Kimberly Duchateau Photography
Om van de paarden je beroep te maken moet je eigenlijk een klein beetje gek zijn. Je moet geen waarde hechten aan een druk sociaal leven, vrije tijd, vakanties en veel geld. Ook uitslapen of een aangename temperatuur om in te werken, tijd voor jezelf of een goed boek moet je niet interesseren. Werken in de paarden is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, het is doorbikkelen door weer en wind, lange dagen, vallen en weer opstaan. En toch, toch is het het waard!

Er wordt door onze provincie geïnvesteerd in de opleiding Paardensport- en Houderij zodat er meer en beter personeel beschikbaar komt in de Hippische sector. Het is moeilijk voor Hippische bedrijven om goed personeel te vinden en één van de tegenreacties is dat bedrijven dat zelf schuld zijn omdat ze niet genoeg willen betalen. Maar is dat niet wat kort door de bocht?

Er zijn absoluut genoeg bedrijven waar stagiaires en medewerkers compleet uitgeknepen en leeggezogen worden en waar de omstandigheden echt niet om over naar huis te schrijven zijn maar het is als Hippisch bedrijf ook niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je de inkomsten van bijvoorbeeld een pensionpaard per dag gaat berekenen dan vraag je je af waarom er überhaubt mensen zijn die daar zoveel energie in willen steken. Als je hooi, stro, voer, gas, water, licht, verzekering, diesel voor in de tractor, onderhoud van de rijbak, weien en stallen, de belasting etc. er allemaal van af trekt dan blijft er zo’n 4 à 5 euro per dag per volpensionpaard over. Voor die paar euro moet je mesten, voeren, opstrooien, op de wei zetten, het terrein schoon houden, een kapotte draad repareren en misschien ook nog erbij zijn op het moment dat de hoefsmid komt of een paard ziek is. Dan heb ik met een hypotheek nog geen rekening gehouden en is er nog geen euro naar personeel gegaan.

Als we dus willen dat de paardensport meer gaat opleveren voor stagiaires of stalmedewerkers dan zullen we die prijzen flink moeten gaan opschroeven of alleen nog maar op grote schaal gaan werken. Of je moet accepteren dat de eerste jaren bestaan uit doorbikkelen, ploeteren voor een habbekrats en blij zijn als je een plek vind waar je vooral veel kunt leren. Waar je ervaring op kunt doen om daarna zelf iets op te bouwen, een formule te vinden die rendabel genoeg is om voor je levensonderhoud te voorzien en dat er dan ook nog wat overblijft om te investeren en door te groeien. Wil je snel geld verdienen? Ga dan niet in de Paardensport werken maar ga studeren, zoek een goede baan waarbij je een paard kunt onderhouden voor de hobby.

Is de Paardensport écht jouw passie en heb je van huis uit geen zak met geld dan maakt het je niet uit om zo’n 60uur per week te werken zodat het rendabel is, om alle dagen dus óók op zondag vroeg op te staan. Dat afspreken met vrienden niet zo maar kan omdat je op tijd thuis moet zijn om te voeren en paarden van de wei te halen. Dat een mani- en pedicure geen zin heeft omdat die het eelt op je handen en voeten van het vele lopen, vegen en mesten niet bij krijgt gehouden. En misschien heb je dan wel het geluk om over genoeg doorzettingsvermogen, inzet of talent te beschikken dat je leuk genoeg kunt rijden om daar je boterham mee te verdienen en uiteindelijk ook personeel kunt betalen die jij dan weer wat kunt leren.

Liefs Solvej

(die gemiddeld 25000 stappen per dag op haar stappenteller heeft, maar er nog steeds heel blij van wordt als de paarden ’s avonds allemaal tevreden op hun hooi staan te knabbelen 😉 )

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.