Kimberly Duchateau Photography
Allereerst wens ik jullie natuurlijk allemaal een prachtig en sportief 2020! En bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Niet al die cliché voornemens waar toch nooit iets van komt maar leuke rijtechnische plannen voor het komend jaar!

En dus om het jaar goed te beginnen 10 goede voornemens om je paard dit jaar nog fijner voor elkaar te krijgen!

 1. Meer overgangen!

  We weten allemaal dat overgangen rijden om heel veel redenen belangrijk is maar toch sluipt het er vaak in om te lang in één tempo door te rijden. Of je denkt er niet aan of je bent zo druk bezig met je te concentreren op andere dingen dat je helemaal vergeet om te blijven schakelen. Dus in 2020 elke training overgangen rijden!
 2. Een zachtere hand

  We willen allemaal een fijne verbinding met ons paard, maar hoe zacht en nageeflijk zijn we zelf eigenlijk? Als ezelsbruggetje wil ik mijn arm net zo zacht en rustig als ik zou willen dat mijn paard zijn hals en kaak heeft. Een goede reden om dit jaar nog meer aandacht aan een ontspannen contact te besteden want een nageeflijke ruiter is een nageeflijk paard!
 3. Duidelijkere hulpen

  In ons fanatisme zijn we soms heel onduidelijk naar ons paard toe. We voelen van alles wat we willen verbeteren en gaan daar fanatiek mee aan de slag. Een beetje jammer dat paarden niet echt kunnen multitasken en dus niks begrijpen van al onze hulpen die door elkaar heen lopen. Challenge voor dit jaar: één hulp tegelijk!
 4. Snelle reactie

  Om het rijden tot een mooi geheel te maken moet je die hulpen snel achter elkaar kunnen maken. Dat betekent dat je hulp een duidelijk begin en einde moet hebben, maar dat gaat alleen als je paard ook direct antwoord geeft op je vraag. Hoeveel tellen en hoeveel hulpen duurt het voor jij antwoord krijgt? Probeer bij de eerste hulp de gewenste reactie te krijgen!
 5. Motiveren!

  Wat een paard leuk vindt om te doen dat wilt hij vaker doen!
  Eigenlijk weten we dat allemaal wel maar hoe vaak gebruik je het in je rijden? Als je je paard weet te motiveren om voor jou te werken dan wordt het rijden veel leuker. Beloon vaker en probeer hulpen te maken die jouw paard aanmoedigen!
 6. Meer pauzeren

  Tijdens het rijden vergeten we soms hoe belangrijk een pauze is. Ga zelf maar eens fanatiek sporten zonder tussendoor op adem te komen. Je hoeft niet altijd al je doelen te bereiken op één dag, morgen is nog een dag en als je paard te moe is om te doen wat jij wilt heeft het geen zin om eindeloos door te gaan. Even 30 seconde pauze na een goede oefening of reactie houdt je paard fitter, gezonder en gemotiveerder.
 7. Lang genoeg los- en droogstappen

  Stappen is niet voor iedereen de meest uitdagende gang, terwijl er in de stap juist zoveel te bereiken is. Maar behalve actief stapwerk is het minstens zo belangrijk om je paard lang genoeg op te laten warmen en af te laten koelen. Om alle pezen, banden, spieren en gewrichten heel te houden is een goede stapsessie vóór en na je training onmisbaar. Je paard te fris? Dan maar aan de hand, kun je zelf ook even opwarmen 😉
 8. Voorwaarts neerwaarts rijden

  Ook zoiets dat vaak overgeslagen wordt maar het voorwaarts neerwaarts rijden is ontzettend belangrijk om je paard los, ontspannen en in een fijne verbinding te rijden. Zowel in het halsstrekken als in de oprichting wil je dat voorwaarts neerwaartse gevoel blijven vasthouden. Mee veren met je hand en de achterhand richting de mond rijden. Neem er in 2020 je tijd voor om dat elke training te oefenen.
 9. Afwisseling

  Wissel je traininen af, doe eens gek, ouderwetse lol met je knol! Plezier met je paard is de reden dat je bent gaan paardrijden, maar hou ook voor je paard het plezier erin door de training af te wisselen met ontspanning en uitdaging. Hoewel sommige paarden niet van verrassingen houden, vinden de meeste paarden het wel leuk om wat af te wisselen!
 10. Lach!

  Neem jezelf niet altijd even serieus, blijf ontspannen als iets niet direct lukt. Als je vaker lacht in het zadel en niet overdreven zwaar aan fouten tilt dan blijven je paard en jij gemotiveerder en leren sneller. Iedere prof is begonnen als beginner en als je vraagt waar ze het meest van geleerd hebben dan zijn dat altijd de fouten en moeilijke momenten. Bedenk af en toe waar je een jaar eerder was, lach wat vaker en dan kun je in 2021 weer vrolijk terug kijken op wat je dit jaar geleerd hebt.
Gelukkig 2020!
Liefs Solvej
Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.