Ken je dat? Je paard is met van alles bezig behalve met jou. Als je paard niet met jou bezig is dan maakt het niet zoveel uit wat je vraagt, een antwoord blijft meestal uit. In deze Fair Play blog geef ik jullie tips om je paard bij de les te houden.
Afgelopen week ontving ik een berichtje met de vraag hoe je het beste de aandacht van je paard kunt krijgen in het losrijden. Dat vond ik direct een mooi onderwerp voor de blog van deze week. Zonder de aandacht van je paard praat je eigenlijk tegen de muur.
Allereerst moet je je afvragen waarom je paard te weinig of zelfs geen aandacht voor je heeft. Is hij te energiek en daardoor druk met zijn omgeving? Vraag je iets wat je paard niet begrijpt en negeert hij je hulpen daarom? Of ben je niet duidelijk en consequent genoeg waardoor je paard geen respect meer voor je hulpen heeft?
Uiteindelijk is het voor de oplossing minder belangrijk wat de oorzaak van de slechte focus is, maar het is wel goed om er als ruiter bewust van te worden waarom iets gebeurt. Je wilt in elke situatie -spanning of geen spanning- de aandacht van je paard. Stel je voor dat je auto zelf besloot wanneer hij wel of niet op je gas- en rempedaal zou reageren. Ik denk niet dat je er nog veel in zou rijden 😉 Waarom dan wel op een levend dier gaan zitten zonder die controle? Het is dus niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk.
In alle gevallen geldt dat je paard beter aan je hulpen moet staan en dat begint bij de ruiter. Wees áltijd duidelijk in wat je wilt, zwart of wit en niks ertussenin. Als je een hulp maakt wil je áltijd reactie. Je moet dus zelf ook de volledige aandacht voor je paard hebben. Als jij met je hoofd nog op school of je werk zit, bij de problemen thuis of gezellig kletst met die andere ruiters tijdens het rijden dan is het logisch dat je paard ook niet bezig is met jou.
Om de aandacht volledig bij je paard te houden is het belangrijk bewust te rijden. Mij helpt het om mezelf les te geven tijdens het rijden. Als je iemand anders nu op jouw paard zou zitten, wat zou je dan zeggen? Voel wat er gebeurt en corrigeer jezelf, moedig jezelf aan en zeg tegen jezelf wat en hoe je dat beter gaat doen. Zeg letterlijk waar je mee bezig bent.
Als je bewust aan het rijden bent wil je natuurlijk dat je paard ook net zo bewust met jou bezig is. Om die aandacht te krijgen ga je je paard aan het werk zetten.
“Kijkt je paard naar de poort omdat daar iemand binnen komt? Loopt je paard van de hoefslag af omdat hij die hoek eng vindt?”
Het maakt allemaal niet zoveel uit wat je paard doet als jij de aandacht maar bij het werk houdt. Blijf rijtechnisch denken en bedenk geen excuses. Als je paard in een ontspannen situatie van de hoefslag zou komen dan corrigeer je dat als het goed is ook. Doe dat dus ook als daar een deken hangt waardoor hij afgeleid is. Als je paard in een ontspannen situatie afremt geef je ook been om weer in je eigen tempo te komen, doe dat dus ook als hij afremt omdat hij wilt kijken wie er de rijbak binnenkomt. Maak er geen drama van maar blijf er wel aan rijden.
Kijkt je paard naar links bij die poort, dan maak jij hem weer recht. Valt je paard naar binnen dan druk jij hem met je binnenbeen buitenteugel weer terug. Gaat hij harder dan rem jij, gaat hij langzamer dan geef je gas. Alles wat jij niet gevraagd hebt herstel je duidelijk en zwart wit maar met gevoel. Als je de hulp te grof maakt krijg je ook een te grote reactie, rem je te hard dan moet je daarna weer gas geven en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Het liefst wil je sowieso voorkomen in plaats van genezen. Wacht niet tot je paard zich verveelt of gespannen raakt. Geef hem iets te doen. Gebruik het losrijden ook echt om je paard los te rijden. Ga gymnastiseren en om hem op te warmen voor je piekmoment in de training.
Je kunt je losrijden aanpassen aan je paard. Bij een paard die het tempo overneemt, zowel naar voor als terug is het belangrijk om zelf in hetzelfde ritme te blijven rijden. Tel je passen; 1.2.3.4 in stap, 1.2.1.2 in draf en 1.2.3.1.2.3 in galop. Probeer nu te spelen met je gas en rem om in één ritme te blijven. Als je dat consequent doet zul je merken dat je paard niet alleen meer aandacht voor je krijgt maar ook beter door zijn lijf gaat lopen.
Heb je dat voor elkaar maak dan overgangen erbij. Eerst wil je gehoorzaamheid, de overgang hoeft nog niet helemaal mooi te zijn maar wel effectief. Als jij remt aan je zit en ophouding wil je dat je paard ook meteen reageert. Laat hem niet nog een paar meter doordrammen. Het helpt soms om op elke letter die je tegenkomt een overgang te maken, zo dwing je jezelf duidelijk te zijn in wat je wilt. Als je paard dan goed reageert maak je de overgang mooier door je hulpen te verkleinen.
Is je paard al wat verder in zijn opleiding dan helpen zijgangen ook heel goed om de aandacht te krijgen en op te warmen. Wacht in het losrijden niet tot je paard vanzelf fijn en los aan gaat voelen maar ga aan de slag met rekken en strekken. Ga bijvoorbeeld wijken, bepaal waar je uit wilt komen en rij daarheen. Ook hier hoeft het nog niet direct mooi genoeg voor in een proef te zijn want eerst wil je gehoorzaamheid, afwerken kan alleen als de basis klopt. Enige aandachtspunt is dat je geen tegenstrijdige hulpen mag geven want ook dat is onduidelijk. Trek niet aan je teugels terwijl je been geeft en blijf zelf zo goed mogelijk ontspannen in balans zitten.
Bij een nog meer gevorderd paard kun je ook alle andere zijgangen gebruiken voor meer controle en lichaamsgebruik. Hoe meer afwisseling, hoe meer je paard zijn aandacht bij jou moet houden.
Tot slot, paarden zijn gewoontedieren. Heb je te weinig aandacht dan maak je gebruik van hun natuur door eens onvoorspelbaar te zijn. Doorbreek gewoontes. Galopeer eens aan in plaats van draven. Wijk eens in tegengestelde richting, maak schijnovergangen en wissel de hoofd- halshouding af. Misschien gaat dat nog niet zo vloeiend en is het even iets minder mooi maar dat wilt niet zeggen dat het niet functioneel is.
Misschien hebben jullie ook nog leuke aandachtspuntjes 😉 ? Ik ben benieuwd!
0 reacties