op 18:45

[…] door mijn instructrice Solvej Rob waar ik al eerder een blogpost mee schreef. In haar blog gaat het over de motivatie om je paard te rijden, en te trainen voor wedstrijden, lijkt in eerste […]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.