Foto: Kimberly Duchateau Photography

De laatste jaren is de paardensport flink geprofessionaliseerd. Er wordt niet meer alleen bij de club gereden maar ruiters kiezen nu bewust voor een privé instructeur. Een stalling moet ook aan steeds meer eisen voldoen en een wedstrijd moet vooral een goede bodem en snel secretariaat hebben. Harnachement wordt op maat gemaakt en alleen het beste is goed genoeg. Heel veel positieve veranderingen die het niveau flink omhoog hebben gekrikt maar in ons fanatisme vergeten we soms de luchtigheid, de lol met je knol! Lees in de Fair Play blog van deze week hoe afwisseling in je training nuttig kan zijn.

In al ons fanatisme wordt het plezier in de sport soms vergeten, de druk van een wedstrijd of het niet onder willen doen voor je stalgenoten kan positief zijn als je daar harder je best door gaat doen maar het kan ook doorslaan. Vooral dressuurpaarden krijgen vaak weinig afwisseling in hun werk terwijl dat juist een groot voordeel kan zijn in de ring.

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Een stevige galop in het bos maakt je paard blijer en losser door zijn lijf. Juist dat frisse hebben we nodig voor moeilijkere oefeningen, maak er gebruik van in plaats van er bang voor te zijn. Vooral paarden die wat flegmatiek van zichzelf zijn kan dit helpen om ze weer fris en attent te krijgen. Bij een paard dat graag remt helpt het om een nieuwe oefening zoals een zijgang tijdens een buitenrit aan te leren. Paarden die de zijgangen leren remmen graag wat af en door te weinig voorwaartse drang mislukt de zijgang. Tijdens een buitenrit heeft het paard vaak al een natuurlijke voorwaartse drang waardoor je je alleen maar op het zijwaarts gaan hoeft te concentreren.

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Veel verschillende ondergronden maken je paard handiger en sterker. Door altijd op een ideale bodem te trainen maak je de pezen gevoeliger voor een misstap of verkeerde beweging. Natuurlijk is het belangrijk om dat wel altijd rustig op te bouwen als je paard dit niet gewend is en dus niet op een mulle bodem ineens heel lang of zwaar werk te gaan doen. Wissel regelmatig de ondergrond af en je paard leert er niet alleen beter op in balans blijven maar wordt ook sterker waardoor je uiteindelijk veel minder snel blessures oploopt.

Gebruik balkjes of cavaletti om je paard zijn (rug)spieren weer eens anders te laten gebruiken. Elke dag in dezelfde houdingen en dezelfde oefeningen maakt bepaalde spieren sterker maar andere ook juist strakker. Een goede schaatser doet ook veel meer dan schaatsen alleen om te presteren op het ijs. Zet pionnen of andere voorwerpen in de rijbak om tussendoor te slalommen of je lijnen beter te leren rijdAfwisseling is super belangrijk voor sterke paardenbenen maar ook gewoon leuk! Wees eens af en toe ongegeneerd ‘Penny’ en vergeet de lol met je knol niet!en en je hebt meteen ook een schriktraining 😉

Doe eens gek en rij eens bitloos, gewoon om te kijken of je paard wel echt zo goed voor elkaar is als je denkt. Heb je direct een voordeel als de nieuwe neusriemregel van kracht gaat. Eens zien of het zonder veel druk ook lukt en natuurlijk hoeft dat niet direct perfect te gaan want de drukverdeling is ook heel anders maar het is wel een leuke eye-opener om te zien waar het nog beter kan. Misschien wordt je paard er wel fijner van, juist omdat de druk er wat van af gaat en hij zich zo meer richting de hand durft los te laten.

Foto: Kimberly Duchateau Photography

Is je paard een ijzer kwijt, heb je geen zin om te rijden of vind je het gewoon leuk om problemen eens op een andere manier te benaderen dan is grondwerk altijd goed! Wij beginnen er vóór het zadelmak maken al mee en dat zorgt ervoor dat paarden veel minder spanning hebben tijdens stressvolle situaties. Je leert je paard dat er naast vluchten, vechten of vriezen ook nog een vierde optie is; ontspannen! Zoek iemand die je daarbij kan helpen en ga lekker aan de slag.

Maar maak vooral ook gewoon lol met je knol, wees af en toe ongegeneerd ‘Penny’ en doe eens gek!

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.