Waar ik tot nu toe het meeste van geleerd heb is door heel veel verschillende paarden te rijden. Klein, groot, dik, dun, heet, traag.. Iedereen heeft een voorkeurstype, maar met alle type paarden om kunnen gaan maken je een goede ruiter én een beter mens!

Mijn voorkeurstype is heet en gevoelig, daar heb ik veel meer geduld mee dan een paard met een “komt morgen wel” mentaliteit. Maar juist die type paarden houden me wel scherp. Onze eigen twee paarden bijvoorbeeld konden wat dat betreft niet meer van elkaar verschillen dan ze doen. Een vreselijk heet en snel gespannen paard en een heel dominant zelfverzekerd type. Op het hete type paard moet ik heel goed opletten niet té geduldig en dus passief te worden terwijl ik op de ander juist m’n rust moet zien te bewaren ook als ik hem scherper bij de les wil hebben.

Verschillende mensen, verschillende paarden

Er zijn natuurlijk ook ruiters die juist ongeduldig worden van een heethoofd en veel te passief zijn op een trager paard. Ruiters die het wel prettig vinden als een paard heel kalm, zelfs een beetje lui is. Of ruiters die er een uitdaging in zien als een paard een sterke eigen mening heeft. Ik vind het daarom heel mooi om te zien hoe verschillende type ruiters met verschillende type paarden omgaan.

Het rijdt natuurlijk het fijnste als je een match vind die echt bij je past maar eerlijk gezegd heb ik juist het meeste geleerd van de paarden die het minst bij me passen. Die paarden dagen je op persoonlijk vlak heel erg uit om je minst sterke eigenschappen te ontwikkelen.

Prettig mens, prettige ruiter

Net zoals je een prettiger mens in de omgang bent als je met veel verschillende type mensen om kunt gaan, ben je een prettigere ruiter wanneer je met veel verschillende paarden om kunt gaan. Een goede verstandhouding met je collega’s, klasgenoten of mensen in je omgeving komt van twee kanten. De kunst is om die ander niet te veranderen in jouw voorkeurstype maar de verschillen te accepteren en een weg te zoeken hoe je het beste met elkaar door één deur kunt om goed samen te werken.

Kortom, wil je groeien als ruiter én mens, probeer dan zoveel mogelijk verschillende paarden te rijden! Ieder paard heeft zijn eigen karakter en manier van leren en reageren, heb daar begrip en respect voor en ontdek wat een paard nodig heeft van jou!

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.