Dat een paard een hoofd, vier benen en een staart heeft dat weten we allemaal. De meeste ruiters weten ook wel waar het spronggewricht en de lendenen zitten. Maar van de 10 fysieke feitjes in deze Fair Play blog sta je echt te kijken!

Wist je dat?

  • Een paard in rust maar 10 tot 18 keer per minuut in- en uitademt? Oké niet super spannend, maar wist je ook dat dat tijdens maximale inspanning zelfs op kan lopen tot 240 keer per minuut!!! Dat is dus 4x per seconde!
  • Een paard 750.000.000 longblaasjes heeft die samen de oppervlakte van een heel voetbalveld hebben! Waar laten ze het zou je denken…
  • Ongeveer 70% van het paardenlichaam uit water bestaat! Op zo’n 500 kilo is dat nogal wat..
  • Een paard 20 tot 30 liter water per dag drinkt bij rust en tot wel 90 liter per dag bij zware inspanning! Dat zijn 360 glaasjes water…
  • Een hoef ongeveer 1cm per maand groeit.. Regelmatig naar de smid dus!
  • Het hart van een paard 4,5 kilo weegt, de omvang en het gewicht kunnen toenemen door training. In rust stuwt het hart van een fit paard 1 liter bloed per hartslag door de aorta. Tijdens inspanning kan dit zelfs oplopen tot 1,7 liter!

Stap/draf is 60 tot 150 bpm (beats per minute), galop 100 tot 170, rengalop 180 en hoger. Als je dan bedenkt dat de maximale hartslag wel 240 slagen per minuut is dan is dat dus maximaal 408 liter bloed per minuut! Dat zijn ruim 2 badkuipen vol bloed…

  • Het skelet van een paard uit ongeveer 205 botten bestaat! Sommige daarvan groeien aan elkaar als het paard volwassen wordt.
  • Een volwassen merrie 40 tanden heeft en een ruin of hengst wel 42. Maar dat is nog niet alles, de tanden van een paard blijven doorgroeien tot hij een jaar of 25 tot 30 is.
  • De maag van een paard relatief klein is; leeg is hij zo groot als een rugbybal. Als hij vol is, dan bevat hij 8 tot 15 liter. Een paardenmaag mag nooit voor meer dan tweederde gevuld zijn maar zeker ook niet leeg blijven omdat een paard constant maagzuur aanmaakt, tot wel 72 liter per etmaal!
  • Naar schatting dan ook 90% van de paarden die (vooral) op stal worden gehouden tekenen van maagzweren hebben!

Zo blijkt maar weer hoe bijzonder paarden zijn en waarom het zo belangrijk is om goed voor ze zorgen!

Hebben jullie nog leuke feitjes over paarden? Welke had zeker nog ertussen gehoord? Ik ben ontzettend benieuwd!

Liefs Solvej

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.