Wat als je paard ontspoort is? Van het padje af? Compleet uit balans? In de Fair Play blog van deze week geef ik jullie tips om je paard weer op het rechte pad te krijgen. En dan heb ik het natuurlijk over zijn benen en lijf, niet zijn mentale toestand 😉

Het leuke aan Dressuur vind ik dat je nooit uitgeleerd raakt, overal kun je wel iets van leren en inspiratie uit op doen. Mijn trainster Mischa Koot wijst er altijd op om het lijntje dat je rijdt tussen de oren, voor- en achterbenen te houden. Dat vind ik persoonlijk een geweldige tip! Je kunt je er direct iets bij voorstellen en het zorgt ervoor dat je gevoel over balans en rechtgerichtheid vergroot.

Om dat nog preciezer te kunnen doen en er nog meer uit te halen is het belangrijk om wel écht te weten waar je lijn dan is. Heel veel ruiters slingeren onbewust door de bak. Vooral in de hoeken zie je dat terug. Je ziet dan vaak twee type ruiters, de ruiters die hun hoeken afsnijden of de ruiters die zo graag de hoek in rijden dat ze verdrinken in die hoek. Maar ook in andere figuren zie je het gebeuren. Een volte die meer op een ei lijkt of een diagonaal die niet begint en eindigt bij de letter maar halverwege de hoek.

Of je nu recreatief rijdt of op wedstrijd gaat, precies op je lijnen rijden is erg belangrijk voor de balans. Denk maar aan koorddansen, als je van je koord afwijkt lig je op je snuit. Als je van je lijn afwijkt lig je gelukkig niet direct op je snuit maar ben je wel uit balans.

Hoe dan?

Mijn mantra is, kijk – wijs – rij! Kijk waar je heen wilt rijden, wijs je paard met een voorwaarts sturende contactteugel waar je heen wilt en rij er met je been achteraan. Als je dat op de goede manier toepast vertel je je paard steeds welke kant je op wilt en ga je er actief op af. Want als jij niet weet waar je heen wilt, hoe moet je paard het dan weten? En als jullie het niet weten, hoe voel je dan of je in balans bent?

Kies dus een punt waar je naar toe wilt rijden en doe je best doet om op die lijn te blijven. Stel jezelf dan de vraag of het lukt omdat je met je teugel of been er strak aanblijft en je paard dus ondersteunt? Of lukt dat omdat je paard weet welke kant je op wilt en op eigen benen in balans daarheen loopt? Test het gewoon uit door steeds zo gemakkelijk mogelijk te gaan zitten en te kijken of je op je lijn kunt blijven zonder druk van teugels of benen. Lukt het wel dan is het goed en kun je de lijntjes moeilijker maken door er wat schouderbinnenwaarts, travers of overgangen op te rijden. Lukt het niet dan los je dat op door rustig achter je handen te blijven zitten en vanuit je onderbeen je paard terug op de lijn te drukken.

Ben je eenmaal in balans dan loopt je paard weer in het spoor. De lijn loopt dan precies tussen zijn oren, voor- en achterbenen net als een trein in de rails blijft, ook als hij een bocht maakt. Is je paard goed in balans en actief genoeg vanuit de achterhand dan voel je dat direct; je paard ontspant zijn onderhals, neemt aan twee teugels en benen hetzelfde zachte contact en het wordt makkelijker om het tempocontrole te regelen. Succes met oefenen!

Liefs Solvej

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.