Veel ruiters staren tijdens het rijden naar de hals van hun paard maar eigenlijk focus je zo op de problemen in plaats van de richting waar je wel heen wilt en dat heeft best serieuze gevolgen voor je nek, rug en rijden! In de Fair Play blog van deze week hoe vooruit en omhoog kijken je helpt te bereiken wat je wél wilt!

Zelfverzekerd zitten!

Wat mij tijdens het lesgeven opvalt is dat vooral ruiters die meer introvert van nature zijn liever in hun paard kruipen dan trots rechtop te zitten en om zich heen te kijken. Ruiters die extravert zijn doen dat veel gemakkelijker maar missen soms weer wat connectie met hun paard.

Het zelfvertrouwen dat je uitstraalt heeft direct effect op je houding en dus ook op je manier van rijden en je paard. Op het moment dat je voorover hangende schouders hebt zakt je hoofd ook naar voor en dat heeft best vergaande gevolgen voor jouw lijf maar ook voor dat van je paard.

“In zijn studie heeft Hansraj berekend hoe zwaar bepaalde houdingen wegen op iemands rug. Bij een kanteling van nul graden is de druk gelijk aan het gewicht van het hoofd, ongeveer 5 tot 10 kilo. Zodra het hoofd 15 graden naar beneden is gekanteld, neemt het gewicht en de druk al toe. Het gewicht van het hoofd is dan ongeveer 12 kilo. Bij een kanteling van 30 graden weegt het hoofd al bijna 20 kilo. Als het hoofd zo’n 60 graden is gekanteld, neemt de druk op de rug toe tot zo’n 30 kilo.”

Tel daar nog het gewicht van je cap bij op en een klein beetje voorover hangen zorgt er dus al voor dat je met behoorlijk wat extra kilo’s naar de voorhand van je paard gaat zitten. Het balans is weg en dat moet jouw paard ergens gaan compenseren.

Kijk naar waar je wél heen wilt!

Wat ik daarbij ook zie gebeuren is dat ruiters door naar de hals te staren vooral blijven focussen op wat er aan de voorkant mis gaat en dat op gaan lossen met hun handen want die zijn nou eenmaal gemaakt om dingen op te lossen die je ziet. Door tussen de oren door op een ver en hoog punt te focussen ga je niet alleen beter in balans zitten maar ook kijken waar je wél heen wilt. Je gaat veel beter voelen wat er in het lijf van je paard gebeurt en wat er dus met je kuiten opgelost moet worden.

In de binnenbak kun je natuurlijk naar het plafond kijken. Zelf rijd ik vrijwel altijd buiten dus ik kijk naar het topje van de bomen, de kerk of zelfs naar een wolk hoog in de lucht en met alle gevoel rijd ik daar vanuit mijn been naar toe, “the sky is the limit!”

Niet verdoezelen, oplossen!

Op het moment dat ruiters rechter gaan zitten wordt het gewicht weer beter naar het midden verplaatst, sommige paarden zijn zo gewend aan het gewicht op de voorhand dragen dat ze stil vallen op dat moment, net als wanneer je recht zit en je gaat dieper zitten om te remmen. Ruiters vinden dat niet fijn en gaan weer in hun oude houding zitten maar dat is het probleem niet oplossen, dat is het probleem verdoezelen. Rechtop in balans gaan zitten en je paard van achter naar voor rijden met je kuiten zodat hij jou met zijn romp gaat dragen en uiteindelijk sterk genoeg wordt om jullie beide op zijn achterbenen te dragen.

Liefs Solvej

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.