- Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Angst en onzekerheid. Angst om eraf te vallen, angst om te falen, angst voor fouten. Het is een vervelend dingetje die angst want juist dan gaat het meestal mis en wordt je onnodig bevestigd in je gevoel. Maar hoe zet je die knop om? In deze Fair Play blog een aantal tips tegen angst en onzekerheid.
Wat is angst?
Om beter met angst om te kunnen gaan is het eerst belangrijk te weten wat angst eigenlijk is. Angst is een emotie. Een emotie die je lichaam helpt om zich klaar te maken op een gevaarlijke situatie te reageren. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Eigenlijk is het dus een hele natuurlijke en nuttige reactie van je lichaam. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, lang duurt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent, is er sprake van angstklachten. Dan is angst alleen maar een vervelende emotie die je plezier en presteren behoorlijk in de weg kan zitten.
Tip 1: Adem in, adem uit..
Er zijn ruiters die heel bang zijn om eraf te vallen en daardoor verkrampen. Het paard houdt geen rekening met de emoties van de ruiter maar reageert op die knijpende billen en benen. Voor het paard is dat een heel onduidelijk signaal, vooral als je dan ook nog per ongeluk aan de teugels gaat trekken. Wij begrijpen dat, het is logisch dat je niet wilt vallen en je jezelf graag goed vasthoudt. Maar het paard raakt in de war van al die (tegenstrijdige) signalen en gaat dan juist dingen doen die jij niet wilt.
Op zo’n moment is het heel belangrijk te gaan ontspannen. Uiteindelijk is het onze taak om het paard zich op zijn gemak te laten voelen en niet andersom. Met deze ademhalingsoefening kun je je hartslag en bloeddruk laten zakken waardoor de angst ook afneemt. Daarna is het vanzelf makkelijker te ontspannen.
Adem in door je neus. Tijdens het inademen probeer je je voor te stellen dat je onderbuik een ballon is die je opblaast. Hou je adem niet in maar adem wel zo langzaam mogelijk weer uit, alsof je de ballon heel rustig en gecontroleerd leeg laat lopen via je navel. Tel hoeveel tellen je erover doet om uit te ademen. Probeer dat steeds iets langer vol te houden. (Let op; blijf wel doorademen, hou je adem niet in!) Oefen dit ook af en toe zonder dat je op het paard zit, als je deze oefening goed leert beheersen kun je heel makkelijk spanning af laten vloeien in elke situatie.
Tip 2: Wat wil je wél?
Veel ruiters weten me precies te vertellen wat ze niet willen. Misschien herken je het zelf ook wel “Maar ik wil niet dat hij …..”. Meestal antwoord ik dan dat ik ook van alles níet wil, maar daar schiet je niks mee op. Wat wil je wél? Zolang je blijft focussen op alle dingen waar je bang voor bent omdat ze misschien zouden kunnen gebeuren weet je paard niet wat je wél wilt en blijf je dus hangen in problemen.
Je ziet het al in kleine dingen, blijven drijven omdat je bang bent dat je paard langzamer gaat. Of vasthouden omdat je bang bent dat hij anders niet meer nageeft. Dan lijkt het voor het plaatje misschien nog best oké te gaan maar zodra je dan als ruiter ontspannen gaat zitten doet je paard ineens niks meer en daardoor ga je de volgende keer weer automatisch corrigeren in plaats van opleiden.
Let er eens heel bewust op dat je maar één signaal geeft en daar ook echt reactie op krijgt (zie ook: Het belang van voorwaartse drang), doe daarna weer helemaal niets. Ook al gaat je paard langzamer of geeft niet meer na, laat het maar eens fout gaat en los het dan op door te zeggen wat je wél wilt. Als hij dan reageert doe je weer helemaal niks. Na een tijdje merk je dat je paard jou steeds beter begrijpt en je zelf ook rustiger kunt gaan rijden zonder angst voor fouten.
Tip 3: Plezier!
Vergeet niet dat je ooit bent begonnen voor je plezier en de liefde voor paarden. Angst om te vallen of te falen kan het plezier behoorlijk in de weg staan en dat is vreselijk zonde. De meeste ruiters rijden voor hun plezier en hobbymatig, vaak nog na een lange school- of werkdag.
Het liefst willen we het zo goed mogelijk doen en fanatisme is goed maar wees niet bang als het een keer niet lukt zoals je vantevoren bedacht had, morgen is nog een dag en overmorgen ook.
En als je bang bent op je paard dan probeer dat te accepteren, iedereen heeft zich wel eens onzeker gevoeld, dat is geen emotie om je voor te schamen. Als je erover praat kom je erachter dat er meer mensen zijn die zich onzeker voelen over iets en wie weet heeft iemand nog een goede tip!
Ps. Zelfs Anky van Grunsven was vroeger bang voor haar pony en onbekende paarden 😉
Heb je zelf nog tips, ik zou het leuk vinden als je die zou willen delen. Wie weet wie ermee geholpen is!
0 reacties