En dan heb ik het niet over dat mooie Fair Play dekje 😉 maar over de verbinding. Een onmisbaar puzzelstukje om ons paard echt ‘aan de teugel’ te krijgen. In de Fair Play blog van deze week een klein stukje uit die grote puzzel!

Hoe het voelt

Er is de uitdrukking “Dressage is what feelings look like” en dat maakt het ook zo moeilijk, paardrijden is vooral voelen en laten voelen. En leg een gevoel maar eens uit..

Voor mij voelt nageeflijkheid of ‘aan de teugel’ alsof je paard vanzelf gaat. Alsof je op een motortje zit met Cruise Control, je hoeft alleen maar mooi erop te zitten en je laat je meenemen door het paard terwijl je toch de controle hebt over elke pas. Je kunt makkelijk zitten want de rug is zacht, het is niet moeilijk om in balans te blijven recht boven de grond en je teugels voelen elastisch waarbij het niet uitmaakt welke kant je handen opgaan want je paard plakt aan je luchtige vingers en volgt jouw hand overal naar toe.

Dus dat..

We gaan even van een gezond paard uit! Je paard is zo fijn als jij hem rijdt. Welk systeem je ook gebruikt, het ligt aan jezelf als je paard niet fijn aanvoelt. Als de drang van achter naar voor ontbreekt dan heb je altijd een probleem aan de voorkant. Dus of je paard nou loperig of traag is, te sterk of juist te los, dat probleem komt doordat de energie vanuit de achterhand niet op de goede manier door de rug, schouders, hals en nek terug naar de ruiterhand gaat. Het cirkeltje wordt onderbroken. Meestal door een probleem in de drang naar voor of de balans.

Dat is te uitgebreid om allemaal in een blog te proppen dus wil ik jullie een checklist geven om toe te passen in de praktijk:

• Kun je minimaal 5 passen rijden zonder dat er iets verandert in tempo, aanleuning en balans zonder dat je hoeft in te grijpen met je been, zit of hand?

• Kun je je kuit aan je paard houden alsof er klittenband tussen jou en het zadel zit en je bovenbenen ontspannen?

• Kun je een paar passen überstreichen?

• Kun je de teugels in één hand nemen zonder de nageeflijkheid te verliezen?

• Kun je schakelen in tempo en overgangen rijden zonder inwerking van je handen en blijft je paard dan nageeflijk?

• Volgt het hoofd alle kanten op als je je hand toestaat(!) in die richting (omhoog, omlaag, naar voor)?

Als je volmondig ja kunt zeggen dan weet je dat je een fijne verbinding hebt, als je hier wel problemen in tegenkomt dan is er nog steeds te weinig rug/lichaamsgebruik van achter naar voor.

Lees is more

Hoe minder jij doet hoe makkelijker je paard balans houdt en hoe beter hij de hulpen begrijpt. Werk altijd aan je eigen balans en onafhankelijke houding. Ga recht boven de grond zitten en ontspan zo goed mogelijk. Druk vanuit je kuit denkbeelding de achterkant van je paard voor je uit tot je voelt dat de energie tussen je kuit en het bit komt. Dat merk je doordat je paard de onderhals ontspant en jou makkelijk laat zitten. Hoe dichter je bij dat gevoel komt hoe zachter jij wordt zodat je paard het ook prettiger gaat vinden om zo te lopen en begrijpt wat jij bedoelt.

Wees er bewust van dat elke beweging en ophouding in jouw hand voor je paard onprettig is in zijn mond. Ben dus spaarzaam met je teugelhulpen. Als je in je hand inwerkt zonder dat je paard een goede verbinding heeft van achter naar voor zal hij zijn kaak altijd open doen of zijn hals korter maken om van dat rotgevoel af te komen. Dan worden de teugels losser waardoor een ruiter het gevoel kan krijgen dat het paard fijner nageeflijk wordt en zal dat de volgende keer weer doen. Maar dat is een grote denkfout, nageeflijkheid voelt niet los maar zacht elastisch en komt vanuit de achterhand, niet de ruiterhand! Ophoudingen hebben pas nut als die verbinding in orde is.

Quick fix

Vanuit de hand nageeflijk rijden is dus altijd een Quick fix, daar leert je paard alleen maar van dat het bit onprettig is en hij zal nooit iets aan gaan nemen wat niet fijn voelt. Behalve een valse knik levert het dus niet veel op. Neem daarom echt de tijd om (letterlijk en figuurlijk) energie te steken in de achterhand en het ruggebruik. Blijf je ondanks dat toch problemen houden, laat je paard dan eens nakijken door een dierenarts. Een APK of grote beurt is altijd vervelend voor de portemonnee maar kan een boel ellende schelen op de lange termijn!

Liefs Solvej


3 reacties

Jacqueline Geeroms-Schurkens · 22 augustus 2018 op 09:40

ik zeg dat niet gauw…maar je schrijft echt goede artikelen Solvej…to the point en duidelijk…ga zo door !!

    solvej · 28 augustus 2018 op 20:55

    Dankjewel! Super lief en heel leuk om te horen!

Anke · 4 september 2018 op 11:17

Mooi artikel

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.