Rondjes, duizenden rondjes liep mijn paard door zijn stal ondanks dat hij het hele jaar door elke dag op de wei kwam. Hij at slecht en vaak helemaal niet, had maagpijn door de stress en het niet eten hield dat in stand. In de Fair Play blog van deze week lees je wat weidegang voor effect op je paard heeft!

Alles binnen ons bereik hebben we geprobeerd! Hij had constant goede kwaliteit ruwvoer ter beschikking maar door al die rondjes in zijn stal werd dat natuurlijk gemengd met de mest en at hij het niet meer. Een hooizak leek een goede oplossing maar die gebruikte hij als boksbal. Ondertussen kreeg hij last van maagpijn en at hij helemaal niks meer. Daardoor viel hij niet alleen heel erg af maar kreeg hij ook nóg meer maagpijn en dus nog meer stress. Met hulp van dierenarts, voedingsdeskundigen en verschillende voermerken hebben we tig soorten voer, medicatie en supplementen geprobeerd maar niks werkte langer dan 2 dagen. Ondertussen spoot ik elke dag tot wel 20 spuiten supplementen en medicatie in zijn mond tegen de maagpijn en om hem fit en gezond te krijgen. Daar knapte hij dan weer even van op maar na een stressmoment begon alles opnieuw…

Ondanks dat hij al het hele jaar door volle dagen op de wei stond, kwamen we niet uit dat cirkeltje. Hij leek op adrenaline te leven. Tot we op een dag met de handen in ons haar besloten hem ook de nachten op de wei te laten. Hij knapte enorm op! Hij kwam aan, werd kalmer en tegenwoordig zeurt hij zelfs om zijn eten. Maagpijn heeft hij sindsdien niet meer gehad. De meeste mensen kijken me aan alsof ik niet goed snik ben als ik zeg dat mijn Subtop paard dag en nacht op de wei loopt. Maar wat een verschil!!!

De paarden bij ons op stal komen sowieso het hele jaar door op de wei omdat wij geloven dat dat misschien wel de belangrijkste schakel is in het gezond en gelukkig houden van je paard. Gelukkig hebben de meeste paarden genoeg aan weidegang overdag maar er zijn paarden die daar niet genoeg aan hebben en ik vind dat we daar naar moeten luisteren.

Natuurlijk was het even spannend in het begin en vooral als het onweert of heel slecht weer is moeten we echt even durven loslaten. Afgelopen winter was het bijvoorbeeld een keer zo’n vies weer dat ik hem ’s nachts toch maar binnen heb gezet. De ochtend erna had ik daar direct spijt van. Een zenuwachtig paard met een smerige stal van het rondjes lopen. Daar bedoel ik maar mee te zeggen dat vies weer vaak meer ons gevoel is dan van ons paard.

Wat betreft zijn vacht.. helemaal “teddy” in de ring is niet handig dus hij wordt gewoon geschoren in de winter en ingepakt in goede dekens met een schuilstal houdt hij zich prima! En ja, onze weides zijn minder groen maar we hebben ze tenslotte voor de paarden en niet om naar te kijken 😉 Gewoon zorgen voor aanvullend hooi!

Natuurlijk snap ik heel goed dat niet iedereen die luxe heeft en helaas zijn er meer paarden dan grond in Nederland maar we zien alle paarden op stal opknappen van hun dagelijkse weidegang dus ik kan er alleen maar voor pleiten om ze in ieder geval zoveel mogelijk de wei op te zetten!

Kimberly Duchateau Puotography

Wat voordelen op een rijtje:

• Wat is er nou mooier dan je paard lekker te zien spelen in het land?

• De spieren en pezen blijven gezonder, minder kans op blessures dus!

• Koliek komt zelden voor bij paarden met dagelijks weidegang.

• Vrije tijd is voor iedereen belangrijk. Je paard wordt braver en werkwilliger als hij zich goed voelt!

• Een paard maakt alleen speeksel aan bij kauwen. Door te blijven bewegen en kauwen voorkom je maagpijn! (Wist je dat ruim 70% van de paarden -ook recreatiepaarden- maagzweren hebben?)

Hup! Die wei op dus! En als je er nerveus van wordt, gewoon de andere kant op kijken 😉

Liefs Solvej


3 reacties

Marij Riteerbex · 27 juni 2018 op 17:27

Jaaa👍
Misschien nog kruidenmix zaaien speciaal voor paardenwei 😀

Kristy · 25 augustus 2018 op 00:54

Mijn Prix St Georges paard staat ook sinds kort, 3 maanden nu in de weide… een duidelijk blijer, happy paard!
Hij blijft ook in zijn weide en ja, ook ik moet loslaten!
Komt helemaal goed!

    solvej · 28 augustus 2018 op 20:55

    Wat fijn om te horen! Het doet ze inderdaad zó goed!!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.