Cruise control! Zo voelt goed balans, je paard blijft in een constant ritme vanzelf doorgaan en het rijden wordt een kwestie van fijn zitten en sturen. Soms lukt dat 3 pasjes en soms zit je in een flow, dan zou je het liefst uren doorgaan. In de Fair Play blog van deze week leg ik uit hoe je steeds dichter bij het ideale balans kunt komen.
Je hebt verschillende soorten balans; horizontale en verticale balans. De horizontale balans zegt iets over de mate van verzameling en de verticale balans zegt iets over de rechtgerichtheid. Als deze twee hand in hand gaan, kom je bij dat gevoel waarop het lijkt alsof je over de dansvloer glijdt.
Een paard heeft van nature genoeg balans om van A naar B te komen. Met net als mensen een voorkeur voor links of rechts en het gewicht door de lange, zware hals vooral op de voorhand. Tel daar het gewicht en de scheefheid van de ruiter bij op en een paard zal van nature graag voorover en scheef lopen. Ook kan het zijn dat een paard ergens een blokkade of (verborgen) blessure heeft waardoor hij de ene kant meer belast dan de ander.
Zolang jij en je paard niet in balans zijn zul je altijd dingetjes tegen blijven komen die niet vloeiend gaan. En aangezien de balans constant verandert in beweging, houdt het dus nooit op; of je nu B of Grand Prix rijdt, je blijft altijd werken en zoeken naar de ideale balans.
Waaraan herken je een goed balans?
- Je hebt het gevoel links en rechts precies dezelfde lichte en verende verbinding te hebben aan je handen, je billen en je benen.
- Je paard ontspant de juiste spieren waardoor je makkelijk kunt zitten.
- Je paard draagt zichzelf en heeft daarbij zijn onderhals en kaak ontspannen waardoor het lijkt alsof je teugels van elastiek zijn.
- Als je je paard weg zou kunnen toveren dan zou je recht met beide voeten in evenwicht op de grond landen.
- Het maakt niet uit of je een overgang, een wending of een oefening rijdt, het ritme en je gevoel blijft gelijk en elastisch.
- Je zit ontspannen en kunt dit fijne gevoel ‘uren’ volhouden!
Dat fijne rijden wens je elk paard en elke ruiter. Maar hoe bereik je dat? Er zijn natuurlijk vele wegen naar Rome en ik denk dat je je leven lang blijft leren als het gaat om balans. De volgende tips vind ik zelf erg handig!
Het hoofd tussen de schouders!
Probeer het hoofd van je paard tussen zijn schouders te houden en rij dan voor je gevoel de voorknieën van je paard richting zijn neusgaten. Vaak leunt een paard meer op de linker- of op de rechterkant. Door de hoofd- halshouding rechter te houden en actief voorwaarts te rijden krijg je meer balans en ruggebruik.
Op de wip!
Bij paarden die erg voorover hangen helpt het vaak om jezelf op een wip voor te stellen. Je zit op de grond en je paard wilt je omhoog en naar voren duwen of trekken. Probeer nu goed te blijven zitten, je laat je niet van je plekje nemen. Let daarbij op dat je steeds controleert of je kunt ontspannen in je schouders, rug en bovenbenen. Pas als dat lukt en je makkelijk kunt blijven zitten ben je tevreden.
Hou ritme!
Probeer in hetzelfde ritme te blijven rijden door elke wending of oefening die je rijdt. Wanneer je daar op let ben je vanzelf bezig om je paard met zijn energie tussen je been en hand in te krijgen. Voorwaarts rijden met tempocontrole is voor veel dingen nuttig, waaronder dus ook de balans. Hoe beter de impuls, hoe makkelijker de balans. Ook hierin wil je uiteindelijk weer heel makkelijk kunnen zitten, blijf uittesten of je kunt ontspannen.
Lijnen rijden!
Heel belangrijk is om te weten wáár je heen wilt rijden. Als jij het niet weet dan weet je paard het al zeker niet. En als jullie het allebei niet weten voel je dus ook niet wat er gebeurt. Als je weet naar welk punt je wilt rijden dan hou je dat tussen de oren van je paard. Denk maar weer aan de eerste tip waarbij je het hoofd tussen de schouders houdt en de knieën naar de neusgaten in, recht op je lijn af! Vergeet niet om de druk weg te halen van elke hulp waar je paard goed op reageert. Zo weet niet alleen jij wat je wilt maar begrijpt je paard het ook.
Er zijn natuurlijk nog duizenden manieren om balans te verbeteren, ik ben dus ook heel benieuwd naar de tips & tricks die jullie gebruiken!
2 reacties
Miranda · 7 februari 2018 op 11:38
Beste Solvej
Door je moeilijke aparte naam …. viel je me in eerste instantie op ! Maar nu vooral , omdat ik vind , dat je hartstikke leuk schrijft ! Je schrijft boeiend , duidelijk met gevoel voor humor en voor mij met vaak een duidelijk visueel beeld ! ( de wip) bv ! Zelf hou ik ook van , taal … op de een of andere manier , werkt dat goed voor mij om te dingen op een rijtje de krijgen ! Doordat ik zelf schrijf …. maar ook door lezen van wat andere schrijven ! Natuurlijk … rij ik ook paard … niet zo goed als jij 🙂 …. maar 1 van mijn paarden is een echte duikboot ! Daarbij een een merrie en stronteigewijs ! Het lange verhaal zal ik je besparen … maar ze is als project bij mij gekomen ! Wat bij haar ook goed werkt zijn zeker de dingen die op noemt …. maar voor ons werkt het rijden van zij gangen , wijken bv ook heel goed ! Ik laat ze afwenden bv bij A en dan eigenlijk langzaam zijwaarts gaan , gaat dat goed , dan ga ik vervolgens weer rechtuit en rij voorwaarts ! Dan vang ik haar weer op en ga weer langzaam zijwaarts . Hier speel ik dan een mee . Ook door het rijden van bepaalde lijntjes bv gebroken lijn en dan op x een volte 10 meter rijden , vervolgens schakel ik op in het eerste gedeelte van de volte en daarna ophouding terug in tempo . Ook het schouder buitenwaarts tijden of ramver in stap of draf …. werkt vaak goed ! In dit maak ik een afwisseling , om het boeiend en leuk te houden ! Maar deze dingen weet jij vast allemaal al 🙂 ….. Ik ben benieuwd naar je volgende blog …. ik kijk er naar uit !
Groetjes Miranda Doolhof
solvej · 9 februari 2018 op 08:00
Oh wauw Miranda wat een leuke reactie! En wat leuk dat je je tips wilt delen, zijgangen, overgangen en de voltes zijn inderdaad ook super fijne manieren om meer in balans te komen. De schouderbuitenwaarts vind ik ook erg fijn als een paard wat heet is, zo kun je er toch aan blijven rijden met meer tempocontrole. Top! Liefs Solvej