Foto: Kimberly Duchateau Photography

Afgelopen week is Angelique Nauts, een van mijn dierbaarste vriendinnen, onverwacht overleden. Angelique was met haar bedrijf Equivitaal een succesvolle Sportmasseur voor Paarden en volgde met goed gevolg de opleiding voor Osteopate. We hadden samen een soort missie om het paardenwelzijn in onze sport te vergroten. Er zat dan ook een Fair Play blog aan te komen over het thema Sportmassage voor paarden. Die blog zouden we samen schrijven maar omdat dat nu niet meer kan wil ik op deze manier als eerbetoon onze afspraak nakomen en jullie vertellen over het belang van Sportmassage!

Toen ik jaren geleden voor het eerst contact opnam met Angelique was ik nog erg sceptisch over therapeuten en sportmassage in het bijzonder. Destijds was daar nog niet veel over bekend in de paardensport. Maar we hadden een jonge merrie die uit de opfok kwam en die ondanks goede röntgenfoto’s niet in de linkergalop kon. Angelique heeft die merrie 3x gemasseerd die week en het probleem was opgelost! Ik was overtuigd en sindsdien was Angelique een belangrijk onderdeel van ons team.

In andere sporten is Sportmassage een heel normaal begrip. Iedereen kent de beelden wel van voetballers of wielrenners die op een bankje liggen en soms nog tijdens een interview gemasseerd worden. Wij voelen echter niet hetzelfde als ons paard en vergeten soms onbewust hoe belangrijk het is om de spieren van het paard gezond te houden.

Wat is Sportmassage?

Sportmassage is een manuele therapie, door verschillende handgrepen en technieken te gebruiken worden de spieren los gemaakt, blokkades worden opgeheven en de doorbloedig wordt gestimuleerd. Daardoor voelt het paard zich losser, fitter en herstelt sneller.

Wanneer Sportmassage?

Zowel een paar dagen vóór als na een zware inspanning zoals een intensieve training of wedstrijd is een Sportmassage erg nuttig. Door een paar dagen voor de prestatie-piek de spieren los te masseren is het paard in staat beter te presteren en na de piek zijn er veel stoffen vrijgekomen die de spierpijn veroorzaken. Door te masseren verbeterd de doorbloeding en kan het paard de afvalstoffen beter kwijt en herstelt sneller.

Maar ook bij blessures óf juist om blessures te voorkomen is Sportmassage een goede manier om je paard te helpen. Bij blessures zie je vaak dat het paard gaat compenseren. Pijn in de benen veroorzaakt ook vaak pijn in de rug maar andersom ook waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt. Door de spieren los te houden bij een blessure voorkom je dat.

Maar preventief ook. Wij vinden het heel belangrijk altijd goed naar je paard te kijken en luisteren. Het is niet logisch dat je paard een oefening linksom wel begrijpt en rechtsom niet, dus dan is er meer aan de hand. In zo’n gevallen is het handig om met behulp van een masseur te kijken of de blokkades komen uit de spieren of een (verborgen) blessure. Een goede Sportmasseur zal altijd aanraden een dierenarts mee te laten kijken in zo’n gevallen.

En natuurlijk is een massage op z’n tijd ook gewoon fijn, toch!

“Oh, maar dat doet hij altijd al!” 

Soms staan we als eigenaar of ruiter ook gewoon te dicht op ons paard om helemaal objectief te zijn. We wennen aan de beweging, de maniertjes en merken niks geks op.

Veel gewoontes van een paard blijken toch een achterliggend probleem te hebben. Niet alles is karakter of komt door verkeerd rijden, daarom is het goed om regelmatig door een goede Sportmasseur (en dierenarts) een APK bij je paard te laten doen.

Checklist! 

Herken jij de volgende punten, dan kan Sportmassage voor jouw paard zeker nuttig zijn!

 • Hoofdschudden of humeurig zijn.
 • Niet gepoetst willen worden.
 • Niet graag opgetuigd of opgezadeld willen worden.
 • Geen plezier in het werk.
 • Niet fit zijn.
 • Moeite met stelling en buiging.
 • Moeite met balans.
 • Onregelmatige gangen.
 • Moeite met verruimen.
 • Moeite met verzamelen, ondertreden.
 • Moeite met de stap en (het aanspringen in) galop.
 • Tonen van verzet.
 • Lange tijd nodig hebben om te ontspannen.

Zoals ik al aangaf kan het zijn dat problemen in de spieren ook nog een achterliggend probleem hebben. Schakel bij twijfel dus ook altijd de hulp van een dierenarts in die veel ervaring met sportblessures heeft.

Heb jij al ervaring met een sportmasseur? Hoe heb jij dat ervaren? Ik hoor het graag! 

Liefs Solvej


6 reacties

Jacquelina leijten · 25 oktober 2017 op 11:35

Ben het helmaal met je eens ik ben nu 15 jaar sportmasseuse en onspanningenmasseuse en id zo wel sportmensen voelen zich daar na fijn maar ook mensen met een beperking die onspannen zich helemaal en toen mijn paard door deze mooi vriendelijk vrouw gedaan werd zag je hem heel onspannen en genieten van haar werk

  solvej · 25 oktober 2017 op 11:59

  Bedankt voor je reactie! Mooi om te lezen!

Ingrid · 25 oktober 2017 op 19:08

hoi
Ik ben Ingrid Szlachta, ik beheer de website van Angelique. Is dit iets voor ook op de website te plaatsen van Angelique als eerbetoon. Na verloop van tijd zal de website verdwijnen maar ik zou graag deze blog nog plaatsen. Angelique was trots op haar site. Ook deed Angelique onze paarden, zowel die van mij als die van mijn dochter. Onze paarden genoten ervan en na de massage wist Angelique altijd te vertellen of ze lekker in hun vel zaten, wat voor ons heel belangrijk is. Onze Dutch heeft Angelique van het begin van haar carrière al in behandeling. Als Dutch wat had, kon Rachel ten alle tijden Angelique bellen, stond altijd klaar met raad en daad.

  solvej · 26 oktober 2017 op 08:33

  Hoi Ingrid! Dat zou absoluut heel mooi zijn! Dankjewel!!

Clara · 26 oktober 2017 op 00:50

Mooi Eerbetoon! En ook ik ben het (als Sportmasseur) helemaal met je eens en hoop zelf ook steeds meer mensen te kunnen overtuigen van de waarde die het masseren van je (sport)paard heeft. Het is een waardevolle aanvulling op de training en ontwikkeling van de paarden.

  solvej · 26 oktober 2017 op 08:34

  Fijn om te lezen! Hopelijk wordt sportmassage steeds meer een vast onderdeel van de training. Succes!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.