Foto: Kimberly Duchateau Photography

De Fair Play blog van vorige week werd meer dan 5000 keer(!) gedeeld op Social Media en leverde lovende maar natuurlijk ook kritische reacties op. En dat is alleen maar goed want dan wordt erover nagedacht en gesproken en dat is precies de bedoeling van een blog, de koe bij de hoorns vatten om mensen aan het denken te zetten! Deze week wil ik wel even terug komen op een paar reacties die er voor mij uitsprongen. Boerenverstand werd nogal eens verward met een lompe omgang.

Het is altijd spannend hoe een blog ontvangen gaat worden, je kaart toch een onderwerp aan waar iedereen wel iets van vindt. In dit geval explodeerde mijn server bijna. Gelukkig blijkt uiteindelijk iedereen hetzelfde doel voor ogen te hebben; dierenwelzijn. Alleen de interpretatie van dat begrip verschilt ontzettend en precies dat was de reden van mijn vorige blog.

Als ik met een paard in het verkeer of in het bos kom dan merk ik aan de reacties dat niet-paardenmensen vaak het idee hebben dat een paard vergelijkbaar is met een hond. De meeste mensen hebben geen flauw idee van het sensibele instinct en vluchtgedrag van onze dieren. Een auto die langs raast, mensen die vlak achter de billen van ons paard op hun fietsbel ringen, wandelaars die het schattig vinden dat hun hond zo leuk met ons paard wilt spelen en ga zo maar door. Maar veel van die mensen zonder verstand van paarden hebben wel een mening over hoe wij onze dieren moeten behandelen, hoe we voor ze moeten zorgen en hoe we ze moeten trainen. Mensen die ooit ergens de klok hebben horen luiden maar echt totaal niet weten waar de klepel hangt maar vooral op Social Media wel van alles roepen over onze sport. En als ik het heb over onze sport heb ik het over het rijden van paarden in zijn algemeen, mij maakt het echt niet uit of je alleen voor de hobby rijdt of fanatiek bent in welke discipline dan ook.

Vroeger was een paard een lastdier, mensen groeiden op en wisten niet beter dan dat het paard voor ons moest werken. Tegenwoordig werken wij voor ons paard! In plaats van dat een paard geld oplevert kost het vooral veel geld, tijd en energie. Een aantal lezers hadden het idee dat ik daar klagerig over was maar als ik er zo’n probleem mee had dan ging ik wel wat anders doen. Met alle uren die ik nu in de paarden steek had ik ergens anders een riant loon overgehouden maar ik zou het voor geen goud willen missen. Juist daarom maak ik me hard voor dit onderwerp, omdat ik onze levensstijl uit het kwade daglicht wil hebben.

En ja er is nog steeds heel veel leed, er zijn nog steeds paarden die amper op de wei komen of slecht verzorgd worden en tuurlijk probeer ik dat niet goed te praten door het te bagatelliseren met nog groter leed. Sterker nog, ik spreek mensen erop aan als ik denk dat het beter kan en heb al meerdere blogs gewijd aan onderwerpen waarvan ik vind dat het paardenwelzijn op dat vlak verbeterd kan worden. Maar wel met een beetje boerenverstand, niet alles is zielig en omdat een wetenschappelijk onderzoek iets heeft aangetoond wil dat nog altijd niet zeggen dat dat in de praktijk ook altijd de beste oplossing is.

Dus nog een keer ter verduidelijking:

boe·ren·ver·stand (het; o) het gewone, gezonde verstand

Liefs Solvej


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.