Energie die er niet is kun je ook niet opvangen. Rijdt voorwaarts tot je paard zelf voorwaarts wilt, rijdt neerwaarts tot je paard zelf neerwaarts wilt en schakel tot je paard zelf opwaarts wilt! Maar ben vooral niet bang voor fouten want binnen je comfortzone wordt je niet beter. In de blog van deze week schrijf ik hoe je met bewust schakelen tot meer gedragenheid komt.
Heel zwart wit; als je het tegenovergestelde doet van wat je paard het liefste wilt dan doe je het meestal goed tijdens een training want een paard zoekt net als een mens de makkelijkste weg voor zichzelf. Dat dat in de praktijk toch niet altijd de makkelijkste of beste weg is dat moeten wij hem leren door bewust te trainen.
Voorwaartse drang
Een paard moet allereerst voorwaartse energie hebben, de achterbenen moeten meer richting neus dan richting staart bewegen om tot goed lichaamsgebruik te komen. Zolang je paard geen voorwaartse drang heeft krijg je de achterhand nooit in verbinding met de voorhand en dan houdt al het goede rijden eigenlijk al op.
Rij je paard voorwaarts tot hij zelf voorwaarts wilt en ga dan pas remmen. Rem tot je paard zelf wilt remmen en rij dan weer voorwaarts. In de praktijk merk ik dat ruiters daarin toch niet helemaal durven door te zetten uit angst voor fouten. In het remmen zijn ruiters vaak bang dat het paard stilvalt en blijven dan drijven om te voorkomen dat dat gebeurt. En tijdens het naar voor rijden houden veel ruiters de handrem aan of blijven ook hier drijven met hun zit en been uit angst voor te veel of juist te weinig reactie. Maar van angst voor fouten wordt je niet beter en zeg nou zelf, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je opnieuw moet aan galopperen?
Geef je paard het voordeel van de twijfel, misschien doet hij het wél goed. En als het mis gaat dan laat hem liever leren van een misverstand in plaats van het te verdoezelen. Als jij stopt met drijven en je paard valt stil dan grijp je in maar je probeert het niet te voorkomen door elke pas bij te drijven. Zoals ik ook wel eens tegen mijn leerlingen zeg, als je steeds de rommel van iemand anders opruimt dan kun je niet boos worden omdat hij het zelf niet doet.
Neerwaartse drang
Als je in die voorwaartse drang met een constante contact teugel kunt rijden en tempo-controle kunt houden zonder elke pas je hulpen te hoeven herhalen dan krijg je vanzelf neerwaartse drang. Je paard gaat zijn hele lijf beter gebruiken en wordt nageeflijk. Als je je hand toestaat dan zoekt je paard zelf het contact weer op, je teugels voelen aan als elastieken die makkelijk meeveren in het ritme van de passen zonder dat ze volledig op spanning staan of juist losknappen. Het lijkt net of je paard aan je hand blijft plakken.
Gelijke druk
In de voorwaarts neerwaartse drang wil je balans vinden tussen links en rechts, ik hou absoluut niet van trekken en ik denk dat als een paard geen verbinding wilt of juist veel wilt steunen in je hand dat daar een reden voor is. Want waarom wilt hij meer steun op die linkerteugel en waarom wilt hij op die rechterteugel juist geen contact? Waarschijnlijk omdat hij in die scheefheid het gemakkelijkste denkt te kunnen bewegen. Als je die scheefheid wilt verbeteren moet je er dus niet in meegaan maar juist contact zoeken op de te losse kant en los durven laten op de kant waar je paard graag jouw steun zoekt, zowel in je hand als je been. Blijft de voorwaarts neerwaartse drang nog even goed als je meer balans hebt? Of wordt hij zelfs beter?
Opwaarts schakelen
Blijf dan schakelen om de grenzen op te zoeken, rem eens vloeiend door tot je paard ontspant en zelf wilt gaan remmen en rij dan weer met gelijk contact op twee teugels naar voor tot je paard zijn grens bereikt en weer op de voorhand valt (en dus aan je teugels gaat trekken, jou voorover trekt of harder gaat dan je wilt). Ga daarin weer remmen tot je paard langzamer wilt dan jij gevraagd hebt. Let weer op dat je niet voorkomt dat hij stil valt maar het oplost op het moment dát het gebeurt en dan met maar één duidelijke hulp. Als je zo blijft schakelen en probeert te blijven voelen dat je links en rechts hetzelfde gevoel houdt dan train je je paard om meer op het achterbeen in balans te gaan bewegen en werk je spelenderwijs aan de verzameling en gedragenheid.
Extra tip: Ga in het lichtrijden om de 5 passen omzitten, dan merk je vanzelf of er nog veel verschil is tussen links en rechts (zowel bij jou als je paard) en help je jezelf en je paard vanzelf beter in balans te komen.
0 reacties