Fair Play collega Barbara Koot is als Grand Prix dressuuramazone, trainer Coach 5 en lid van het KNHS trainersplatform een ervaren paardenvrouw in hart en nieren. Barbara is ook de initiatiefneemster van de Happy Athlete Competitie, een competitie waarbij het paard centraal staat.
De FEI reglementen spreken over een paard dat de oefeningen uitvoert alsof het dat uit eigen vrije wil doet, met andere woorden zonder enige dwang. Het is alleen soms moeilijk om dat niet uit het oog te verliezen op het moment dat ons fanatisme de overhand krijgt. Of we nu de lat te hoog voor onszelf leggen of dat de druk van de omgeving te groot wordt, als we met de verkeerde doelen gaan trainen gaat het uiteindelijk ten koste van het plezier en welzijn van het paard.
“We gaan hierbij de nadruk leggen op het vinden van ontspanning en atletisch vermogen bij het paard in plaats van spectaculaire gangen.”
In de proeven zoals we die gewend zijn, moeten we pak en beet 30 onderdelen op vaste momenten uitvoeren. In theorie betekent dit dat elk paard op wedstrijd goed genoeg opgeleid zou moeten zijn om met volledige focus op de ruiter altijd gehoorzaam, losgelaten en met de juiste ontspanning-aanspanning de goed bevestigde oefeningen liefst spectaculair uit te moeten kunnen voeren op een simpele aanwijzing. Maar in de praktijk zien we soms dat ruiters dat doel onbewust voorbij zijn geschoten. Het gevaar loert dat er te proefgericht getraind wordt en de manier van bewegen of de oefeningen geforceerd worden. Zo staat het plezier en welzijn op het randje.
“Ik wil zo snel mogelijk naar het Z.” “Ik droom ervan met stang en trens te kunnen rijden.” “Hij is niet spectaculair genoeg.” “Ik wil niet afgaan.”
Dat zijn motieven die je regelmatig voorbij hoort komen en dat brengt natuurlijk spanning met zich mee, zowel bij ruiters als bij paarden. Spanning die ten koste van de Happy Athlete gaan.
In de Happy Athlete Competitie heeft een team van specialisten een concept bedacht waarbij je als combinatie beter bent voorbereid op de dressuurproeven of wanneer het even niet lukt terug kunt naar de kern; harmonie en plezier! Ook in deze proeven zitten net als in de reguliere proeven verplichte onderdelen maar met het grote verschil dat je zelf mag bepalen op welk moment je welke oefening rijdt waardoor je de spanning makkelijker kan laten afvloeien.
Wanneer je bijvoorbeeld een uitgestrekte draf inzet maar voelt dat het paard de rug wegdrukt heeft het geen toegevoegde waarde voor je paard en zijn opleiding om dan verder te rijden, je mag dan een overgang terug maken en het paard bijvoorbeeld iets lager instellen om de spanning af te laten vloeien, vervolgens kun je je oefening opnieuw inzetten. Hierdoor leert het paard in een ring hetzelfde te reageren en ontspannen als in een training. Doordat je als ruiter de kans hebt om een fout te herstellen bouw je zelf ook minder spanning op en dat komt weer ten goede van het paard en de oefening.
Iedereen kent zijn eigen paard het beste en misschien voel je als ruiter wel aan dat het fijner is om eerst een galopoefening te rijden in plaats van een draf stuk, zo krijgt de combinatie meer vertrouwen en de kans het paard ook optimaal voor te stellen. Hierdoor verbeter je de basisafrichting en routine in de dressuuroefeningen uit de KNHS proeven en wordt het steeds makkelijker om wél elk moment op élke plaats een oefening correct uit te kunnen voeren. Op die manier kan de competitie een super voorbereiding vormen voor de KNHS wedstrijden of een ideale omgeving zijn om een onervaren paard met wedstrijdspanning om te leren gaan.
De Happy Athlete Competitie staat natuurlijk in zijn kinderschoenen en een belangrijk aspect van deze competitie is de inspraak van de ruiters. Zijn jullie net als ik nieuwsgierig geworden naar het verloop van dit concept? Volg dan de Facebookpagina van de Happy Athlete Competitie maar vul vooral ook de Enquete in.
Liefs Solvej
Facebookpagina: Happy Athlete Competitie
Introductievideo: Happy Athlete Competitie
0 reacties