Ken je dat? Je bent van plan om even kort ontspannen te rijden. Dat moet je dus nooit denken is mijn ervaring, juist die dag kom je van alles tegen met rijden waardoor je je plan helemaal om moet gooien. In de Fair Play blog van deze week lees je over je wensen aanpassen aan wat het paard nodig heeft.

Controlfreak als ik ben hou ik van plannen en lijstjes. Met een volle agenda is strak tijd management vaak geen overbodige luxe en ik vind het fijn om goed voorbereid te zijn dus hou ik voor van alles een schema of lijstje bij. Maar vooral door mijn werk met paarden heb ik geleerd dat niet alles te plannen valt..

Een heel seizoen bijna alles winnen en dan vlak voor de kampioenschappen heeft je paard een dik been, raakt een ijzer kwijt op de wedstrijddag of je hebt een lekke band. Heb je een buitenrit met je stalgenoten gepland, regent het dat het giet. Of je voelde je niet lekker, had ook al niet zoveel tijd en wilde toch even snel wat loswerken. Blijkt je paard juist die dag te bruisen van de energie en een uur later stap je met een rood hoofd af. Was je net van plan de proef te gaan oefenen, ben je blij als je drie goede overgangen gereden krijgt.

Het is soms lastig als je zelf een bepaalde verwachting hebt en je paard op dat moment iets heel anders nodig heeft. Want dat is het, hij is niet dwars en saboteert de boel heus niet om onder het werk uit te komen. Op dat moment hebben jij en je paard gewoon andere behoeftes en de kunst is om daar goed mee om te leren gaan.

Het is soms frustrerend als het niet gaat zoals je bedacht had maar blijven vasthouden aan iets wat (op dat moment) niet werkt heeft geen zin. Om die reden probeer ik mezelf altijd af te vragen; Wat heeft mijn paard nodig? Daar vind ik altijd de oplossing in.

Elke dag en bij elk paard waar ik mee werk pas ik de training aan, aan wat ik denk dat het paard op dat moment nodig heeft. Dat kan zijn een paar dagen alleen ontspannen stappen of juist wat scherper en duidelijker doorwerken. Misschien wel even helemaal niet rijden, of om de dag. Een keertje aan de longe of lekker in verlichte zit goed gas geven in de galop. Het is soms lastig te ontdekken wat op dat moment de goede oplossing is en dat is vaak ook een kwestie van ervaring. Hoe meer verschillende paarden je rijdt en hoe meer ervaring je dus opdoet, hoe meer puzzelstukjes je krijgt. Als je genoeg puzzelstukjes hebt en je steeds beter weet hoe het resultaat moet zijn, dan kun je de puzzel steeds sneller en makkelijker oplossen.

Denk in ieder geval altijd op de lange termijn, je kunt wel veel plannen maken voor nu maar als dat ten koste gaat van je paard op de lange termijn dan moet je je afvragen hoe zinvol je plan is. Zorg dat je paard fit, gezond en blij is.. Ook als je daar je eigen wensen (tijdelijk) voor opzij moet zetten.

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.