Ondanks dat het hier in ieder geval ongenadig veel regent wordt er voor het eind van de week lekker zomers weer voorspeld. Het ideale moment om lekker met je paard erop uit te trekken. Of je nu recreatief rijdt of op wedstrijd gaat, een buitenrit is een fijne afwisseling en zeg nou zelf vanaf de rug van een paard is de natuur dubbel zo mooi. Maar… Als ik zelf alleen maar ontspannen in het bos zou rijden zou ik na een tijdje misschien toch iets minder gemotiveerd zijn om zo fanatiek op die onafhankelijke houding te letten of aan dat ruggebruik en de balans te blijven werken. Terwijl er in het bos eigenlijk heel veel natuurlijke manieren zijn om je paard te gymnastiseren en daar wil ik deze blog op in gaan.


TIP 1: bergop, bergaf!


Wij wonen in het zuiden van Limburg en zijn verwend met ons afwisselende landschap maar ik begrijp ook dat niet iedereen gezegend is met glooiende heuvels in zijn omgeving. Mocht je toch wat heuveltjes vinden dan heb je de basis voor een super krachttraining binnen handbereik!

Begin in stap bergop/bergaf te stappen en wissel daarin al eens van hoofd- halshouding. Zo kom je al direct veel te weten over het balans en de losgelatenheid van je paard. Als dat makkelijk gaat dan maak je bergop een aantal (schijn)overgangen in stap, draf en als de bodem het toelaat in galop. Bergaf geef je je paard de ruimte om op een ontspannen manier tot rust te komen en toch aan zijn balans te werken.

Rij op gevoel, wordt je paard moe en gaat zijn ademhaling flink omhoog dan hou je op. Je wilt conditie  en kracht opbouwen maar hem niet overbelasten.


TIP 2: omzitten


Elk paard en elke ruiter heeft zijn voorkeurskant, links- of rechtsom is dan makkelijker te buigen. Ga in draf elke 5 passen omzitten. Zo blijf je niet onopgemerkt steeds op hetzelfde been lichtrijden.

Galopeer waar je de ruimte hebt aan en ga na een aantal meters weer draven. Wacht tot je tempocontrole hebt en galopeer dan in de andere galop aan. Wissel dat af met een overgang naar stap om de rust te bewaren en de hartslag te laten zakken.

Een speelse manier om balans, coördinatie, lenigheid en een actiever achterbeen te trainen.


TIP 3: Evenwichtsbalk


Voor deze oefening ga je precies in het midden van het ruiterpad rijden om de balans en rechtgerichtheid te verbeteren of om de lijnen uit oefeningen strakker te leren rijden.

Hou je ellebogen aan je lijf zonder terug te werken maar laat je paard jou ook niet naar voren of opzij trekken. Met twee benen rij je je paard rechtuit voorwaarts. Denk maar alsof je op een evenwichtsbalk rijdt, je wilt geen voetjes naast de balk.

Nu merk je vanzelf al of je paard liever wat naar links leunt of naar rechts, zit je zelf nog recht achter de oren van je paard en recht boven de grond? En blijft hij nog steeds scheef? Druk dan met het been waar hij tegenaan leunt je paard opzij de andere kant op. Op die manier kun je hem ook spelenderwijs leren wijken.

Als je paard al wat zijgangen beheerst dan ga je die afwisselen in precies het midden van het ruiterpad. Bijvoorbeeld; 10 meter schouderbinnenwaarts links, rechtmaken, 10 meter schouderbinnenwaarts rechts. Dit kun je zo moeilijk maken als je wilt door bijvoorbeeld dat ook weer af te wisselen met travers, renvers en daarin eventueel ook weer (schijn)overgangen rijden.

Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan en ben je gemotiveerd geraakt om lekker aan de slag te gaan. Maar bovenal, geniet! Heb vooral veel plezier met je paard, dat is uiteindelijk de reden dat je bent begonnen..

Oh… en P.S voor wie niet kan wachten op beter weer, heeft Fair Play ook echt súper leuke regenjasjes 😉 !

Liefs, Solvej


1 reactie

Margreth Noordermeer · 26 juli 2017 op 07:48

Weer een geweldige blog Solvej en daar kan ik vandaag als verwoed “bos en heide ruiter” ook mooi meteen mee aan de slag 😍🖒

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.